Home >> Artikkelit >> Array >> Haiti on ajautumassa terrorin valtaan

Haiti on ajautumassa terrorin valtaan

14.03.2024 - 15:15

Solidaarisuusvetoomus Haitin kansan puolesta


Haitin kansa on elänyt kuukausien ajan dramaattisessa tilanteessa, joka on seurausta laajalle levinneestä kaaoksesta. Sen ovat luoneet ja sitä pitävät yllä aseistetut jengit, joita tukevat taloudellinen oligarkia sekä korruptioon ja rankaisemattomuuteen perustuva poliittinen järjestelmä. Pääkaupungissa kuuluu kaikkialla raskasta ammuskelua, joka on pakottanut sadat tuhannet ihmiset jättämään kotinsa ja tuhannet yrittämään Haitin ja Dominikaanisen tasavallan välisen rajan ylittämistä.   

Väkivaltaisuudet ovat myös sulkeneet kauppareitit ja tiet, joiden kautta väestölle on voitu toimittaa apua, sekä pakottaneet sulkemaan koulut. Rikollisryhmät ovat katkaisseet elintarvikkeiden, juomaveden, terveydenhuollon ja sähkön saannin. Puolella väestöstä ei ole tarpeeksi syötävää. Kolme miljoonaa lasta tarvitsee välitöntä humanitaarista apua (OCHA:n raportti, 2023).   

Haitin terveydenhuoltojärjestelmä on "lähellä romahdusta", varoitti YK:n humanitaaristen asioiden toimisto (OCHA) torstaina. "Monet terveydenhuoltolaitokset ovat suljettuina tai ovat joutuneet vähentämään toimintaansa huomattavasti lääkkeiden vakavan puutteen ja hoitohenkilökunnan puuttumisen vuoksi", OCHA totesi. Järjestö korosti myös veren, lääkinnällisten välineiden ja sänkyjen puutetta, joka haittaa luodeista haavoittuneiden hoitamiseksi.   

Aseelliset ryhmät käyttävät seksuaalista väkivaltaa ja raiskauksia väestön terrorisoimiseksi. Nègès Mawon -feministijärjestön mukaan ainakin 179 naista ja tyttöä on raiskattu jengien suorittamien joukkomurhien yhteydessä. 

Haitin kansallisen poliisiliiton (Synapoha) mukaan rikollisjoukot ovat ottaneet valtaansa suurimman osan pääkaupungista ja hyökänneet strategisiin kohteisiin, kuten satamaan ja lentokentälle, sekä vankiloihin, tuomioistuimiin ja poliisiasemille. Tuhannet vangit, mukaan lukien pahamaineiset jengijohtajat ja ex-presidentti Jovenel Moïsen salamurhasta syytetyt henkilöt, ovat karkuteillä sen jälkeen, kun lähes 5 000 vankia pakeni näyttävästi maan kahdesta suurimmasta vankilasta Port-au-Princessä ja Croix des Bouquetsissa.   

Jengien terrori pahenee edelleen, ja väkivaltaisuuksien seurauksena yli 4,7 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulassa ja yli 315 000 on joutunut siirtymään kotiseudultaan

Haitissa rangaistuksetta toimivat aseistetut jengit ovat peräisin "tontons macoutes" -joukoista, puolisotilaallisesta miliisistä, jonka diktaattori François Duvalier perusti vuonna 1957. Ne toimivat hänen poikansa Jean-Claude Duvalierin kaatumiseen asti vuonna 1986. Näillä jengeillä on ollut pitkään yhteyksiä poliittiseen ja taloudelliseen eliittiin, mutta niiden valtaannousu ajoittuu muutaman vuoden taakse, presidentti Jovenel Moïsen murhaan 7. heinäkuuta 2021.   

Samaan aikaan kun maa liukui kaaokseen, sen tosiasiallinen pääministeri Ariel Henry, joka oli matkalla Keniaan allekirjoittamaan julkistamatonta "yhteisymmärryspöytäkirjaa" monikansallisen turvallisuustukioperaation aloittamisesta Haitilla, jäi Puerto Ricoon Yhdysvaltain hallituksen määräyksestä. Maanantaina 11. maaliskuuta hän ilmoitti eroavansa ja suostui presidenttineuvoston perustamiseen, kunhan Karibian alueen maiden järjestön CARICOMin johtamissa neuvotteluissa on päästy tästä yhteisymmärrykseen. 

YK:n turvallisuusneuvosto, joka kokoontui hätäistuntoon keskiviikkona 6. maaliskuuta, pysyi edelleen kannassaan vaatien Haitin kansallisten poliisivoimien tueksi perustettavan monikansallisen turvallisuustukioperaation pikaista lähettämistä Haitiin.  

Jengien terrori pahenee edelleen, ja väkivaltaisuuksien seurauksena yli 4,7 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulassa ja yli 315 000 on joutunut siirtymään kotiseudultaan (IOM, 2023). Maan johdossa toimineet, jotka ovat tähän asti tukeneet Ariel Henryn valtaa, kantavat suuren osan vastuusta tästä kaaoksesta. 

On tullut aika koota yhteen poliittiset, yhteiskunnalliset ja taloudelliset voimat, jotta maalle saadaan uusi vastuullinen hallinto, toteuttaa merkittäviä uudistuksia, järjestää uudet vaalit ja lopettaa terrorihallinto. Uuden hallintorakenteen määrätietoinen muodostaminen on lähtökohta yhteiskuntarauhan palauttamiselle ja sellaisten uusien vaalien järjestämiselle, joilla maalle voidaan asettaa lailliset viranomaiset. Nykyisten ongelmien ratkaisuun ei todennäköisesti liity Yhdysvaltojen valvomien ja Kenian hallituksen koordinoimien ulkomaisten joukkojen uusi väliintulo. Vain suunnitelmallinen ja koordinoitu tuki uudelle lailliselle hallitukselle antaisi Haitin kansalliselle poliisille ja Haitin oikeusjärjestelmälle mahdollisuuden torjua jengejä ja väkivaltaa maassa.   

Haitin yhteiskunnallisten liikkeiden kannalta ainoa ratkaisu on kunnioittaa Haitin kansan järjestäytyneiden edistysmielisten voimiensa kautta ilmaisemaa tahtoa toteuttaa yhteiskunnallinen siirtymä. Sen avulla maa voi saada takaisin itsenäisyytensä ja itsemääräämisoikeutensa, sekä pysäyttää asevirrat Haitiin sekä murtaa huumekauppiaiden ja Haitin eliitin määräysvalta poliittisessa järjestelmässä.   

Haitin kansa, joka on sankarillisen historiansa aikana antanut merkittävän panoksen kansojen vapautusstrategioiden luomiseen, ansaitsee tänään Ranskan ja Euroopan poliittisten ja yhteiskunnallisten liikkeiden solidaarisuuden vapautensa ja itsemääräämisoikeutensa puolesta.   

Ranskan solidaarisuusfoorumi Haitin kanssa kehottaa muodostamaan Ranskassa ja Euroopassa laajan poliittisen, ammattiyhdistys-, talonpoikais- ja yhteiskunnallisen rintaman tukemaan Haitin yhteiskunnallista liikettä sen vapaustaistelussa.   

 

Pariisissa 12.3.2024 
Ranskan solidaarisuusfoorumi Haitille- verkoston puolesta 

Fabien Cohen 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Uutiset