Kukaan ei ole laiton
Yhdysvaltain pakolaispolitiikkaa on kiristetty vuosikausia. Tämän aloittivat jo Clinton ja Obama. Heidän aikanaan tuli käytännöksi pidättää Yhdysvaltoihin pyrkivät ihmiset ja syyttää heitä laittomasta maahan tulosta. Tässä ei eritelty toisistaan niitä, jotka hakivat maasta poliittista turvapaikkaa ja niitä, joiden motiivina oli ennen kaikkea löytää työpaikka ja parempi elintaso.
Jokaista maahan pyrkivää on siis jo vuosia kohdeltu rikollisena. Yhdysvalloissa pääsääntöisesti erotetaan lapset vanhemmistaan silloin kun näitä uhkaa vankeusrangaistus. Niinpä on loogista, että näin on toimittu myös niiden suhteen, joita on syytetty laittomasta maahantulosta.
Avointa rasismia
Trumpin hallinto on nopeasti kärjistänyt tilannetta Meksikon rajalla. Kun puheet muurista eivät ole toteutuneet, on hän etsinyt muita keinoja lunastaa kovat puheensa. Tämä johti siihen, että lasten erottamisesta perheistään tuli poliittinen kysymys.
Tuhannet väliamerikkalaiset lapset ja heidän kohtalonsa kiinnitti suuren yleisön huomion ja sai aikaan paineen, jonka edessä jopa Donald Trump joutui perääntymään. Nyt saatu uusi päätös ei kuitenkaan merkittävästi paranna tilannetta. Sen sijaan, että lapset otettaisiin vanhemmiltaan rajalla, viedään heidät nyt yhdessä pidätyskeskuksiin ja muutaman viikon päästä lapset kuitenkin erotetaan vanhemmistaan.
– Jotta tilanne muuttuisi paremmaksi, tulisi Yhdysvaltain muuttaa turvapaikanhakijoiden kohtelua. Ei voi olla niin, että henkensä edestä pakenevia perheitä kohdellaan rikollisina, toteaa SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg.
Sama katastrofi ulkorajoillamme
Sandberg ei näe, että Euroopan unionilla olisi pakolaiskysymyksessä varaa moraaliseen ylenkatseeseen.
– Meillä on omat ulkorajamme, joilla perheet kamppailevat henkiin jäämisestä. On selvää, että myös EU-maat yrittävät laistaa vastuistaan ja mieluummin rakentaa muureja rajoille kuin auttaa apua tarvitsevia.
Kun EU-maat kokoontuvat kahden viikon päästä huippukokoukseen pohtimaan sitä, miten turvapaikanhakijat jaetaan jäsenmaiden kesken, tulisi keskustelun keskittyä siihen, miten turvataan pakolaisten oikeus elämään.
Nyt tämä tärkein keskustelun aihe uhkaa hukkua kiistelyyn siitä, miten parhaiten estetään pääsy Eurooppaan tai millaisissa suhteissa jaetaan tänne selvinneitä pakolaisia eri jäsenmaiden kesken. Sandbergin arvion mukaan tällainen kysymyksen asettelu johtaa vääjäämättä huonoon lopputulokseen pakolaisten kannalta.