Home >> Artikkelit >> Ei fasismia ja rasismia meidän Euroopassamme

Ei fasismia ja rasismia meidän Euroopassamme

21.03.2022 - 15:15
  • No Pasaran-tapahtuman mainoskuva.

Kansainvälistä rasisminvastaista päivää vietetään joka vuosi 21. maaliskuuta, päivänä jolloin vuonna 1960 Etelä-Afrikan Sharpevillen poliisi avasi tulen rauhanomaiseen mielenosoitukseen, jossa vastustettiin apartheid-hallinnon syrjiviä lakeja, ja tappoi 69 ihmistä.

Euroopan vasemmistopuolueen puheenjohtaja Heinz Bierbaum korostaa sen muiston tärkeyttä tänä vuonna:

- Euroopan poliittinen tasapaino on muuttunut Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, ja on käymässä selväksi, että militarisoinnin lisäämistä pidetään nyt toteuttamiskelpoisena ratkaisuna, jolla on kuitenkin vakavia seurauksia yhteiskuntiemme kannalta. Tässä uudessa ympäristössä äärioikeisto kukoistaa, ruokkien sodanlietsojien vahvistamaa nationalismia joka puolella, ylistäen militarisaatiota, hyödyntäen pakolaiskriisiä ja kasvattaen rasismia ja muukalaisvihaa.

Euroopan vasemmisto on vahvasti sitoutunut taistelemaan kaikenlaista rasismia vastaan tänä aikana, jolloin räikeän rasistisia ja muukalaisvihamielisiä voimia on nousemassa uudelleen pintaan kaikkialla Euroopassa, myös Euroopan hallituksissa, painottaa Bierbaum.

- Jatkamme työtä innostaaksemme ihmisiä kaikkialla maailmassa yhdistymään rasismia vastaan ja järjestäytymään kaikenlaista rotusyrjintää ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Tässä haastavassa tilanteessa ehdotamme aktiivista eurooppalaista politiikkaa, joka perustuu jäsenvaltioiden välisen solidaarisuuden periaatteeseen, ja joka suuntautuu samalla yhteistyö- ja rauhanpolitiikkaan, jolla puututaan köyhyyteen, sotiin ja ilmastokriisiin liittyviin pakkomuuton syihin.

Bierbaum korosti myös sitä, miten fasisimin ja rasismin, sekä sodanuhan edessä eurooppalaisen vasemmiston vastaus on antifasistinen, ay-poliittinen ja erilaisten kansalaisjärjestöjen kanssa yhdessä liittoutuen toteutettava toiminta, joka voi tukahduttaa äärioikeiston syntymisen. Euroopan vasemmisto on edelleen sitoutunut oikeudenmukaisen ja yhtenäisen maailman periaatteisiin sekä poistamaan rasismin ja rotusyrjinnän.


Suomessa äärioikeisto etenee


Viikonloppuna SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg osallistui Euroopan Vasemmiston, Die Linken ja Transform Europen järjestämään kansainväliseen anti-fasistiseen No Pasaran!-tapahtumaan. Sen keskusteluissa painottui rauhan ja anti-fasistisen työn tärkeys tämän päivän Euroopassa.

- On aivan selvää, että juuri äärioikeisto hyötyy sodasta Euroopassa. Pelokkaassa ilmapiirissä sen on paljon helpompi normalisoida toimintaansa ja retoriikkaansa. Sen esittämä vaihtoehto ei kuitenkaan koskaan voi olla suunta, joka ihmiskunnan kannattaa valita. Ihmisarvon polkeminen, demokratian kaventaminen ja väkivallan lisääminen vievät aina maailmaa dystooppiseen suuntaan, painotti Sandberg.

Viikonloppuna käytyjen keskustelujen jälkeen uutinen YLE:n uudesta tosi-tv-sarjasta Suomi neidot, joka esittelee erilaisia äärioikeistossa aktiivisesti toimivia naisia, tuntui järkyttävältä.

- Juuri nyt on yhteiskunnallista tilausta äärioikeiston normalisoinnille, mutta juuri siksi niin ei missään tapauksessa tulisi tehdä. On oksettavaa, miten YLE:n ohjelmien etusivulla komeilee avoimesti natsitunnuksia ja niitä yritetään puolustella sillä, että äärioikeistossa toimii myös ”ihan tavallisia ihmisiä”. Juuri näin äärioikeisto kykenee valtavirtaistumaan ja lisäämään kannatustaan.

Erityisen törkeää on, että tämä sarja on esitelty yleisölle juuri tänä päivänä. Sandberg ihmetteleekin, valittiinko tämä rasismin vastainen päivä todellakin törkeästi maksimaalisen näkyvyyden takaamiseksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista