Home >> Kysymykset >> Mikä on SKP:n kanta yksityiseen maanomistukseen?...
10.12.2014

Mikä on SKP:n kanta yksityiseen maanomistukseen?

SKP:n mielestä maaomaisuus ei saa olla keinottelun kohde.

Esimerkiksi kuntien tulee käyttää lunastusoikeutta kun ne kaavoittavat maata rakentamiseen. Näin voidaan leikata kaavoituksen tuomaa ansiotonta arvonnousua. Valtion ja kuntien tulee käyttää maa-alueiden lunastusoikeutta myös luonnonsuojelun tarpeisiin. Pidämme lyhytnäköisenä ja virheellisenä kuntien maaomaisuuden myymistä yksityisille.

Maaseudulla suurin uhka maanomistuksen osalta on maatalous- ja metsämaiden joutuminen suuryhtiöiden, pankkien ja suursijoittajien haltuun. Valtion ja valtionyhtiöiden ei pidä luopua maaomistuksestaan.

Siirryttäessä sosialismiin yksityinen maanomistus menettää vähitellen merkitystään ja korvautuu yhteisomistuksen, osuustoiminnan ja muun yhteiskunnallisen omistuksen muodoin. Tähänastisten kokemusten perusteella se on kuitenkin varsin pitkä siirtymävaihe, jossa esimerkiksi perheviljelijöiden maaomaisuus voi säilyä kauankin. Se riippu kansan enemmistön tahdosta ja kunkin maan olosuhteista (esimerkiksi joissain maissa maatalousmaat ovat keskittyneet harvojen rikkaiden suuromistajien käsiin, jossain taas on paljon pienviljelijöitä).

Takaisin listaan