Nyt tiistaina JHL aloitti Helsingissä lakon vastustaakseen liikelaitos Palmian yhtiöittämissuunnitelmia. Esitys jäi eilen kaupunginhallituksessa pöydälle, joten poliittinen painostus on tarpeen.
Palmian yhtiöittämistä perustellaan ennenkaikkea kuntalain velvoitteella yhtiöittää markkinoilla kilpaileva kunnan toiminta. Palmian toiminnasta tällaista on kuitenkin vain kuusi prosenttia. Paljon keskeisempää onkin, millä työehtosopimuksilla työntekijät jatkossa töihin otetaan. Vaihdetaanko halvempaan sopimukseen, ja poljetaan näin jo ennestään pienipalkkaisten duunareiden asemaa?
Toinen, ehkä vielä laajempi kysymys on, avataanko taas uusia markkinoita yksityiselle voitontavoittelulle. Palmia on kannattava liikelaitos, jonka kolmetuhatta työntekijää ja laaja palveluvalikoima kiinnostavat taatusti yksityisiä yrityksiä.
Yhtiöittämisinnon keskellä on hyvä muistaa myös, että EU-komissio neuvottelee salassa suljettujen ovien takana EU:n ja USA:n välistä TTIP-vapaakauppasopimusta. Lisäksi meneillään on prosessi EU:n ja Kanadan välisen CETA-sopimuksen solmimiseksi ja TISA-palvelukauppasopimuksesta käydään neuvotteluja 50 maan välillä - mukaanlukien Suomi.
AY-liikettäkin varmaan kiinnostaa, onko jatkossa tiedossa yhä tiukempia ideologisia vaatimuksia palvelujen yksityistämiseksi ja yhtiöittämiseksi. Mikäli nämä vapaakauppasopimukset astuvat voimaan, on hyvin mahdollista, että suuret monikansalliset hoiva- ja palveluyritykset vaativat muuttamaan lainsäädäntöä ja tulkitsemaan olemassaolevia lakeja itselleen edullisesti.
Sallitaanko meilläkin perusteettoman yhtiöittämis- ja kilpailuttamisinnon jatkua, vai tunnustetaanko tosiasiat ja asetetaan etusijalle työntekijöiden hyvinvointi ja palvelujen laatu?