Home >> Artikkelit >> Postilaiset kamppailevat kaikkien tulevaisuudesta

Postilaiset kamppailevat kaikkien tulevaisuudesta

12.11.2019 - 15:15
(updated: 12.11.2019 - 16:22)
  • Ennen ei ollut paremmin. Työehtojen heikennys vie meitä väärään suuntaan.

Posti ja sen työntekijöitä edustava PAU (Posti ja logistiikka-alan unioni) eivät päässeet sopimukseen työehdoista ja siksi PAU aloitti 11.11. postialan lakon. Lakkoa pidennettiin myöhemmin jatkumaan myös 25.11. - 8.12. ajalle. Työtaistelun ydinkysymys on se, miten paljon joustoja ja palkanalennuksia voidaan työntekijöiltä vaatia. 

- Posti on työnantajana lähtenyt neuvotteluissa siitä, että postilaisten tärkein tehtävä on tehdä töitä yritykselle mahdollisimman halvalla ja mielellään luopua myös yksityiselämästään, kärjistää SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg

Sandberg pitää ensinnäkin huolestuttavana sitä, että osalle Postin työntekijöistä yritetään ujuttaa palkkoja, joilla ei mitenkään tule toimeen. Työehtojen jatkuva heikentäminen johtaa kilpajuoksuun pohjalle ja romuttaa samalla ammattiyhdistysliikkeen saavutuksia. Sen tien päässä häämöttää kaikkea muuta kuin houkutteleva tulevaisuus.

- Posti toimii tässä tapauksessa härskimmin kuin moni pörssiyhtiö. Työntekijöiden työpanoksesta ei olla halukkaita maksamaan ja sen lisäksi heiltä odotetaan vielä suurta joustavuutta ja vastaantuloa. Tälle pitää ehdottomasti laittaa stoppi, sillä jos palkkojen polkeminen onnistuu Postissa laajenee se taatusti muidenkin alojen sopimuksiin. Pamilaisena koen, että omankin liittoni on parasta olla tässä asiassa hyvin hereillä, sillä meillä on kaupanalalla paljon ihmisiä, joiden työnantajat lähtevät mielellään kikkailemaan työehtosopimuksilla, mikäli sellaista ei selkeästi tuomita.

Ilmaistyön tekeminen ei käy

Palkkojen polkemisen lisäksi Posti yrittää tällä hetkellä leikata törkeästi myös vuosilomista. Pidempään työskennelleiden työntekijöiden vuosilomia leikattaisiin reilusti ja se tarkoittaisi osalle työntekijöistä jatkossa lähes kuukauden lisätyötä vuodessa. Ilman korotuksia palkkoihin.

- Tämä on käsittämätön linjaus monestakin syytä, ensinnäkin siksi, että tällä hetkellä tarvittaisiin työnanajan lyhennyksiä, ei pidennyksiä. Posti on lähtenyt tälle kannalle euronkuvat silmissään, sillä tietenkin työajan huima pidennys ilman palkankorotuksia tarkoittaisi sitä, että voitaisiin taas irtisanoa suuri joukko työntekijöitä. Tämäkin on sitä pörssiyhtiön logiikkaa! puuskahtaa Sandberg.

Postin on tässä tilanteessa peräännyttävä ja ymmärrettävä, ettei se voi valtion kokonaan omistamana yhtiönä jatkaa pörssielkeitä. Mikäli tämä ymmärrys ei yhtiössä muuten synny, on pääministeri Antti Rinteen otettava asiaan kantaa ja lähdettävä käyttämään sitä valtaa, mikä hallituksella omistajaohjauksen kautta on. 

- Toivottavasti tämä innostus valtion omistamien yhtiöiden markkinaehtoiseen johtamiseen alkaisi jo viimein olla nähty. Jos haluamme saada peruspalvelut kunnolla toimimaan on alettava pikemminkin keskustella eri palveluiden ja välttämättömän infran kansallistamisesta. Tämä lähtisi loogisesti käyntiin vaikkapa niin, että valtionohjauksessa pääpaino laitettaisiin kunnollisten palveluiden tuottamiselle, ei huimille tuottotavoitteille.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista