Home >> Artikkelit >> Kuuban kauppasaarto purettava nyt

Kuuban kauppasaarto purettava nyt

13.07.2021 - 11:45
  • Díaz-Canel marssii kadulla Kuubassa protestien aikaan
Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel kävelee kadulla protestien aikaan. Kuva EFE

Viime päivinä etenkin Kuuban hallintoa vastustavat tahot ovat jakaneet innolla uutisia maassa ilmenneistä levottomuuksista. Uutisoinnin kärki on käännetty Kuuban hallintoa vastaan, vaikka syyllistä pitäisi taas kerran hakea aivan toiselta suunnalta.

– Kuubassa viime päivinä nähdyt protestit kertovat siitä äärimmäisen vaikeasta tilanteesta, jonka USA:n jo lähes 60 vuotta jatkunut kauppasaarto on saanut aikaan, toteaa Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Tiina Sandberg.

Vaikka monet toivoivat USA:n linjan muuttuvan Joe Bidenin toimesta, ei sellaista käännettä ole nähty. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on osaltaan pahentanut ennestäänkin kiperää tilannetta. Se on lisännyt saarron takia vaikeasti saatavien lääkkeiden ja sairaalatarvikkeiden tarvetta ja estänyt Kuuballe äärimmäisen tärkeiden turistien pääsyn maahan.

– On täysin ymmärrettävää, että ihmiset ovat tyytymättömiä tilanteeseen, jolle ei voida kertoa päättymispäivää, mutta olisi myös naivia olettaa näiden mielenosoitusten nousseen vain siitä. USA on kauppasaarron lisäksi toiminut kaikin keinoin kommunistisen hallinnon kaatamiseksi jo vuosikymmeniä. Se käyttää myös tämän tilanteen empimättä hyväkseen, tiivistää Sandberg.

Ainoa apu, jota Kuuba tarvitsee, on kauppasaarron pikainen lopettaminen. Tätäkin on YK:n Yleiskokouksessa vaadittu vuosikausia. Viimeisinä vuosina ainoastaan USA ja Israel ovat enää äänestäneet saarron jatkamisen puolesta. Muille maille on selvää, että saarto on toimimaton ja sen seuraukset kohdistuvat ennen kaikkea tavallisiin kuubalaisiin.

– Myös Suomen ja suomalaisten tulisi ennen kaikkea vaatia kohtuuttoman ja Kuuban demokratiaa halveksivan kauppasaarron välitöntä purkamista. Se on se SOS-viesti, jota on syytä jakaa, päättää Sandberg.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista