Keywords:
Sairaat ja pienituloiset leikkausten kohteena
Päättyneessä kehysriihessä porvarihallitus päätti olla sairaita ja pienituloisia vastaan. Vanhusten ympärivuorokautinen hoitajamitoitus laski 0.6:een, hoitotakuuta höllennetään, lääkekorvausten alkuomavastuu nousee 70 euroon, ulkomaille maksettavat kansaneläkkeet lopetetaan, arvonlisävero eli ALV nostetaan 25,5 %, ylioppilaskokeet muuttuvat maksullisiksi täysi-ikäisille ja niin edelleen. Yritysten voittoihin, osinkoihin tai armeijan ja poliisin rahoitukseen leikkaukset eivät koskeneet. Kaikki eivät ole mukana talkoissa. Kysymys ei ole hyvinvointivaltion pelastamisesta eikä velkaantumisen taittamisesta, vaan kylmästä luokkapolitiikasta ja siksi mm. yritystuista ei leikata.
Hallitukselta tuntuu puuttuvan kyky asettua heikoimmassa asemassa olevien asemaan. Jo ennen näitä leikkauksia ihmiset miettivät ostaako lääkkeitä vai ruokaa. Hallituksen toimien jälkeen kysymys esitetään yhä useammin. Ideologinen käännös on ollut selkeä ja siihen ovat sitoutuneet demareita myöden lähes kaikki. Harmaaseen talouteen sanotaan puututtavan, mutta velkaantumisen hallitus katsoo olevan köyhien syytä.
Maahanmuttaneiden asemaa heikennetään. Kansalaisuuden saanti edellyttää asumista Suomessa kahdeksan vuotta entisen viiden vuoden sijaan. Vastaanottorahaa pienennetään pakolaisilta samalla, kun suojelun perusteita kiristetään. Myös työllistymistä ja opiskelumahdollisuuksia vaikeutetaan. Hallituksen toimien takia moni maahanmuuttaneista on entistä köyhempiä ja osaamattomampia, jolloin heitä voidaan kyykyttää ja vihata helpommin.
Pienituloiset eläkkeensaajat välttyivät suorilta leikkauksilta, mutta ALV:n korotus osuu kovimmin kaikkein köyhimpiin ihmisiin, eli esimerkiksi eläkkeensaajiin. Hallitusohjelmassa on jo aiemmin linjattu muun muassa lääkkeiden, kulttuuri- ja liikuntapalvelujen, tapahtumalippujen ja joukkoliikenteen 10 prosentin alv-kannan nostamisesta 14 prosenttiin, joka tarkoittaa monille kovia lisäkustannuksia sekä heikentää kulttuuri- ja tapahtuma-alan ja joukkoliikenteen näkymiä. Kansaneläkkeiden ulkomaille maksamisen lopettaminen rikkoo ihmisten oikeutta valita asuinpaikkansa.
Hyväosaiset osallistuvat näihin talkoisiin vain osittain. Ansiotuloa verotetaan vähän lisää kahdessa korkeimmassa tuloluokassa ja osa hyvätuloisista eläkeläisistä joutuu maksamaan vähän enemmän veroa. Kukaan ei tarvitse jopa kymmenien tuhansien eurojen eläkkeitä. Kuitenkaan osinkoihin ei olla puuttumassa eikä hallituksen valitsema keino leikkaa kaikkein hyvätuloisempien eläkeläisten verotusta. Samalla yksityisten terveyspalveluiden KELA-korvauksia korotettiin surutta, vaikka hyvinvointialueilta puuttuu rahaa.
SKP esittää leikkausten perumista. Vähävaraisten taskujen sijaan raha on otettava sieltä missä sitä on. Veronkierto, verosuunnittelu ja militarismi vie vuosittain miljardeja valtion kassasta. Osinkojen, pääoman ja omaisuuden verotus on Suomessa kevyempää kuin EU:ssa keskimäärin eikä yhteisöverokaan ole korkea. Näihin toimii parhaiten eri tulolajien yhdistäminen ja niiden kaikkien verotuksen muuttaminen progressiiviseksi.
SKP:n keskuskomitea