Home >> Artikkelit >> Tapio Siirilän vappupuhe Punaisten haudalla Kemissä 1.5.2023

Keywords:

Tapio Siirilän vappupuhe Punaisten haudalla Kemissä 1.5.2023

01.05.2023 - 17:15
  • SKP Kemissä Punaisten haudalla vappuna 2023

PUNAISTEN HAUDALLA KEMISSÄ 1.5.2023           
Tapio Siirilä

 

Hyvät toverit

Vuoden 1917 heinäkuussa vasemmistoenemmistöinen eduskunta hyväksyi lain kahdeksan tunnin työajasta. Hyväksyttiin myös uusi kunnallislaki, joka antoi työväellekin vaikutusvaltaa kunnan asioihin. Kolmas tärkeä laki oli valtalaki, jolla syrjäytettiin Venäjän väliaikainen hallitus ja siirrettiin valta Suomen eduskunnalle.

Porvareille lait eivät kelvanneet. Apua haettiin Venäjältä, jonka väliaikainen hallitus kumosi lait ja määräsi eduskunnan hajotettavaksi.

Marraskuun suurlakon voimalla uusi eduskunta pakotettiin uudelleen hyväksymään jo kesällä kertaalleen hyväksytyt lait.

Porvari kammoksui työväen vaatimuksia ja niiden läpi ajamista joukkovoimalla. Siksi porvaristo lähti vahvistamaan valtaansa asevoimin tammikuun 1918 lopulla. Sotatoimien lisäksi työväkeä kuritettiin teloituksin ja vankileireillä kymmenin tuhansin nälkään näännyttämällä.

Nämä kokemukset yli sadan vuoden takaa ovat moneen kertaan toistuneet, vaikka aseita ei ole juurikaan käytetty. Opetuksena on, että työväki saa parannuksia asemaansa vain omalla joukkovoimalla. Saavutettuja etuja on myös varauduttava puolustamaan.

Tämä on erityisen tärkeää ja ajankohtaista nyt, kun edellisen hallituksen huonoa politiikkaa ollaan kääntämässä kokoomuksen johdolla vielä huonommaksi. Aseisiin ei nyt turvauduta, mutta huononnuksia vastaan on suuntauduttava kamppailemaan kaikilla muilla käytettävissä olevilla keinoilla.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista