Home >> Artikkelit >> Yhteisöllisyyden kulttuuria

Yhteisöllisyyden kulttuuria

04.03.2020 - 14:15
(updated: 04.03.2020 - 14:47)
  • Elviira Davidow on esiintyvä yhteisötaiteilija
Elviira Davidow on esiintyvä yhteisötaiteilija

Turun pääkirjastossa (Linnankatu 2) keskustellaan laajasti kulttuurista, taiteesta sekä taide- ja kulttuurityöntekijöiden toimeentulosta lauantaina 7.3. kello 14-16 . Keskustelussa mukana esittävä yhteisötaiteilija Elviira Davidow, käsitetaiteilija JP Väisänen, teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Keskihannu ja kuvataiteilija Ilkka Aho.  

Tilaisuuden järjestävät Euroopan vasemmisto, Demokraattinen sivistysliitto DSL, SKP:n Turun piiri ja Vastavirta tapahtumia suunnittelevat järjestöt ja yksittäiset aktivistit. Kulttuurin ja taiteen Vastavirta tapahtumia suunnitellaan lisää syksyksi eri puolille Suomea.  

Yhteisöllisyyden kulttuuria

Vehmaalainen Elviira Davidow tunnetaan nukketeatterista ja kadulla näkyvästä yhteistyöstä Romanisiirtolaisten kanssa. Esittävä yhteisötaiteilija  Davidow  tunnetaan myös kiinnostavana kunnallispoliitikkona. Davidow valittiin viime kunnallisvaaleissa Vasemmistoliiton listoilta Vehmaan valtuustoon. Taiteilija-aktivisti Davidowille vasemmistolainen kulttuuripolitiikka 2300 asukkaan Vehmaalla tarkoittaa ennen kaikkea yhteisöllisyyttä.  

- Heti kun muutin Vehmaalle noin neljä vuotta sitten, minut kutsuttiin mukaan Vehmaan taiteenystävien toimintaan. Taiteenystävien toiminta oli silloin pitkälti yhteydessä  
kuvataiteilija Outi Heiskasen perustaman kulttuurikeskuksen ja taidegallerian “Oheistaidekodin” toimintaan. Järjestimme pienimuotoisia tapahtumia kuten Vehmaan oman taiteiden yön. Täiden yöt olivat yhteisöllisiä ja solidaarisia kulttuuritapahtumia, jossa mummussa PAND -taiteilijat rauhanpuolesta järjestö vieraili tuoden tapahtumaan esityksiä ja työpajoja, kertoo toiminataa mielellään muisteleva Davidow. 

Aktivisti ja taiteilija

Värikäs kulttuuripersoona Elviira Davidow on synnynnäinen agitaattori. Paikalliset taiteilijat ovat lähteneet magneetin mukaan moneen toimintaan ja erilaisiin solidaarisuushankkeisiin. 

- Olemme täällä Vehmaalla tehneet ja toteuttaneet jo kaksi kertaa yhdessä joulukortteja – jotka ovat menneet kaduille myyntiin itä- Euroopasta tulleille kodittomille ja heikkotuloiseille/tulottomille Romani siirtolaisille, vahvistaa Davidow. 

Elviira Davidow on sekä aktivisti että taiteilija Davidowilla nämä kasi asiaa kulkevat käsi kädessä. Taiteilija kokee, että tänään, epävarmuuden, hädän ja hämmennyksen aikana taiteilijoita tarvitaan tulkkeina, tiennäyttäjinä ja terapeutteina.

- Valmistuttuani tanssin ja nukketeatterin opinnoistani. Huomasin ajautuvani johdonmukaisesti aina enemmän poliittisen kuin viihdyttävän taiteen pariin, sanoo Davidow 
    

Kaiken keskittymä

Suomalainen kirjastopalvelu on muutoksen prosessissa. Lainastoista on tullut harrastamisen ja osallistumisen demokratiakeskuksia. Joitakin ärsyttää se, että hiljaisuuden kirjataivaasta on tullut olohuone, jossa jokainen häärää omaansa. Elviira Davidowille selvää kirjastokehityksessä on se, että kirjastoilla on valtaisa merkitys ihmisille.  

- Nyt erityisesti tällä maalla asustellessa huomaa miten kirjasto on kaiken keskittymä! Sen  
lisäksi, että kirjasto on kulttuurin ja sivistyksen keskittymä kirjasto on nykyään  
myös kaiken sosiaalisen toiminnan keskittymä. Siellä harrastetaan,  
siellä sosialisoidaan ja sinne hakeudutaan yksinäisyyttä karkuun  
lohduttavien kirjojen ja näyttelyiden keskelle turvaan, vakuuttaa Davidow 
 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista