Home >> Vallankaappausta ja sodan tuulia vastaan

Vallankaappausta ja sodan tuulia vastaan

27.01.2019 - 12:00
(updated: 27.01.2019 - 12:11)
  • Ihmisiä tukemassa Nicolás Maduroa hänen tultua valituksi Venezuelan presidentiksi.

Euroopan vasemmisto torjuu 27.1. hyväksymässään kannanotossa täysin vallankumoushankkeen, joka on käynnissä Venezuelassa. Tämä yritys on sponsoroitu, tuettu ja ohjailtu Trumpin hallinnon toimesta, joka painii sisäisten ongelmien kanssa. Tarkoituksena on löytää sille parhaiten sopiva presidentti. Tämä toimi on vastoin Venezuelan perustuslakia ja väliintulon tarkoituksena on oikeuttaa Yhdysvaltojen ohjaama sotilaallinen väliintulon yksipuolisten pakotteiden jälkeen.

Tällä Venezuelan tilanteen manipuloinnilla Yhdysvaltain hallitus osoittaa jälleen totaalisen piittaamattomuutensa kansainvälistä lakia ja YK:n peruskirjaa kohtaan.

Euroopan vasemmisto haluaa muistuttaa, että Venezuelan presidentin vaalit järjestettiin ennen aikaisesti opposition vaatimuksesta. Niihin osallistui 17 puoluetta ja 4 kandidaattia. Vaaleissa käytettiin samaa systeemiä, joka salli myöhemmin opposition voittaa parlamenttivaalit, vaikka se ei vaalien jälkeen suostunut yhteistyöhön.

Presidentin vaaleja seurasi yli 150 kansainvälistä tarkkailijaa ja niistä tehtiin yli 18 auditointia. Nicolás Maduro voitti nämä vaalit 67,4 % tuloksella. Osa oppositiosta boikotoi vaaleja, mutta Henri Falcón ja Javier Bertucci saivat 20,93 % ja 10,82 % annetuista äänistä. Kukaan hävinneistä ehdokkaista ei vastustanut vaalien lopputulosta.

Euroopan vasemmisto tuomitsee myös USA:n hallinnon tukijoiden, niin kutsutun Liman ryhmän ja useiden Euroopaan unionin valtioiden ilmaiseman tuen vallankaappaukselle. Euroopan vasemmisto vaatii EU:ta vahvistamaan laillisia toimintatapoja ja olemaan puuttumatta muiden maiden sisäiseen tilanteeseen. EU:n ei tule tukea tätä sekaantumisen politiikkaa, joka voi muiden ongelmien lisäksi johtaa aseelliseen kofliktiin.

Venezuela tarvitsee rauhanomaista sovittelua, interventioiden perumista ja sen itsemääräämisoikeuden kunnioittamista. Tuemme Mexikon ja Uruguain tarjousta asettua Venezuelan hallituksen ja opposition välittäjiksi neuvotteluissa, jotka myös Maduron hallinto on hyväksynyt.

Euroopan vasemmisto tunnustaa Nicolás Maduron Venezuelan bolvariaanisen tasavallan kiistattomaksi ja lailliseksi presidentiksi ja vaatii kaikkia todellisen demokratian puolustajia toimimaan samoin.

 


 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista