Home >> Artikkelit >> WOMXN tarkoittaa naisaktivistien yhteistyötä 

WOMXN tarkoittaa naisaktivistien yhteistyötä 

09.02.2020 - 14:00
(updated: 18.02.2020 - 12:21)
  • Hannele Kivistö SKP:n edustajana EV:n VOMXV naisverkoston tapaamisessa
Jyväskyläläinen Hannele Kivistö on SKP:n edustaja Euroopan vasemmiston naisverkostossa

Brysselissä 15.2. käynnistyy Euroopan laajuinen naisaktivistien yhteistoiminta-aloite WOMXN. Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajana tapahtumassa on Hannele Kivistö Jyväskylästä.  

- On tärkeää, että SKP:n edustajana saan olla mukana kertomassa, että haluamme olla mukana vaikuttamassa eri tavoin niihin epäkohtiin, epäoikeudenmukaisuuteen ja joskus jopa julmuuteen, jota naiset saavat kokea, sanoo Euroopan vasemmiston naisverkoston jösen SKP:n Hannele Kivistö 

WOMXV Euroopan vasemmiston naisten aloite 

Euroopan vasemmisto(EV) piti kuudennen puoluekokouksen 13. -15.12.2019 Málagassa, Espanjassa. Kokoukseen osallistui yli 400 edustajaa, jotka edustivat 25 poliittista puoluetta yli kaksikymmentä Euroopan maata. Suomesta kokoukseen osallistuivat Vasemmistoliitto ja Suomen kommunistinen puolue. 

Puoluekokous järjestettiin iskulauseen "Käynnistetään Eurooppa uudelleen, eteenpäin vasemmisto"  ympärille. Slogan korostaa sekä uudenlaisen työn ja toiminnan käynnistämistä, että myös vaihtoehtoisen kapitalismin vastaisen uuden eurooppalaisen poliittisen ohjelman käynnistämistä.  

- SKP omalta osaltaan on pyrkinyt siihen, että esim. toimikunnissa, valiokunnissa, keskuskomireassa ja myös vaaleissa ehdokkaina olisi tasapuolisesti eri sukupuolen edustajia. Naiset saavat olla SKP:ssa samoissa asemissa kuin miehetkin. Esim. Jyväskylässä piirijärjestön puheenjohtajaksi valittiin nuori nainen, sähkö- ja automaatioasentaja Riikka Kaikkonen,  sanoo Kivistö. 

Euroopan vasemmiston seuraavan kolmen vuoden keskeisimpiä tavoitteita ovat radikaalimpi ympäristöpolitiikka, todellinen tasa-arvo ja kansainvälinen solidaarisuus. 

- Meillä on hyvät ja vaativat tavoitteet. Naisten palkkaus on  Suomessa heikompi kuin saman tasoisen koulutuksen saaneilla  miehillä. Yleisesti ottaen naisten euro on n. 80 senttiä.  Pätkätyötä tekevät suurimmaksi osaksi naiset. Palkkatasa-arvosta ja monista muista työhön liittyvistä asioista keskustellaan Helsinki-seminaarissa 21.-22.3. 2020, jonka  SKP järjestää yhdessä Euroopan vasemmiston kanssa, muistuttaa Kivistö ja kutsuu kaikkia mukaan osallistumaan “Lyhyempi työaika - Helsinki seminaariin”. 

Puoluekokous päätti käynnistää jäsenpuolueiden naisaktivistien verkottumisprosessin. Prosessille ja naisten osallistumisen politiikalle annettiin nimeksi “WOMXN” 

- Kaksi SKP:n aloitetta hyväksyttiin Euroopan vasemmiston poliittiseen ohjelmaan. Molemmat koskettavat todella paljon myös naisia, sekä työajan lyhentäminen että aloite ympäristökriisin ratkaisemiseksi, kertoo Hannele Kivistö 

Brysselin feministinen avaus 

Brysselissä järjestettävässä WOMXN:issa aktivistit voivat vaihtaa kokemuksia ajankohtaisesta tilanteesta ja naisten oikeuksista.  

WOMXV:n tavoitteena on tiedostaa tasa-arvon eri tilanteita Euroopassa ja nostaa esille epäkohtia joita naiset ja jäsenpuolueet ovat kohdanneet sekä etsiä kollektiivisesti työvälineitä joilla voidaan tarttua yhteisiin ongelmiin ja  joita voidaan soveltaa eri osapuolille ja toimijoille eri maissa. 

- Demokraattinen naisverkosto pitäisi elvyttää. Olen tavattoman iloinen, että pääsen käymään Brysselin WOMXN-tapahtumassa ja tavata muita naisia, jotka haluavat kaikille naisille tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, itsemääräämisoikeutta ilman pelkoa ja väkivallan uhkaa, solidaarisuutta ja rauhaa maailmaan. Yhdessä tekemällä me naiset voimme vaikuttaa asioihin. Voimme keskustella ja miettiä, miten se on mahdollista tehdä ja toivottavasti saamme aikaan ainakin kannanottoja meitä kaikkia huolettaviin asioihin. On myös mukavaa keskustella ihan omista ajatuksista ja elämästä Suomessa ja kuulla , mitä muille kuuluu. On toki myös paljon myönteisiä asioita , joita on tapahtunut, ja joista on mukava kertoa ja kuulla, sanoo Hannele Kivistö 

Puoluekokouksen linjauksista käytännön töihin 

Euroopan vasemmiston puoluekokous asetti naisverkoston tavoitteeksi voimistaa EV:n feminististä politiikkaa ja kutsua verkoston työhön mukaan trans- ja muun sukupuolisia aktivisteja sekä eri puolueiden aktivisteja, joille sukupuoli-identiteetti on poliittisesti tärkeä kysymys.  

Euroopan vasemmiston puoluekokouksen hyväksymässä poliittisessa asiakirjassa todetaan, että eurooppalaiset joukkoliikkeet antavat toivoa politiikan suunnan muutoksen mahdollisuudesta. 

Poliittisessa ohjelmassa nostetaan esille erityisesti naisten demokraattisten oikeuksien ja feminististen liikkeiden voimistuminen Euroopassa todellisen tasa-arvon saavuttamiseksi. Naisten uudet joukkoliikkeet ovat alkaneet taistella kaikenlaista naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan ​​ja puolustaa oikeutta aborttiin.  

- Meillä Suomessa SKP:n jäsenet ovat osallistuneet lukuisiin mielenosoituksiin ja ottaneet kantaa näihin asioihin. Jyväskylän SKP:n naisia on osallistunut naistenjärjestö Nytkiksen tapahtumiin, esim. marraskuussa 2019 Valoa ei väkivaltaa-tapahtumaan, kertoo Kivistö 

Euroopan vasemmiston poliittisessa ohjelmassa sanotaan, että naisten joukkoliikkeet ovat vastareaktio naisten oikeuksia vastaan ​​kohdistuville  hyökkäyksille, jotka ovat lisääntyneet Euroopassa.  

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista