Puheenjohtaja Väisänen liekeissä Kiinassa
500 edustajaa yli 200 poliittisesta puolueesta ja yli 100 maasta osallistuu 26.5.-3.6. Kiinan kommunistisen puolueen järjestämään Marx 200-vuotisjuhlatapahtumaan Etelä-Kiinassa Shenzhenissä, kansainväliseen puolueiden keskusteluun Pekingissä ja Kiinan kehittämisen ja uudistamisen Wanshou-foorumiin Heifeissä.
Kiinan kommunistinen puolue (CPC) järjestää Marx 200 juhlaseminaarin Etelä-Kiinan Shenzhenissä 26.-28.5.2018 otsikolla 2000-luvun Marxismi ja maailman sosialismin tulevaisuus. CPC:n Ministeri Song Tao avaa juhlatilaisuuden jossa puhuvat Vojtech Filip (Böömin ja Määrin kommunistinen puolue), Nguyen Xuan Thang (Vietnamin kommunistinen puolue), Benedict Anthony Duke Martins (Etelä-Afrikan kommunistinen puolue), Nieves Iliana Hernandez Portales (Kuuban kommunistinen puolue) ja Gregorii Kamnev (Venäjän federaation kommunistinen puolue).
Marx-seminaarin täysistunnossa keskustelua alustavat Victor Kot Gorodeki (Argentiinan kommunistinen puolue), Naimul Ahsan (Bangladeshin Jatiya Samajtantrik Dal-JASOD sosialisti puolue), Robert Griffiths (Britannian kommunistinen puolue), Zhang Zheng (Guangmind Daily lehti), Ahmed Majdalani (PLO), JP (Juha-Pekka) Väisänen (Suomen kommunistinen puolue), Sudhakar Reddy Suravaram, (Intian kommunistinen puolue), Masaliev Iskhak (Kirkiisian kommunistinen puolue), Salah Adly (Egyptin kommunistinen puolue), José Luis Centella (Espanjan kommunistinen puolue), Abdulloev Miroj (Tadjikistanin kommunistinen puolue), John Bactell (USA:n kommunistinen puolue), Heori Atamanu (Valkovenäjän kommunistinen puolue) ja Beyhan Yildirim (Turkin isänmaallinen puolue).
Kaikki Senzhenin 500 kansainvälistä edustajaa osallistuvat lisäksi keskusteluihin otsikoilla; Marxin merkitys historiassa ja tänään, Kiinan presidentti Xi Jinping visio uuden aikakauden kiinalaispiirteisestä sosialismista ja 2000-luvun Marxismista sekä kiinalaispiirteisen sosialismin teoria, käytäntö ja maailman sosialismin tulevaisuus.
Marx ihmisten pariin
Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen kertoo Kiinan puheessaan mihin Suomessa tarvitaan kommunistista puoluetta ja miksi Marx on SKP:lle tärkeä. Lisäksi Väisänen näyttää kuvia "Me luetaan Marxia" performansseista, joita toiselta ammatiltaan kuvataiteilija Väisänen on viimeisen vuoden aikana tehnyt yhdessä helsinkiläisen taiteilijakollega Riitta Häkälän kanssa. Häkälä&Väisäsen marxilainen kollektiivi on kiertänyt eri puolilla Suomea lukemassa Marxia.
- Me mennään sinne missä ihmisetkin ovat – kaduille, puistoihin ja julkisiin paikkoihin. Kannamme mukanamme paikan päälle aina pöydän ja kaksi tuolia. Pöydän päälle laitetaan näyttävä punainen kangas. Ja sitten me aletaan lukea Marxia. Viimeksi Marxin synttäreillä Porin torilla luimme sattumalta Pääoman ensimmäistä lukua ja sitä jännää kohtaa, jossa työläiset tuikkaavat villakoneet tuleen. Me keskustellaan aina Riitan kanssa kahdestaan siitä mitä kumpikin sattuu lukemaan ja sitten kun joku lähestyy meitä, me aletaan keskustella siitä samasta aiheesta ulospäin kuin mitä olimme keskenämme jutelleet. Porissa ihmiset olivat aluksi ihan ihmeissään. Mikä Marx ja mitkä villakoneet? Ai että työläisen ja tuotantovälineiden ristiriita? Mutta kun kysyimme mitä ajatella siitä, että teknologia, koneet ja robotit vievät meiltä työt, alkoi Porissakin kunnon keskustelu. Tää Riitan ja mun jutun idea on viedä marxilaista keskustelua sinne missä ihmisetkin, saada porukat kiinnostumaan luokkataistelun sisällä ja ytimessä olevasta sydämestä - Marxista, sanoo Väisänen.
Marxia Kiinan muurilla
Riitta Häkälän ja JP (Juha-Pekka) Väisäsen marxilaisen kollektiivin unelmana on lukea Marxia pirunpellossa, Moskovan punaisella torilla ja Kiinan muurilla. Parhaillaan Häkälä&Väisäsen marxilainen kollektiivi lukee Marxia satunnaisissa paikoissa Helsingissä. Häkälä ja Väisänen pyysivät Malmin kulttuuritalon aulassa ihmisä asettamaan glitteripalloja Helsingin kartalle. Kollektiivi kertoi pallon asettajille sitten aikovansa lukea paikassa Marxia. Paikkoja on nyt toistakymmentä. Lukeminen alkoi talvella 2017 jolloin Marxia luettiin pakkasessa Pikkukosken Uimarannalla.
Kiinassa JP (Juha-Pekka) Väisänen kertoo puheessaan siitä, miten taide on otettu työvälineeksi, jolla Marxia viedään sinne missä ihmisetkin ovat. Häkälä&Väisäsen marxilainen kollektiivi katsoo tekevänsä poliittista taidetta.
- Marx ei kuulu pelkästään talouden ja teorian ammattilaisille. Meidän, Riitan ja mun mielestä Marx kuuluu kaikille. Varsinkin tänä aikana Marxia on merkittävää lukea koska taas taistellaan rankasti ja perusteellisesti työstä ja toimeentulosta. Taas voisi muutama villatehdaskin syttyä tuleen. Niin paljon on meillä köyhyyttä ja työttömyyttä. Ja niin paljon meillä on tarvetta ymmärtää mitä työläinen todellakin omistaa; omat kaksi kättä, työvoimansa, osaamisensa ja paikkansa työväenluokan yhteisessä taistelussa. Tämän päivän villatehtaat taitavatkin olla robotteja, sanoo Väisänen
- Erityisen hauskaa on, että minut on kutsuttu alustamaan juuri näistä Marxin ihmisten pariin viemisen ajatuksista Kiinaan, joka tunnetaan hyvin talouskasvusta ja roboteistaan. Kyllä meidän kollektiivi on kuitenkin Kiinan presidentti Xi:n kanssa todellakin samaa mieltä siitä, että Marxin lukemisesta saisi tulla tapa, sanoo Häkälä&Väisänen marxilaisen kollektiivin Väisänen.
Taustaa
Kiinan kommunistisella puolueella (CPC) on aloite globaalista, kaikkien maanosien poliittisten puolueiden vuoropuhelusta, ihmiskunnan yhteisen ja jaetun tulevaisuuden ja kauniin maailman rakentamiseksi. Aloite kansainvälisestä puolueiden dialogipolitiikasta on CPC:n 19. edustajakokouksen päätös. Pekingissä 30.11.-3.12.2017 järjestettiin ensimmäinen korkean tason kansainvälinen ideologisilta taustoiltaan erilaisten puolueiden tapaaminen. Pekingin dialogitapahtumaan osallistui 600 poliittista johtajaa lähes 300 puolueesta ja yli 120 maasta. Suomen kommunistinen puolue ja Keskustapuolue osallistuivat Pekingin tapaamiseen