Home >> Artikkelit >> Mervi Grönforsin vappupuhe Tampereen Laikunlavalla 2022

Keywords:

Mervi Grönforsin vappupuhe Tampereen Laikunlavalla 2022

01.05.2022 - 16:30
  • Mervi Grönfors vappujuhlat Tampereella 2022

Toverit!


Tänään jätämme kahden viime vuoden etävaput taaksemme ja nostamme uudelleen työväen vappuperinteen kunniaan kokoontumalla Laikunlavalla. Työläisten elinolojen puolustaminen ja parantaminen vaatii joukkovoimaa ja kokoontumista yhteisen tavoitteen taakse.


Juuri nyt minun ja meidän on tärkeää puhua rauhan puolesta ja sotaa vastaan. Meidän on puhuttava ja toimittava ennen kuin on myöhäistä estää maamme Nato-jäsenyys. Jokainen askel kohti sotilasliittoa heikentää työväenluokan asemaa ja toimeentuloa. Jokainen asevarusteluun käytetty euro on pois kansan hyvinvoinnista.


Valtakunnan eliitin sokea usko siihen, että joku muu sotisi meidän puolestamme, ei sokaise työläisiä. Meille on selvää, keitä käsky rintamalle koskisi ja keiden henki siellä uhrattaisiin taistelussa toisia työläisiä vastaan. Me vastustamme sotia ja sotilasliittoja! Me emme hyväksy yhdenkään valtion imperialistista sotaa!


Me vaadimme rauhaa Ukrainaan, Syyriaan, Palestiinaan, Jemeniin, Etiopiaan, Nigeriaan, Kongoon ja jokaiseen muuhunkin maailmankolkkaan. Meille asevarustelu ei tuo turvaa. Meidän turvamme on hyvissä suhteissa kaikkiin maihin. Me emme tarvitse vastakkainasettelua ja uhkakuvia, me tarvitsemme työtä, ruokaa, kodin ja koulutusta. Me tarvitsemme ympäristön, jossa lapset voivat kasvaa, kehittyä ja opiskella. Me tarvitsemme tulevaisuuden, jossa oikeudenmukaisuus ja solidaarisuus takaavat kaikille yhtäläiset ihmisoikeudet.


Me emme tarvitse f-kolme-vitosia ja korvetteja edistämään sodan uhkaa, ilmastokriisiä ja luontokatoa. Niiden sijaan tarvitsemme sosiaali- ja terveydenhuoltoa, koulutusta ja varhaiskasvatusta, kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluita, vesi- ja jätehuoltoa, pelastuspalveluita ja ympäristöpalveluita, joista huolehtivat työllään toimeentulevat julkisten palveluiden työntekijät. Me tarvitsemme laadukkaat ja tasa-arvoiset julkiset hyvinvointipalvelut.


Kapitalistinen mediajulkisuus pyrkii nostamaan tovereita toisiaan vastaan esitellen palkkatilastoja ja vedoten kilpailukykyyn. Myös lainsäätäjä näyttää nielaisseen väitteen ja ryhtyneen julkisen alan neuvotteluiden aikana kyseenalaiseen lainvalmisteluun. Vahvasti lailla turvatun lakko-oikeuden rajaamiseen pyrkinyt lakiesitys toi käynnissä olevien neuvotteluiden sujumisen vain lisää haasteita. Ratkaisu ei synny sanelemalla, vaan neuvottelemalla.


Tarvitsemme työväenluokan yhtenäisyyttä kamppailussa kapitalistien sortoa vastaan ja siksi me kannatamme ammattiyhdistysliikkeen yhteistyötä parempien työehtojen puolesta. Tarvitaan liittojen keskinäistä solidaarisuutta. Olen lastenhoitaja, mutta Siiri Siivoojan, Reijo Rekkakuskin, Meeri Muurarin, Kari Konduktöörin, Sonja Sosiaalityöntekijän, Paavo Pelastajan, Veera Vartijan tai Niilo Näyttelijän työehtoneuvotteluissa tuen työläistovereita. Työläisinä me vaadimme palkkatasa-arvoa ja työehtojen parannuksia. Vaatimustemme taakse tarvitsemme joukkovoimaa, jota kartutamme kokoontumalla viettämään työläisten juhlaa.


Tervetuloa toverit Tampereelle työväen vappuun!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista