Home >> Artikkelit >> Toiminta rauhan puolesta ja ydinvoimaa vastaa on naisliikkeen asiaa  

Toiminta rauhan puolesta ja ydinvoimaa vastaa on naisliikkeen asiaa  

17.11.2020 - 11:15
(updated: 14.12.2020 - 10:30)

Lauantaina 21.11. Porissa, Kulttuuritalo Anniksessa ja verkossa kello 15-17 käydään keskustelua ajankohtaisista ja yhteiskunnallisista asioista liittyen rauhaan – mm. Itämereen, ydinaseriisuntaan, HX-hävittäjähankkeeseen ja äärioikeiston vastaiseen toiminataan. Keskustelua avaamassa ovat Naiset Rauhan Puolesta ja Naiset Ydinvoimaa Vastaan verkostojen pitkäaikainen aktiivi Ulla Klötzer, Suomen Rauhan puolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro ja tutkija Jouko JokisaloTilaisuutta moderoi Mervi Grönfors. 

Rauhankeskustelu on osa Euroopan vasemmiston, Suomen kommunistisen puolueen, Demokraattisen sivistysliitto DSL:n ja Tiedonantaja lehden Vastavirta tapahtumien sarjaa. Suomenkielisen rauhankeskustelun jälkeen alkaa heti kello 17 verkossa englanninkielinen rauhankeskustelu Eurooppalaisista rauhanaloitteista jossa keskustelua avaavat PAND taiteilijat rauhanpuolesta järjestön Ritva Harle, Ruotsin Rauhan puolustajien Agneta Norberg ja Brittien Sodan vastaisen liikkeen johtaja Kate HudsonKeskustelua voi seurata Face Bookissa Vastavirtatapahtumien kautta Zoomilla. Tilaisuutta moderoi JP (Juha-Pekka) Väisänen. 

 

Naiset Rauhan Puolesta 

Pohjoismaiden yhteinen, feministinen naisten rauhanliike, Naiset Rauhan Puolesta (NRP) alkoi siitä, kun vuoden 1980 alussa se alkoi  kerätä nimiä protestiin suurvaltojen, USA:n ja Neuvostoliiton silloista voimapolitiikkaa vastaan. Liikkeen pitkäaikaisen ja näkyvän aktiivin Ulla Klötzerin mukaan tänä päivänä, jolloin NATO on edennyt Venäjän rajalle asti aihe on vielä ajankohtaisempi. 

- Naiset Rauhan Puolesta -toimintaryhmä Suomessa toimii rekisteröimättömänä liikkeenä ja pitää Unioni Naisasialiittoa kotipaikkana. Liikkeen ajatus on aktiivinen rauhantyö. Työskentelemme Suomessa eri puolilla maata olevien itsenäisten ryhmien kauttaNaiset Rauhan Puolesta ei ole hierarkisesti järjestäytynyt, vaan kukin jäsen ottaa toiminnassa vastuun hänelle tärkeistä asioista, valaisee Klötzer 

  

Naisliikkeen toimintaa 

  

Naiset Atomivoimaa Vastaan -liike (NAV) on vuodesta 2000 lähtien toiminut yhteistyössä Naiset Rauhan Puolesta liikkeen kanssa. Naiset Atomivoimaa Vastaan -liikkeen päämääränä on välittää kriittistä tietoa kansalaisille atomiteollisuuden koko elinkaaresta: uraaninlouhinnasta, polttoaineen tuottamisesta, sähkön tuottamisesta atomivoimalla, radioaktiivisten jätteiden käsittelystä sekä atomivoimateollisuuden ja sotateollisuuden kytkennöistä. 

  

- Naiset Rauhan puolesta ja Naiset Ydinvoimaa Vastaan liikkeet toimivat yhteistyössä useiden rauhan-, ympäristön- ja ydinvoimaa vastustavien kansalaisjärjestöjen kanssa sekä kotimaassa että ulkomailla, sanoo Klötzer 

  

Ydinvoimaa ja militarismia vastaan 

  

Laaja kansainvälinen verkosto on vahvuus, jonka puitteissa Naiset Rauhan Puolesta -liike ja Naiset Atomivoimaa Vastaan -liike ovat toteuttaneet monenlaista toimintaa; konferensseja, eduskuntavierailuja, vetoomuksia, kantaa ottavia lehtikirjoituksia, mielenosoituksia yms. 

  

- Vetoomus Ydinaseettoman Pohjolan puolesta oli vuonna 1982 pohjoismainen Naiset Rauhan Puolesta -liikkeen aloite, joka toteutui yhteistyössä nais- ja rauhanjärjestöjen kanssa, kertoo Klötzer 

  

Naiset Rauhan Puolesta -liike oli 90-luvun lopulla ja  2000-luvun alussa yhteistyössä Vaihtoehto EU:lle liikkeen kanssa eri puolilla Eurooppaa järjestettyjen tulevaisuus-konferenssien aloitteentekijä ja toteuttaja. Konferenssit suhtautuivat kriittisesti Euroopan Unioniin ja Euroopan militarisointiin. 

  

Tjernobylin ydinvoimalakatastrofin jälkeen vuonna 1986 Naiset Rauhan Puolesta ja Naiset Atomivoimaa Vastaan liikkeet järjestivät 25 vuoden ajan jokavuotisia muistotilaisuuksia huhtikuun 24 päivänä Kolmen Sepän Patsaalla. Nyt toiminta jatkuu eri muodossa esim. kirjastoissa. Myös Fukushima-muistotilaisuuksia järjestetään. 

  

- Syksyllä 2017 liikkeiden aloitteesta perustettiin Osuuskunta Noidanlukko, joka ylläpitää Hanhikiven tiedotuskeskus Pyhäjoella ja jonka tavoitteena on mm. tuoda esille kriittistä tietoa liittyen ydinvoimaan ja energian tuotantoon yleisesti sekä luoda tila, missä ihmiset voivat kohdata ja keskustella ydinvoimasta, energian tuotannosta sekä muista aiheeseen liittyvistä asioista. 

Vuonna 2018 Naiset Rauhan Puolesta liikkeen toimesta toteutettiin laaja Itämeren maiden vetoomus Itämeren militarisointia vastaan. Se toimitettiin kaikille Itämeren maiden hallituksille, kansanedustajalle, EU:lle sekä erilaisille Itämeri-kysymysten kanssa työskenteleville instituutioille ja viranomaisille. Vetoomus oli yli 160 järjestön allekirjoittama ja allekirjoituksia oli kaikista Itämeren maista. Vetoomus laajensi yhteistyöverkostoa alueella, kertoo Klötzer 

 Vuonna 2019 Naiset Rauhan Puolesta liike toteutti kansainvälisen kannanoton Suomen presidentille, hallitukselle ja eduskunnalle Suomen harjoittamaa ydinvoimapolitiikkaa vastaan. Lähes 170 järjestöä/liikettä 79 maasta allekirjoitti vetoomuksen. 

 Vuonna 2020 Naiset Rauhan Puolesta liikkeen toimesta käännettiin suomenkielelle Pohjois-Saksan rauhanliikkeessä toimivan Horst Lepsin kattava julkaisu Itämeri – Rauhan Meri, joka perusteellisesti käsittelee Itämeren militarisointia. 

  

- Muutama vuosi sitten Naiset Rauhan Puolesta liike avasi keskusteluyhteyden maahanmuuttajanaisiin. Keskustelua käydään heidän rauhanajatuksista ja -projekteista ja miten voimme toimia yhdessä, lisää Klötzer. 

  

Uudet innostumaan rauhantyöstä 

  

Aktivisti Klötzerin mukaan Naiset Rauhan Puolesta ja Naiset Atomivoimaa Vastaan liikkeiden pitkäjänteinen usein fyysisiin tapaamisiin ja mielenilmaisuihin perustuva tapa toimia rauhan puolesta ja ydinvoimaa vastaan on usein vieras nuoremmalle sukupolvelle, joka mieluummin toimii some-maailmassa. 

  

- Vaikeudet tavoittaa nuorempaa sukupolvea perustuvat myös median ja politiikkojen haluttomuuteen nostaa militarisointi- ja ydinvoimateemoja avoimesti ja kriittisesti tärkeiden asioiden agendalle kuten on tehty esimerkiksi ilmastonmuutoksen kanssa. 

Lisäksi nuoren polven tieto lähihistorian tapahtumista on pelottavan heikko. Osa tämän päivän nuorista uskovat Venäjän pudottaneen Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommit eivätkä tiedä paljon mitään Harrisburgin ja Tjernobylin onnettomuuksista tai kaukaisesta Fukushimasta. 

Haaste on julkisen, syvällisemmän ja laajoja kokonaisuuksia kattavan keskustelun aikaansaaminen, ja se on kova haaste nykypäivän kännykkämaailmassa, joka pitkälti koostuu ”pätkätiedoista”, konkretisoi Klötzer. 

  

HX-hävittäjiä vastaan 

  

Ulla Klötzerin mielestä Suomen ei tule missään nimessä osaa uusia HX-hävittäjiä. 

- HX-hävittäjäkauppa vahvistaisi edelleen Suomen sitoutumista USA:n ja NATO:n harjoittamaan tuhoisaan politiikkaan, joka perustuu ydinaseisiin ja niiden modernisoimiseen, mikä alentaa kynnyksen niiden käyttämiselle  

Hävittäjähankinnat ovat täysin tuomittava hanke, joka Korona-pandemian valossa muuttuu mielipuoliseksi. Valtion budjetti on rempallaan, varoja on löydettävä monen alan alasajon pysäyttämiseksi, tappioita tai konkursseja kohdanneiden elinkeinoharjoittajien pelastamiseksi ja yhteiskunnan elvyttämiseksi, sairaanhoitajien loppuun palamisen estämiseksi ja koko alan toimivuuden takaamiseksi, jne. Vielä ei edes tiedetä mitä Koronan-jälkeinen aika tuo tullessaan aivan uusine ongelmineen ja haasteineen, vakuuttaa Klötzer 

Sanna Marinin Hallitus on hyväksynyt hankinnan enimmäishinnaksi 10 miljardia euroa. Uusien hävittäjien elinkaarikustannukset (mm. koneiden käyttö ja päivitykset) voisivat kuitenkin olla 20–30 miljardia euroa. Koko HX-hävittäjäpaketin hinta saattaa nousta 40 miljardiin. Vertailun vuoksi Suomen hallituksen alkuperäinen vuoden 2020 budjettiesitys oli 57,6 miljardia, mutta se paisui Koronan vaikutuksesta 67,3 miljardiin euroon. 

Washingtonissa jo Suomen hävittäjävoittajaksi julkaistun F-35 hävittäjän ostokustannusten kerrotaan laskeneen mutta pelkästään hävittäjien lentokustannukset ovat huikeat. 

-  F-35 maksaa 44 000 dollaria tunnissa lentää, siis 44 miljoonaa dollaria/1000 lentotuntia. Se on yli kaksinkertainen hinta verrattuna muihin hävittäjiin, kuten esim. F/A-18 Super Hornet (New York Times elokuu 2019), selventää Klötzer. 

  

Ennen Korona-pandemiaa tutkija Eero Lehto (Palkansaajien tutkimuslaitoksen entinen tutkimuskoordinaattori) kyseenalaisti HX-projektia kansantaloudellisesta näkökulmasta. Lehdon mukaansa Suomen HX-hankkeessa on kyse niin suurista rahoista, että sillä on merkittävä vaikutus koko kansantalouteen. Lehdon sanoin “Hankkeen kotimaisuusaste on jäämässä selvästi alle sen, mitä se on puolustusvoimien hankinnoissa keskimäärin. Tämän vuoksi hanke syrjäyttää muita julkisia menoja tavanomaista enemmän ja sen vaikutus BKT:hen on vielä negatiivisempi kuin sotilasmenojen kohdalla keskimäärin. Riskinä siten on, että hanke paisuu kustannuksiltaan kansantalouden kannalta kestämättömäksi.” 

  

Muutamat armeijan edustajia ovat kyseenalaistaneet HX-hanketta maanpuolustuksen kannalta. 

 Eversti evp. Ahti Lappi väittää ettei hävittäjähankeselvityksessä 2015  selvitetty kunnolla konkreettisia vaihtoehtoja Hornetien korvaajiksi. Everstiluutnantti evp. Tuomo Hirvosen mukaan  hävittäjiin varatut rahat olisi parempi käyttää mm. maavoimiin ja kodinturvajärjestelmään. Eversti evp. Petti Tervonen on sitä mieltä, että HX-hävittäjähankkeen toteuttaminen olisi rahan heittämistä ilmaan. 

Sen ohella, että sodankäynti aiheuttaa valtavia hiilidioksidipäästöjä (Irakin hyökkäyksen 2003-2007 arvioidut päästöt 141 miljoonaa tonnia hiilidioksidia/vuosi) myös lentoharjoitukset aiheuttavat merkittäviä päästöjä. 

- F-35 hävittäjä, joka Washingtonissa on jo julkaistu Suomen hävittäjävoittajaksi aiheuttaa yhdellä tehtävälennolla 27 800 kiloa hiilidioksidipäästöjä. (Lento Helsinki – New York n. 350 kiloa), kertoo Klötzer. 

  

Eurooppapolitiikan militaristinen kehitys 

  

Euroopan ja Suomen politiikan militaristisen kehityksen pysäyttäminen on äärimmäisen kiireinen ja valtava haaste, joka vaatii laajaa yhteistyötä sekä kotimaassa, että muun Euroopan kanssa. 

  
Rauhan aktivisti Ulla Klötzerin mukaan ensisijaiset tehtävät Suomessa militaristisen kehityksen pysäyttämiseksi olisi mm painokkaasti painostettava hallitusta allekirjoittamaan ydinasekieltosopimus.  

- Olisi painostettava ulkoministeriä, yhdessä Hollannin hallituksen sekä saksalaisten näkyvien poliitikkojen kanssa, kaiken tavoin edistää USA:n ja Venäjän ydinaseiden poistamista koko Euroopan alueelta sekä myös Englannin ja Ranskan luopumista ydinaseista. 

On saatava aikaan laaja kansalaiskeskustelu hävittäjähankinnasta, sen kustannuksista ja vaikutuksista Itämeren jo entuudestaan erittäin kireään sotilaalliseen tilanteeseen. On pidettävä yllä NATO-kriittisyys ja –vastustus. Suomi on pelottavan lähellä täysijäsenyyttä. 

On kiinnitettävä huomiota siihen mitä yhteiset sotaharjoitukset NATO-maiden kanssa maksavat ja miten ne vaikuttavat kasvihuoneilmiöön.Olisi vaadittava Rauhan- ja kehitysministeriön perustamista samansuuruisella budjetilla kun puolustusministeriöllä, listaa Klötzer. 

  

Klötzerin mukaan kiireisimmät ja ensisijaiset tehtävät Euroopassa olisi saada aikaan laaja koalition jolla voitaisiin pysäyttää EU:n militarisoinnin eteneminen. 

- Itämeren alueella jo olemassa olevien verkostojen vahvistaminen ja yhteisten projektien toteuttaminen alueen jännitteiden purkamiseksi ja militarisoinnin pysäyttämiseksi 

Tuen antaminen järjestöille ja liikkeille, jotka vaativat USA:n ydinaseiden sekä joukkojen poistamista Euroopasta, konkretisoi Klötzer 

  

Greenpeacen teettämän ja heinäkuussa 2020 julkaistun mielipidemittauksen mukaan 92 % saksalaisista kannattaa YK:n ydinasekieltosopimuksen allekirjoittamista. Klötzerin mukaan tämä tarkoittaisi, että kaikki Yhdysvaltain ydinpommit olisi vedettävä pois Saksasta. 

  

Toukokuussa 2020  Saksan demarien SPD:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja Rolf Mützenich peräänkuulutti Journal for International Politics and Society –lehdessä keskustelua ydinaseiden jakamisen tulevaisuudesta ja kysymyksestä ja esitti kysymyksen  parantavatko Saksaan ja muualle Eurooppaan sijoitetut USA:n taktiset ydinaseet Saksan ja Euroopan turvallisuustasoa vai ovatko ne tarpeettomia sotilaallisesta ja turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta. 

 Tammikuussa 2019 Belgian parlamentti äänesti hyvin täpärästi (74 – 66) USA:n ydinaseiden läsnäolon puolesta. 

 Hollannin hallitus julkaisi tammikuussa 2019 raportin "Ydinaseet uudessa geopoliittisessa todellisuudessa", jossa ehdotettiin, että kun aika tulee korvata F-16 hävittäjät F-35:llä, olisi mahdollista luopua USA:n ydinaseista. Hollannissa ehdotettiin myös, että "lisääntyvien jännitteiden ja uhkaavan ydinasekilpavarustelun vuoksi olisi tunnistettava mahdollisuuksia yhdessä liittolaisten kanssa saavuttaa kaikkien Venäjän ja USA:n strategisten ydinaseiden vetämisen pois kaikkialta Euroopasta - Atlantilta Uralille. 

 Italiavahvin ydinpommien poistamisen puolestapuhuja on paavi Franciscus, jonka mukaan atomienergian käyttö sodan tarkoituksiin on tänä päivänä vielä suuremmassa määrin kuin koskaan aikaisemmin moraaliton rikos. 

 Turkin tilanne on tulenarka. Kun Syyrian kriisi asetti turkkilaiset joukot USA:n kanssa aikaisemmin liittoutuneita kurdijoukkoja vastaan, Pentagonissa heräsi keskustelu USA:n 50 ydinpommin poistamisesta Turkista. 

  

 Tässä kansainvälisessä tilanteessa kansalaisjärjestöjen yhteisten foorumien toteuttaminen dialogin edistämiseksi EU:n ja Venäjän välillä nousee suureen merkitykseen. 

Nyt tarvitaan laajaa EU-maiden kansalaisjärjestöjen kampanjaa, jossa vaaditaan EU:ta nimeämään rauhan- ja kehityksen komissaari, peräänkuuluttaa Klötzer

  

Suomen ydinvoimatilanne 

  

Naiset Rauhan Puolesta ja Naiset Ydinvoimaa Vastaan liikkeet ylläpitävät keskustelua Suomen ydinvoimatilanteesta. Ydinvoimateollisuuden ote suomalaisesta yhteiskunnasta on häikäilemätön. Poliitikot myötäilevät ja suurin osa kansasta vaikenee. Eletään aikamoisessa pattitilanteessa. 

- TVO:n OL 3 on yli 10 vuotta myöhässä ja budjetti on ylittynyt moninkertaisesti. Reaktorin kanssa on ollut vakavia teknisiä ongelmia. Hinta on noussut avainkäteenhinnasta 3,2 miljardia yli 10 miljardiin euroon. 

Fennovoima/Rosatom hanke Pyhäjoella on myös myöhässä. Monet dokumentit vielä puuttuvat. Alueella on kuitenkin rakennettu infrastruktuuria noin 500 miljoonan euron edestä vaikka hallituksen rakennuslupa puuttuu. 

Voimaosakeyhtiö SF omistaa Fennovoimasta 66 prosenttia ja venäläinen RAOS Voima Oy 34 prosenttia. Suomalaisessa osuudessa ovat mukana yli 40 paikallista energiayhtiötä. 

Olkiluotoon rakennettu käytetyn korkea-aktiivisen ydinpolttoaineen loppusijoitusluola Onkalo on viittä vaille valmis. Ruotsissa menossa oleva keskustelu KBS-menetelmän turvallisuudesta aivan uusien todisteiden valossa, joiden mukaan kuparikapselit ruostuvat myös hapettomassa tilassa, ei ole herättänyt minkäänlaista laajempaa keskustelua Suomessa, sanoo Klötzer 

  

Suomessa puuhataan  pienten ydinvoimareaktoreista (SMR – Small Modular Reactors) VTT ja LUT-yliopisto vastaavat EcoSMR-hankkeen tutkimuksesta. Yrityskumppaneita hankkeessa on tällä hetkellä yhdeksän (mm. Helen Oy, Vantaan Energia Oy, Fortum). Fortum, TVO ja Refinec ovat myös käynnistäneet omat tuotekehitysprojektinsa, joissa paketoidaan osaamista myytäviksi tuotteiksi ja palveluiksi. 

 Teholtaan alle 300 MW sarjavalmisteiset pienreaktorit voitaisiin liittää yhteen sähkön, höyryn ja lämmön tuotantoa varten. Laitokset voitaisiin rykelminä sijoittaa aivan asutuskeskusten läheisyyteen. 

Näitä reaktoreita on kehitetty jo vuosia eikä vieläkään löydy kannattavuuden kannalta vaadittavaa sarjatuotantoon sopivaa mallia. Lisäksi SMR-reaktoreihin liittyy samoja ongelmia kuin käytössä oleviin suuriin reaktoreihin; ydinjäte, onnettomuusvaara , hinta verrattuna uusiutuviin energiamuotoihin, sanoo Klötzer 

 Fortum suunnittelee Lovissa 1+2 reaktoreiden käyttöiän pidentämistä jo toistamiseen. Ikää tulisi uuden pidentämisen myötä 70 vuotta. Naiset Rauhan Puolesta ja Naiset Ydinvoimaa Vastaan  ovat lokakuussa 2020 lähettänyt työ- ja elinkeinoministeriölle yli 40-sivuisen kannanoton laitosten YVA-ohjelmasta.

 Kannanotto Fortumin suunnitelmiin on luettavissa Naiset Rauhan Puolesta liikkeen kotisivulla. 

  

 Laajasti ydinvoimaa vastaan 

  

Ydinvoimaa vastustava aktivisti Ulla Klötzerin mukaan jokainen suomalainen voi protestoida ydinvoimalahankkeita vastaan kirjoittamalla mielipideilmaisuja lehtiin, sanomalla sähkösopimuksia irti sekä valitsemalla sähköoperaattorin jolla ei ole tekemistä ydinvoiman kanssa.  

- Jokainen suomalainen voi kehottaa tuttavia ja sukulaisia protestoimaan ydinvoimalahankkeita. Se sopisi some-maailman puitteisiinkin, sanoo Klözer 

  

Ulla Klötzer haluaa tehdä näkyväksi ydinvoiman kytkennät. Naiset Ydinvoimaa vastaa on listannut seuraavaa. 

  

TVO/OL 3: Fortum, Helen, Kokkolan Energia, Oulun Energia, Vantaan Energia 

  

Fennovoima/Hanhikivi 1: Alajärven Sähkö, Fortum, Haapajärven Lämpö , Haminan Energia, Haukiputaan Sähköosuuskunta, Herrfors , Imatran seudun sähkö, Jylhän Sähköosuuskunta, Keminmaan Energia, Keravan Energia, Koillis-Satakunnan Sähkö, Kokemäen Sähkö, Kruunupyyn Sähkölaitos, KSS Energia, Kuoreveden Sähkö, Köyliön-Säkylän Sähkö, 

  

Lahti Energia, Lammaisten Energia, Lapuan Energia, Lehtimäen Sähkö, Lempäälän Lämpö, Naantalin Energia, Nivos Energia, Nurmijärven Sähkö, Oulun Seudun Sähkö, Paneliankosken Voima, Parikkalan Valo, Pietarsaaren Energia, Porvoon Energia, Raahen Energia, Rantakairan Sähkö, Rauman Energia, Sallila Energia, Seinäjoen Energia, Tornion Energia, Turku Energia, Uudenkaarlepyyn Voimalaitos, Vantaan Energia, Valkeakosken Energia, Vatajankosken Sähkö, Vetelin Energia, Äänekosken Energia. 

  

Fortum/Loviisa 1+2: Paitsi että voi sanoa sähkösopimuksensa irti voi myös vaikuttaa reaktoreiden käyttöiän pidentämisen ehkäisemiseen ottamalla kantaa YVA-prosessin puitteissa (YVA = ympäristöarviointi). YVA-ohjelmaan vaikuttaminen sulkeutui lokakuun lopussa, mutta kun itse YVA - jossa annetut kannanotot tulisi ottaa huomioon – aikanaan julkaistaan, jokainen järjestö/liike/ryhmä tai yksityinen henkilö voi kirjoittaa kannanoton/mielipiteen työ- ja elinkeinoministeriölle. 

  

Eurooppa ilman ydinvoimaa 

  

Naiset Ydinvoimaa Vastaan liikkeen mukaan ydinvoimaton Eurooppa on pitkäjänteinen projekti, muttei suinkaan mahdottomuus. 

 Saksa, Belgia, Sveitsi ja Espanja aikovat lopettaa ydinvoiman käytön. Ruotsi ja jopa Ranska pyrkivät vähentämään ydinvoiman osuutta sähköntuotannosta. Ruotsin alun perin 12 reaktorista 6 reaktoria on suljettu, seitsemäs suljetaan vuodenvaihteessa 2020/2021. Englannissa uudet ydinvoimaprojektit ovat vastatuulessa. Itä-Euroopan maissa ydinvoiman kannatus on valitettavan vahva. 

  

Ydinreaktorit Euroopassa ovat keskimäärin yli 35 vuotta vanhoja. Noin kolmasosa on 40 vuotta tai vanhempia, kuten Loviisa 1+2. Iän myötä onnettomuusriskit kasvavat. Onnettomuus Euroopassa asettaisi kovat paineet ydinvoimaloiden sulkemiseksi. 

Tulevaisuus on meidän kaikkien käsissä. Kaikki voivat tavalla tai toisella osallistua edistyksellisiin aloitteisiin joita mm Naiset Ydinvoimaa vastaan liike on esittänyt. 

Kuitenkin tulevaisuus on pitkälti myös kiinni politikkojen tahdosta kuunnella kansaa ja toteuttaa kansan elämänlaatua ja turvallisuutta koskevia toiveita.

Poliitikkoihin on mahdollistaa vaikuttaa suoralla yhteydenotolla, mielipidekirjoituksilla, vetoomuksilla ja äänestämällä, vaikkakin poliitikot usein pettävät vaalilupauksiaan.

Ja jokainen suomalainen osaa käyttää kynää, tietokonetta tai some-sovelluksia. Siten voi lehtikirjoituksilla ja some-kanavilla nostaa niitä asioita esille, joista media mielellään vaikenee. Tämä toimintatapa sopinee myös nuorten toimintatavaksi, vakuuttaa Naiset Rauhan Puolesta ja Naiset Ydinvoimaa vastaan verkostojen pitkäaikainen aktiivi Ulla Klötzer 

  

  

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista