Home >> Blogit >> Kommunistiblogi >> Ydinvoimapäätökset uusiksi

Ydinvoimapäätökset uusiksi

16.03.2011 - 13:57
(updated: 02.06.2016 - 15:04)
  • Juha-Pekka Väisänen
Juha-Pekka Väisänen / Veikko Koivusalo

Osoitan solidaarisuuttani Japanin kansalle sen taistellessa luonnon- ja ydinkatastrofien tuhoja vastaan. Mielestäni Suomen viranomaisten tulee suhtautua Japanin ydinkatastrofiin vakavasti eikä vähätellä tilannetta kohteen kaukaisella maantieteellisellä sijainnilla. 

On luonnollista, että me suomalaiset kysymme nyt myös oman turvallisuutemme ja energiapoliittisten ratkaisujen perään. On kerrassaan kummallista, että poliittinen eliitti kokoomuksen suulla kutsuu ihmisten huolta ympäristöstä ja turvallisuudesta ”haudoilla tanssimiseksi”.

Taloussanomien mukaan Suomen ydinvoimaloiden turvallisuus ei ole parasta mahdollista tasoa. Suomen ydinvoimaloissa on varauduttu moniin uhkiin, mutta ei ihan kaikkiin. Esimerkiksi ulkopuolelta tulevaa terrori-iskua ne eivät kestäisi. Myös öljyonnettomuus Itämerellä voisi vaarantaa voimalat.

Ydinvoiman lisärakentamisesta on luovuttava ja rakentamattomien voimaloiden luvat tulee perua. Yksinkertaisesti ydinvoimaan liittyy enemmän riskejä ja haittoja kuin hyötyjä ja turvallisuutta. Saksan ratkaisu ajaa alas kaikki maan ydinvoimalat on toimenpiteenä radikaali, poikkeava ja siksi mielenkiintoinen. Saksan johtopäätöksiä vanhojen ydinvoimaloiden käyttösuunnitelmista on varmasti syytä myös tutkia Suomessa.

Ilmastolaki nyt

SKP on esittänyt vaatimuksen uudesta ilmastolaista joka velvoittaa vuosittaisiin päästövähennyksiin, jolla vähennetään päästöjä 40 % 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä ja asettaa tavoitteeksi hiilineutraalin Suomen vuoteen 2030 mennessä. Tämä on edelleen ihan mahdollista.

Porvarien ydinenergiapolitiikka kuuluu menneisyyteen.

Me voimme tukea enemmän hajautettua energiatuotantoa – tuuli, biokaasu ja aurinkoenergiaa. Voimme lisätä investointitukia puupohjaisille biopolttoaineille, maalämpöön, aurinkoenergiaan sekä muihin energiaa säästäviin ratkaisuihin. Tieteen ja tutkimuksen tukiin pitää löytyä lisärahoitusta koska näin luodaan uusia tulevaisuuden energiatalouden ratkaisuja. Julkisen liikennettä on kehitettävä.

Kokonaisuudessaan energiantuotanto on siirrettävä valtion omistukseen. Yksityinen ydinenergiabisnes vaarantaa kansalaisten turvallisuuden taloudellisesti halvoilla, toiminnallisesti kyseenalaisilla ja turvallisuutta ajatellen kalliilla ratkaisuilla. On myös iso turvallisuusriski antaa kansallista turvallisuutta yksityiselle ydinvoimabisnekselle.

Euroopan vasemmisto haastaa keskusteluun

Yhdyn Euroopan vasemmiston puheenjohtajan Pierre Laurentin aloitteeseen järjestää kansallista keskustelua uudesta energiapolitiikasta, globaalista ilmaston lämpenemisestä, hiiliperäisten energialähteiden syrjäyttämisestä ja kutsun osaltani kaikkia nykyiseen energiapolitiikkaan tyytymättömiä osallistumaan tähän tärkeään keskusteluun.

Juha-Pekka Väisänen
SKP:n pääsihteeri

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset