Home >> Maailma muuttuu kun sitä muutetaan

Maailma muuttuu kun sitä muutetaan

15.08.2018 - 17:45
(updated: 15.08.2018 - 18:09)
  • Naiset muuttavat maailmaa

Marga Ferré toimii tällä hetkellä Madridin valtuustossa valtuutettuna ja keskittyy ympäristöpolitiikan lisäksi kansainväliseen työhön, ay-kysymyksiin ja vastaa Izquierda Unidan opinto-, tutkimus- ja ohjelmatyöstä. Hänellä on selkeä käsitys siitä, miten meidän kommunistien tulisi kehittää toimintaamme.

- Vasemmiston ja kommunistien on käytävä kunnon keskustelu siitä, miten saamme yhdistettyä parlamentaarisen politiikan ja elävät kansanliikkeet. Ihmisten pitäisi ottaa oppia vaikkapa Etelä-Amerikasta, jossa ihmiset sekä tukevat vasemmistolaisia puolueita, että lähtevät helposti kaduille osoittamaan mieltä, mikäli nuo samat puolueet toimivat heidän mielestään väärin.

Ferrè ei näe, että tätä ongelmaa voidaan ratkaista vain puolueiden kautta. Myös ihmisten ja liikkeiden pitäisi oivaltaa, että tarvitaan uudenlaista yhteistyötä. Siihen uuteen on ehdottomasti liityttävä uudenlainen feministinen työskentelytapa.

- Minua on raivostuttanut se, miten maskuliininen kulttuuri yhä vallitsee muun muassa erilaisissa sosiaalisissa liikkeissä ja ammattiyhdistystoiminnassa. On todella rasittavaa, miten esimerkiksi keskusteluista tulee kilpailuja siitä, kuka on eniten oikeassa. Tätä ei harrasteta feministisessä liikkeessä.

Osaltaan erilaiset toimintatavat heijastuvat sitten naisten vähäisempään osallistumiseen toimintaan. Vaikka tämä naisten vähäinen osllistuminen nähdään, ei sille oikein tunnuta osaavan tehdä mitään. Tämä on todella suuri haaste niin vasemmistolle kuin kaikille yhteiskunnallisille liikkeille. Vastavirta-festivaalin keskustelussa Ferré tulee kertomaan kokemuksia Espanjan naistenlakosta, joka on pitkäjänteisellä työllä paisutettu miljoonien ihmisten voimannäytteeksi ja alkaa nyt merkittävästi vaikuttaa Espanjan politiikkaan aloitteillaan.

 

Yhteinen vihollinen yhdistää

2015 Suomeen valittiin oikeistohallitus, jonka leikkauslistat saivat monen mitan täyttymään. Suuttumus purkautui Facebookkiin perustettuun ryhmään nimeltä Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan. Spontaanista alusta rakennettiin kesän aikana poikkeuksellisen suuri mielenosoitus ja elokuussa yli 10 000 ihmistä osallistui hallituksen vastaiseen protestiin. Tämän jälkeen Joukkovoima on järjestänyt useita mielenosoituksia ja nyt liike valmistautuu siihen, että seuraavissa eduskuntavaaleissa hallituspohja muuttuu. Loppuuko Joukkovoiman toiminta siihen?

- Ei varmasti lopu, vakuuttaa liikkeessä alusta asti mukana ollut Tiina Sandberg. Tällä hetkellä etsimme uusia aktiiveita ja uudenlaisia toimintatapoja, mutta leikkauspolitiikka on Suomessakin niin syvälle juurtunutta, että aivan varmasti tarvetta protestille on edelleen, vaikka hallituspohja muuttuisikin paremmaksi.

Joukkovoimaa tarvitaan Sandbergin mukaan siihen, että saadaan välitettyä kuuluville niiden ääni, joita leikkaukset koskevat kipeimmin. He eivät useinkaan ole sellaisessa asemassa, että pystyisivät siihen omin voimin. Yhdessä voidaan rikkoa median hiljaisuus ja esimerkiksi Aktiivimallin vastainen kampanja näytti, että tarvittaessa voidaan haastaa hallitus saamalla muutkin yhteiskunnan voimat liikkeelle.


Kunnon palkka kovasta työstä

Lastentarhanopettajat ovat jo pitkään kärvistelleet palkkakuopassa. Tämän lisäksi pääkaupunkiseudulla paljastui alkuvuodesta laiton palkkakartelli, jossa Helsingin, Espoon ja Vantaan päättäjät olivat keskenään sopineet siitä, millaista palkkaa lastentarhanopettajille pääkaupunkiseudulla maksetaan.

Tämä suututti alalla toimivat ja syntyi kansanliike, joka otti tunnuksekseen ”Ei leikkirahaa”. Kahden näyttävän mielenosoituksen jälkeen toimintaa on jatkettu mm. vaatimalla joukolla palknakorotuksia. Vaikka tuloksiakin on saatu, on toimintaa edelleen syytä jatkaa ja yli 18 000 ihmisen facebook-ryhmä on siihen hyvä apu.

- Palkka on kaikkea muutakin kuin vain korvaus tehdystä työstä. Se kertoo meidän yhteiskunnan arvoista ja asenteista. Joten perään kuulutan kaikilta kärsivällisyyttä ja voimia tässä taistelussa. Pidetään omat silmät ja korvat avoinna vaikutusmahdollisuuksille ja avataan suumme tästä asiasta jokaiselle ja jokapaikassa, sillä arvostus näkyy PALKASSA! Innostaa itse sosionomiksi opiskeleva Anni Rolig ihmisiä Ei leikkirahaa ryhmässä.

Ei leikkirahaa- aikoo nyt elokuussa ottaa kontakteja naisjärjestöihin ja kerätä aktiivisten toimijoidensa kautta tietoja eri kuntien tilanteesta. Siltä pohjalta on hyvä jatkaa muutoksen tekemistä.


Suivaantunut työtön

Anna Koskela on saanut tarpeekseen siitä, että kaikilla on niin vahvat mielipiteet siitä, mitä ja miten työttömien pitäisi tehdä. Ratkaisuksi työttömyyteen tarjotaan aina vain kovempaa yrittämistä, lisää huonosti palkattuja pätkäduuneja ja omien vaatimusten alentamista.

- Tuntuu usein, että jossain tuolla nurkan takana on odottamassa setämiesten armeija, joka ryntää paikalle, jos joku työtön erehtyy avaamaan suunsa. He kertovat sitten, miten työtön on tyhmä ja tehoton, sekä kaivavat konsulttisalkustaan patenttiratkaisun kaikeen. Köyhälle näytetään heti oma paikkansa, josta ei sovi heilahtaa milliäkään, tykittää Koskela.

Kun hallitukselle ei kukaan näyttänyt tekevän mitään, tajusi Koskela että jotain on tehtävä. Hän lähti mukaan Joukkovoiman toimintaan, järjestämään mielenosoitusta ja koki aktivismiherätyksen. Nyt hän ei enää ole hiljaa vaan esittää kärkkäitä huomioita oikeistopolitiikan vääryyksistä aina kun tarve vaatii.

Sanavalmis Koskela vetää keskustelua ”Yhteiskunta muuttuu yhteisvoimalla”, mutta aikoo itsekin tehdä muutaman terävän huomion aiheesta.


***

Vastavirta-festivaali 25.-26.8.

Vastavirta-festivaali on erilaisten järjestöjen yhteistyön konsepti. Vastavirta-festivaaleja on järjestetty viimeisen kymmenen vuoden ajan noin joka toinen vuosi. Vastavirta-festivaalin mahdollistaa kolmen organisaation; Demokraattisen sivistysliiton (DSL), Euroopan vasemmiston (EV) ja Suomen kommunistisen puolueen (SKP) yhteistyö. SKP ja DSL maksavat tapahtuman rakenteelliset kulut; vuokrat ja tiedottaminen. EV tekee yhteistyötä SKP:n kanssa.   

***

Yhteiskunta muuttuu yhteisvoimalla

11.00 - 14.00, Juhlasali

Keskustelu uudenlaisen aktivoitumisen mahdollisuuksista, somen voimasta ja yhteistyön mahdollisuuksista.

Tiina Sandberg, Joukkovoima

Marga Ferrè, Espanjan naisten lakko

Anni Rolig, Ei leikkirahaa

Juontaa Anna Koskela


 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista