Home >> Kysymykset >> Huolimatta siitä, että seuraan politiikkaa aktiivisesti, ja varsinkin eduskuntapuolueiden politiik...
10.12.2014

Huolimatta siitä, että seuraan politiikkaa aktiivisesti, ja varsinkin eduskuntapuolueiden politiikkaa ja myös kuntapolitiikkaa, minulla on tietovajaus jäänyt(huolimatta Tiekkarin lukemisesta)tästä nyt sovitusta SoTe sotkusta. Lyhyesti kuka voitti ? Mitä me kommunistit/kuntalaiset/kansalaiset hävisimme ?

Sote-uudistuksessa ollaan nyt keskittämässä sosiaali- ja terveyspalveluja viiden kuntayhtymän alaisuuteen. Näiden hallintoa ei valita suorilla vaaleilla, vaan kunnat nimittävät niihin edustajansa. Kunnat myös tarjoavat rahoituksen, joten kun kuntien budjeteista puolet kuluu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen, tuo raha siirtyy kuntayhtymien päätettäväksi.

Käytännössä siis jatkossa puolet kunnan budjetista ei enää ole kuntalaisten valitsemien edustajien päätäntävallassa.

Palvelujen kilpailuttaminen ja siirtäminen yksityisten yritysten
toteutettavaksi helpottuu, kun yksiköt ovat suuria ja päätökset tehdään
vailla demokratiaa.

Hallitus on luvannut säästöjä ja byrokratian karsiutumista, mutta mitään konkreettisia lukuja se ei ole esittänyt väitteidensä tueksi.

Terveydenhuollon ongelmat kuitenkin johtuvat ennenkaikkea siitä, että kunnilla ei ole nykyiselläänkään tarpeeksi rahaa kunnollisten palvelujen toteuttamiseen. Tähän varsinaiseen ongelmaan uudistus ei tarjoa mitään ratkaisua.

Takaisin listaan