Home >> Blogit >> Miguel Lopez >> Ole hiljaa ja ota sun pilleri

Ole hiljaa ja ota sun pilleri

02.06.2015 - 15:26
(updated: 02.06.2016 - 15:08)
  • Miguel López
Miguel López / kuva SKP arkisto

Noin puoli miljoonaa suomalaista ottaa säännöllisesti masennuslääkkeitä. Tilastojen mukaan kulutus on kasvanut roimasti viimeisen 20 vuoden aikana.

Vielä surullisempi tilasto on se, että psyykenlääkkeitä määrätään yhä useammin lapsille ja nuorille. Todennäköisesti ensisijainen syy on se, että nykyajan suomalainen pahoinvointi hoidetaan lääkkeillä.

En epäile, että monessa tapauksessa nuo lääkkeet auttavat. Sen lisäksi Suomessa on tuhansia ihmisiä, joilla on alkoholiongelma ja huumeongelma. Eli, jos hyväksymme, että alkoholi ja lääkkeet ovat myös huumeita, on meillä Suomessa suuri ongelma: merkittävä prosentti suomalaisista on huumeiden käyttäjiä.

Sosiaalitutkijat ovat varmastikin pohdiskelleet, miksi meille suomalaisille on käynyt niin, miksi me olemme niin sairaita.

Elämänkokemukseni perusteella minulla on tähän vastaus: yksinäisyys, talousahdinko ja egoismi ovat ne perimmäiset syyt. Suurin osa suomalaisista nöyrästi kärsii oman kohtalonsa, ja monet jopa ajattelevat, että jos heillä menee huonosti, se on todennäköisesti oma vika tai että vain kävi huono säkä. Ja kyllä, oma vika on varmaan yksi tärkeä syy, mutta ei läheskään se oikea syy.

Ihmiset on jätetty yksin kärsimään omat kohtalonsa, koska monet suomalaiset ovat äärimmäisiä egoisteja, yksinkertaisesti eivät pysty enää tuntemaan myötätuntoa heikompia kohtaan, empatia on kadonnut.

Kun talousahdinko iskee, melkein aina syynä on se, että talousjärjestelmä rakennettu jonkinlaiselle darwinistiselle logiikalle: olet heikko, et pärjää, oma vika senkin luuseri.

Poliittiset päättäjät katsovat, kun suomalainen huutaa apua kuin Munchin Huuto ja vastaus on: ota pilleri ja ole hiljaa. Ja nämä päättäjät keskustelevat sen yksinäisen henkilön kanssa, sen kärsivän suomalaisen kanssa silloin kun vaalit lähestyvät, ja lupaavat meille ystävyyttä, ymmärtäväisyyttä ja läheisyyttä, ja kun kiltisti olemme äänestäneet heitä, he taas sanovat: ole hiljaa, älä mellakoi ja ota sun pilleri.

Tekijä

Kirjoittajan blogipostaukset