Home >> Artikkelit >> Array >> Jyrkkä ei ydinaseille

Keywords:

Jyrkkä ei ydinaseille

26.09.2024 - 12:45
  • Ei ydinaseille mielenosoitus 9.11.2022 Helsinki Kuva Emma Grönqvist

Nykyisin Suomessa voimassa olevan ydinenergialain (990/1987) neljännen pykälän sisältö on hyvin selkeä: ”Ydinräjähteiden maahantuonti samoin kuin niiden valmistaminen, hallussapito ja räjäyttäminen Suomessa on kielletty”.
 
Työ- ja elinkeinoministeriössä on meneillään hanke ydinenergialain kokonaisuudistukseksi. Jotkut pahiten sotapuheisiin innostuneista poliitikoista ovat esittäneet, että lain uudistamisen yhteydessä ydinaseet kieltävä pykälä poistettaisiin. Tällaiset puheet ovat sikäli erikoisia, että YK hyväksyi jo vuonna 2017 päätöksen ydinaseiden kieltämisestä. Ydinasekiellon poistaminen laista olisi siten kansainvälisen oikeuden vastaista.
 
Valitettavasti kuitenkin näyttää siltä, että Suomen armeija ja poliitikot toimivat tietoisesti kansainvälisen oikeuden vastaisesti. Heinäkuussa eduskunta vahvisti Suomen ja USA:n välisen sotilasyhteistyösopimuksen (DCA). Sen mukaan Suomesta annetaan USA:n armeijan käyttöön 15 aluetta, joihin USA:n armeijalla on vapaa pääsy. Sopimuksen mukaan suomalaisilla viranomaisilla ei ole oikeutta tarkastaa mitä aseita USA:n tukikohdissa milloinkin on. Voidaan pitää selvänä, että USA ei lähde poistamaan laivoissaan ja lentokoneissaan olevia ydinaseita silloin, kun tällaisia aseita normaalisti mukanaan kuljettava laiva tai lentokone Suomeen tulee käymään tai olemaan. Tämä on siksikin todennäköistä, että Suomen DCA-sopimuksessa ei mainita mitään ydinaseista, kun taas muiden pohjoismaiden vastaavissa sopimuksissa kielletään ydinaseiden tuonti niiden alueelle.
 
Huolestuttava tieto on myös Suomen Hornet-hävittäjien osallistuminen lokakuun puolessa välissä käynnistyvään Naton ydinsotaharjoitukseen (Steadfast Noon). Hornetit pystyvät kuljettamaan ja ampumaan ydinkärjillä varustettuja ohjuksia. Sotilasyhteistyösopimuksen (DCA) hyväksymisen seurauksena Suomi ja Suomen hornetit ovat nyt osa USA:n ydinasestrategiaa, jonka toteuttamista nyt harjoitellaan.
 
Suomen kommunistisen puolueen rauhanryhmä tuomitsee jyrkästi Suomen sotapolitiikan. Aivan erityisesti korostamme sitä, että ydinaseiden tuonnin Suomeen on edelleen pysyttävä kiellettynä. Armeijan ei myöskään tule osallistua ydinaseiden käyttämistä tai niillä uhkaamista koskeviin sotaharjoituksiin.
 
Vaikka ydinenergialaki jo nykyisellään kieltää ydinaseet, Suomen tulee liittyä myös virallisesti YK:n ydinasekieltosopimukseen niin kuin valtaosa maailman maista on jo tehnyt. Sopimuksen on allekirjoittanut 93 maata ja 70 on sen myös ratifioinut.
 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot