Home >> Artikkelit >> Vastavirta järjestäytyy ja kansainvälistyy

Vastavirta järjestäytyy ja kansainvälistyy

27.02.2020 - 09:45
(updated: 27.02.2020 - 10:08)
  • Taiteilijat suunnittelevat Vastavirtaa
Kuvassa oikealta muusikko Meri-sofia Lakos, kuvataiteilija Riitta Häkälä, näyttelijä-ohjaaja Helena Ryti ja käsitetaiteilija JP (Juha-Pekka) Väisänen.

Vastavirtatapahtuma on tapahtuma, jonka erilaiset nykymenoon tyytymättömät järjestävät yhdessä. Perinteisen Vastavirtafestvaalin sijaan nähdään useita yksittäisiä tapahtumia. Mukana ovat kaikki inhimillisen elämän alat ja keskusteltavat asiat taloudesta sosiaaliasioiden kautta aina kulttuuriin ja taiteeseen.  

Vastavirtaa tekevät yhteistyötä ja poliittista muutosta haluavat erilaiset kansalaisjärjestöt, yksittäiset aktivistit ja joukkoliikkeet. Vastavirtaa yhdistää ihmistä ja luontoa sortavien rakenteiden vastaisuus, antimilitarismi, leikkauspolitiikan, uusliberalismin ja kapitalismin vastaisuus. Vastavirtaa nostattaa osallistuvan demokratian, feminismin ja radikaalin vasemmistolaisen vaihtoehdon vahvistamisen tekeminen.  

Euroopan vasemmisto mukana 

Suomen kommunistinen puolue on perinteisesti yhdessä Euroopan vasemmiston kanssa ollut tukemassa vastavirtaista toimintaa ja aiemmin osallistunut festivaalitilojen maksamiseen. Sama linja jatkuu. Euroopan vasemmiston hallitus päätti korottaa tukeaan Vastavirtatapahtumille vuonna 2020. Tämä tarkoittaa useamman kansainvälisen vieraan mukaan kutsumisen mahdollisuutta ja parempaa eurooppalaista näkyvyyttä. 

Kulttuurin ja taiteen vastavirta 

Taiteilijoista ja kulttuurityöntekijöistä koostuva avoin työryhmä rakentaa kulttuurin ja taiteen vastavirtatapahtumia. Suunnitelmia on Turkuun, Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle. Valmisteleva työryhmä päätti toisessa suunnittelukokouksessa 26.2. Helsingissä, että tavoitteena on tuottaa elo, syys ja lokakuulle kulttuurin ja taiteen vastavirtatapahtumien sarja.  

Kokouksessa päätettiin, että otetaan käyttöön mukaan kutsuvan avoimen suunnittelustrategia, jossa aina syyskuulle asti, kerran kuussa tavataan ja tehdään suunnitelma tsekkaus erilaisten tapahtumien ja ideoiden yhteensovittamiseksi syksyn kulttuurin ja taiteen vastavirtatapahtumien sarjaan. 

Tällä hetkellä taiteen ja kulttuurin vastavirtatapahtumia suunnittelevat ja mukaan suunnitteluun kutsuvat aktivistit taiteilijat mm. taiteilija ja kirjailija järjestö Kiilasta, taiteilijoiden rauhan järjestö PANDista, mielenterveystoipujien ja muiden syrjäytymisvaarassa olevien eritysryhmien sekä taiteenalojen ammattilaisten järjestö Taiteen sulattamosta, Suomi-Kiina taitelijat ja eräät taiteilijat omina toimijoinaan ilman järjestöjä. 

  • - Kulttuurin ja taiteen vastavirran suunnittu ottaa nyt hyvin ilmaa. Samaan kun kulttuurin ja taiteen vastavirta tapahtumien suunnittelussa pyritään myös muiden yhteiskunnallisten teemojen kuten esimerkiksi  ympäristö ja rauha, suhteen Oli kerrassaan hauskaa, että jo toisessa palaverissa saimme Taiteen sulattamon mukaan suunnitteluun. Taiteen sulattamon aktivisti, näyttelijä ja ohjaaja Helena Ryti on kovan luokan ammattilainen ja nyt mukana vastavirrassa. Syksyksi on  vastavirtatapahtumiin suunnitteilla Helenan näytelmä teatteri Puolikuuhun,  kulttuuripoliittinen keskustelu kulttuurin hyvinvointivaikutuksesta ja erilaisia häiriö-performansseja epäsopiviin paikkoihin ja tilanteisiin sekä musiikkiklubi. Tämä kertoo taiteilijoiden luovasta energiasta ja varsinkin teatteritaiteilijoiden kyvyistä tarttua asioihin ja kutsua muita mukaan, sanoo käsitetaiteilija ja vastavirran kulttuurin ja taiteen tapahtumia koordinoiva JP ( Juha-Pekka) Väisänen. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista