Home >> Kysymykset >> Vaalit on käyty, toteutuuko politiikan muutos, jota vaalin tulos pitäisi heijastaa? Vielä on merk...
10.12.2014

Vaalit on käyty, toteutuuko politiikan muutos, jota vaalin tulos pitäisi heijastaa? Vielä on merkittävä,että Engels nimittää täysin määritellysti yleistä äänioikeutta porvariston herruuden välikappaleeksi. Yleinen äänioikeus, sanoo hän, ottaen ilmeisesti huomioon Saksan sosialiademokratian pitkäaikaisen kokemuksen, on "työväenluokan kypsyyden astemittari. Enempää se ei voi olla eikä tule milloinkaan olemaan nykysessä valtiossa" VALTIO JA VALLANKUMOUS TEOS sivu 13 Mauri Taskila

Vaalien tulos kuvastaa ihmisten tietoisuutta. Tässä suhteessa se on meille kommunisteille myös haaste arvioida toimintaamme muutenkin kuin vain vaaleissa.

Engelsin ajoista vaalit ovat kuitenkin saaneet myös muita merkityksiä. Engels kirjoittaa silloisesta valtiosta ("nykyisessä valtiossa"), joka oli nimenomaan porvariston herruuden välikappale eikä juuri muuta. Sen jälkeen erityisesti työväenliikkeen taistelu on tuonut valtiolle myös muita tehtäviä, kuten sosiaaliturvaa, julkisia palveluja, ympäristönsuojelua jne. Vaaleissa kamppaillaan myös näistä asioista.

Nykyoloissa osa valtion mm. lainsäädäntöön liittyvistä tehtävistä on siirtynyt EU-tasolle.

Kommunisteille vaalit, eduskunta ja hallitus eivät ole ainoa politiikan tekemisen foorumi. Ratkaisevaa on edelleen, kuten Marxin ja Engelsin aikaan, työväenluokan ja muiden työtätekevien ihmisten joukkotoiminta.

Takaisin listaan