Home >> Kysymykset >> Miksi SKP ei talousohjelmassaankaan (Talous ihmistä varten) ota kantaa tuotantovälineiden omistuks...
10.12.2014

Miksi SKP ei talousohjelmassaankaan (Talous ihmistä varten) ota kantaa tuotantovälineiden omistukseen? Pelkällä verotuksella ei nykymaailmassa hyvinvointivaltiota ylläpidetä, vaan valtion on tehtävä osa tuloistaan liikelaitosten ja valtionfirmojen kautta.

Talous ihmistä varten antaa vasta suuntaa kohti sosialismia.

Talous ihmistä varten -ohjelmassa olemme linjanneet kantaamme siihen, mitkä ovat ensimmäiset askeleet kohti sosialistista järjestelmää. Ohjelmassa vaaditaan uutta työtä luovien julkis- ja valtionyhtiöiden perustamista, sekä myös nimetään kolme alaa, joilla on nopeasti siirryttävä valtio-omisteisuuteen: pankkitoiminta, energiantuotanto, ja kaivosteollisuus.

Lisäksi ohjelmassa vaaditaan työntekijöille demokraattista päätäntävaltaa yritysten asioihin, sekä julkisen hallinnon demokratian laajentamista mm. osallistuvan budjetoinnin keinoin. Ohjelmassa on mainittu, että talouden julkista ohjaamista ja suunnitelmallisuutta on kasvatettava.

Nämä ovat kaikki toimenpiteitä ja askelia kohti 2000-luvun sosialismia. Meidän mielestämme sen rakentamisessa keskeistä on julkisen tuotannon perustaminen. Valtion ja kuntien ohella tämä voi tarkoittaa myös esimerkiksi työntekijöiden omistamien osuuskuntien kasvavaa roolia.

Ohjelman voi kokonaisuudessaan lukea osoitteesta http://www.skp.fi/2013-10-6/talous-ihmista-varten

Takaisin listaan