Home >> Artikkelit >> Vasemmistolle luonnollista tukea Venezuelan sosialismia sekä vastustaa väkivaltaa ja autokratiaa

Vasemmistolle luonnollista tukea Venezuelan sosialismia sekä vastustaa väkivaltaa ja autokratiaa

24.01.2019 - 11:30
  • SKP, puheenjohtaja, JP (Juha-Pekka) Väisänen, Venezuela

Venezuelan parlamentin puhemies, keskusta-vasemmistolais-sosiaalidemokraattisen Kansan tahto (Popular Will) puolueen Juan Guaidó syytti maan presidentinvaaleja laittomiksi ja julistautui keskiviikkona 23.1. itsevaltaisesti Venezuelan presidentiksi. 

Venezuelan perustuslain mukaisilla oikeuksilla maan presidentiksi 10.1. valittu Nicolas Maduro ilmoitti katkaisseensa diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti tukensa Guaidólle. 

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoo, että Yhdysvallat aikoo säilyttää diplomaattiset suhteensa Venezuelaan Guaidón kautta. YLE:n uutisoi (24.1.), että Juan Guaidó saa tuen EU:lta Eurooppa neuvoston johtaja Donald Tuskin twiitillä. 

Keskiviikkona eri puolilla Venezuelaa sadat tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Maduron hallintoa vastaan. Kansainvälisen median mukaan ainakin 14 ihmistä on kuollut mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa.  

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen tukee Venezuelan istuvaa presidentti Maduroa, vaatii EU:ta irtaantumaan Yhdysvaltojen Venezuelaan kohdistamasta vihapolitiikasta ja kysyy, miksi suomalainen vasemmisto on hiljaa, kun sosialismi on otsikoissa. 

  • - Minusta on tuettava Venezuelan kansan oikeutta mielensoituksiin ja vastustettava väkivaltaa riippumatta siitä tuleeko se Yhdysvaltojen järjestämänä puolisotilaallisina joukkoina tai valtiokoneistolta. Hyvässä yhteiskunnassa asiat sovitaan aina ilman väkivaltaa. On myös vesiselvää, että Yhdysvallat pyrkii vaikuttamaan Venezuelan sisäisiin asioihin. Donad Trump on toistuvasti uhannut Venezuelaa sotilaallisella väliintulolla - interventiolla. Yhdysvaltojen harjoittama Venezuelaan kohdistuva viha- ja sotapolitiikka pitää yksiselitteisesti tuomita. On mahdotonta hyväksyä politiikkaa, jossa Yhdysvaltojen johdolla Venezuela ajetaan sotilaallisen iskun kohteeksi. Juan Guaidón presidentiksi julistautuminen on täysin autokraattista, yksinvaltaista ja yksi vaarallinen askel, joka pitää kaikkien demokratiaan ja edistykselliseen politiikkaan uskovien tiedostaa ja tunnustamisen sijaan asettaa sivuun. On ala-arvoista Suomen YLE:tä kertoa uutisten otsikossa EU:n tuesta Guaidólle kun tuen takana on vain Eurooppa neuvoston puheenjohtajan yksi twitter viesti somessa, sanoo Väisänen 

Yleisradio kertoo Latinalaisen Amerikan oikeistohallitusten kuten Brasilia, Yhdysvaltoja myötäilevästä tuesta Venezuelan oppositiolle. SKP:n Väisänen kysyy mikä suomalaista vasemmistoa vaivaa, kun se ei ole solidaarinen Venezuelan sosialismille ja vaadi tasokkaampaa uutisointia poliittisesti merkittävästä valtataistelusta. 

  • - Olen viikonloppuna Euroopan vasemmiston hallituksen kokouksessa Brysselissä. Varmaan Venezuela nousee keskusteluissa solidaarisesti esille. Jo eilen monet eurooppalaiset vasemmistopuolueet ja kommunistit ovat reagoineet Venezuelan tilanteeseen ja vaatineet medioilta parempaa viestintää sekä osoittaneet poliittista tukea Venezuelan bolivaariselle vallankumoukselle ja politiikalle, jolla rakennetaan 2020-luvun sosialismia. Meille suomalaisille kommunisteille on loogista tukea Venezuelan kansalaisyhteiskunnan kehitystyötä, rauhanpolitiikkaa ja Venezuelan kommunistien ja Maduron sosialistipuolueen yhteistyötä. On vaikeaa ymmärtää, miksi suomalaisen vasemmisto on asiasta hiljaa tai jopa asettuu EU:n tasolla tukemaan oikeiston argumentteja ja linjaa. Mitä meidän vasemmistoa oikein vaivaa, kun sosialismi saa sen hiljaiseksi? Nythän meidän pitää selkeästi tukea ihmisoikeusjärjestöjen esittämää kritiikkiä väkivallasta ja tehdä paremmin poliittista työtä, jotta Yhdysvaltojen uhkailu sodalla loppuu ja että sosialismin rakentaminen niin Venezuelassa kuin laajemminkin voi edetä, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista