Home >> Blogit >> Kommunistiblogi >> EU:n bisnespolitiikka jyrää ihmisoikeudet

EU:n bisnespolitiikka jyrää ihmisoikeudet

02.03.2011 - 12:09
(updated: 02.06.2016 - 15:04)

Euroopan komissio äänesti juuri vuoden jatkoaikaa kansainvälisiä sopimuksia rikkovalle Marokon kalastussopimukselle. Länsisaharalaisia ei kuultu asiassa. Miksi Suomi pidättäytyi äänestämistä? YK on ilmaissut selkeästi kantansa ja tuominnut Marokon harjoittaman Länsi-Saharan miehittämisen. 

Mitä peliä Suomi nyt oikein pelaa kun se ei torju Markon miehityspolitiikkaa ja tee loppua laittomalle kalastussopimukselle? Ruotsi, Tanska ja Iso Britannia äänestivät kalastussopimusta vastaan. Miksi EU jatkaa laitonta sopimusta ja ylläpitää näin Afrikan viimeistä siirtomaata?

EU aikoo nyt vuoden jatkoaikana muuttaa Länsi-Saharan miehityksen bisnessopimukseksi, jossa ihmisoikeuksilla ei ole mitään merkitystä. Komission päätös vuoden jatkoajasta on osoitus täysin väärästä EU-politiikasta. Ihmisoikeudet jäävät nyt toiseksi. EU:n vapauden prinsiipit tarkoittavat nyt oikeutta tehdä bisnestä miehitetyn maan luonnonvaroilla.

Sopimus uuden eduskunnan käsittelyyn

Kalastussopimus ja sitä kautta Länsi-Saharan ihmisoikeudet tulevat ensi hallituskaudella uuden eduskunnan käsiteltäväksi. Kun asiaa käsitellään eduskunnassa on selvää, että Länsi-Saharan miehitykselle on nyt saatava loppu ja laitonta kalastussopimusta miehittäjävallan eli Marokon kanssa ei saa jatkaa. EU:n ei tule neuvotella Marokon kanssa kalastussopimuksesta, jotka koskevat Länsi-Saharan alueita.

Marokon tulee vetäytyä valloittamiltaan alueilta Länsi-Saharasta ja lopettaa heti länsisaharalaisiin kohdistuvan alistamisen, väkivallan ja joukkomurhat. Vasta sen jälkeen kun saharalaisten miehittämisestä on tehty loppu voivat neuvottelut EU:n kalastussopimuksesta Marokon kanssa alkaa.

On edistettävä YK:n yrityksiä ratkaista kiista, joka pitää länsisaharalaisia Afrikan viimeisen siirtomaan asukkaina. YK:n ponnistuksia kansanäänestyksen järjestämiseksi länsisaharalaisten keskuudessa on jatkettava, jotta vuosikymmeniä jatkunut, häpeällinen miehitysvalta saataisiin loppumaan.

EU:n on tunnustettava että miehitetyn alueen luonnonvarojen hyödyntäminen paikallisilta asukkailta kysymättä rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta.

Juha-Pekka Väisänen
SKP:n pääsihteeri

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset