Home >> Artikkelit >> Hallitus käy työläisen oikeuksien ja lompakon päälle

Hallitus käy työläisen oikeuksien ja lompakon päälle

21.07.2023 - 09:45
(updated: 21.07.2023 - 10:00)
  • Mielenosoittajia kokoontuu Säätytalon kulmilla protestoimaan Orpon hallitusta vastaan.
Mielenosoittajia kokoontuu Säätytalolla protestoimaan Orpon hallitusta ja rasismia vastaan 19.7. Kuva: Jiri Mäntysalo.

Orpon hallitus pyrkii heikentämään ihmisten toimeentuloa, puuttumaan perusoikeuksiin sekä käytännössä ohjaamaan työelämää yhä rajummin työnantajien määräysvaltaan ja epätasa-arvoon. SKP:n ay-ryhmä kutsuu kaikkia liittymään porvaripolitiikan vastaiseen työhön sekä ay-liikkeeseen.

Orpon hallitusohjelma on sanalla sanoen karmea. Työelämää koskevissa esityksissä kuuluu selvästi Elinkeinoelämän keskusliiton ääni. Ideologisen oikeistolaiset leikkaus- ja kurjuuttamistoimet ovat paitsi yksipuolisia työnantajien hyväksi, myös taloudellisesti järjettömiä. Hallitus nimittäin unohtaa hyvinvoinnin sekä reilun työllisyyden ja toimeentulon vahvistamisen selvät hyödyt ihmisten arkeen, ostovoimaan, terveyteen, jaksamiseen ja sitä kautta talouteen.

Solidaarisuutta yli ammattialojen

Kokoomuksen ja perussuomalaisten linja on työläisille ja vähävaraisille vihamielinen. Sosiaaliturvasta leikkaaminen on julmaa eikä perustu säästöjen järkevyyteen vaan oikeiston epäinhimilliseen ja valheelliseen ajatukseen 'passivoivista' tuista. Työelämää koskevia heikennysesityksiä on myös rutkasti, esimerkiksi ensimmäisen sairauspoissaolopäivän muuttaminen palkattomaksi, ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan leikkaus sekä irtisanomisen helpottaminen.

Hallitus aikoo törkeästi rajoittaa palkankorotuksia niin, ettei jokin ammattiala voisi neuvotella ns. päänavaajalinjaa isommista palkankorotuksista edes valtakunnansovittelijan toimistolla. Tällä tavoin lakiin kirjataan käytännössä naisvaltaisten alojen palkkakuoppien pysyminen tulevaisuudessa. Palkkakuoppien saattaminen historiaan vaatii matalapalkkaisten alojen työntekijöille muita aloja suurempia korotuksia palkkoihin, jolloin palkat saadaan myös paremmin vastaamaan työn vaativuutta ja yhteiskunnallista merkitystä.

Porvari ei saa tarpeekseen työehtojen ja työlainsäädännön heikennyksistä vaan hakee aina uusia keinoja maksimoida voittoja ja kasata lisää pääomaa kiristämällä työntekijöiden asemaa.

Asia on koko työväestölle yhteinen. Kun esimerkiksi palkankorotuksia ryhdytään rajoittamaan lainsäädännöllä ja sementoimaan palkkakuoppia, avaa se tietä myös vielä tällä hetkellä paremmassa asemassa olevien työntekijöiden kyykyttämiselle. Porvari ei saa tarpeekseen työehtojen ja työlainsäädännön heikennyksistä vaan hakee aina uusia keinoja maksimoida voittoja ja kasata lisää pääomaa kiristämällä työntekijöiden asemaa.

Hallitusohjelmassa esitetään myös lakko-oikeuden rajoittamista muun muassa solidaarisuus- ja tukilakkojen osalta sekä 200 euron sakkoa mahdolliseen työrauhan alaiseen lakkoon osallistuvalle työntekijälle. Näillä toimilla halutaan heikentää ammattiliittojen edunvalvontaa, pelotella työntekijöitä sekä pönkittää työnantajien yksipuolisia etuja.

Taistelun aika jatkuu ja voimistuu

Hallituksen ilmiselvänä tavoitteena on epäonnistuneen uusliberaalin talouspolitiikan jatkaminen yksityistämisen ja ulkoistamisen suuntaan. Sosiaaliturvan heikentämisellä pyritään nöyrään työvoimaan, joka kilpailee vapaista työpaikoista ilman turvaverkkoja. Tämä johtaa Suomen uuskolonialistisen kehityksen yhä syvemmälle uralle, jossa ylikansalliset pääomat imevät valtion kuiviin.

Vaihtoehtoja Orpon hallituksen linjalle kuitenkin löytyy. Esimerkiksi työllisyyttä ja tulonjakoa voitaisiin parantaa voimakkaasti lyhentämällä yleistä työaikaa 6 tuntiin päivässä ja 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta sekä nostamalla kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitus kestävälle ja palveluiden ylläpitämisen kannalta riittävälle tasolle.

SKP:n ay-ryhmä korostaa, että meidän kaikkien työläisten ja ammattiliittojen on nyt toimittava aktiivisesti ja voimakkaasti työntekijöiden oikeuksien eteen sekä käytettävä erilaisia protestoinnin ja porvaripolitiikan vastustamisen keinoja samalla tuoden julki muun muassa sen tosiasian, että työlainsäädännön heikentämisen tai sosiaaliturvasta ja palveluista leikkaamisen pakkoa ei ole.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista