Uusliberalismi sai ecuadorilaiset kaduille
Ecuadorin hallitus on kääntänyt aiemman presidentti Rafael Correan Allianza Paizin ajaman sosialidemokraattisen hyvinvointivaltion rakentamisen projektin uusliberaaliin suuntaan jo aiemmin. Presidentti Moreno on lähestynyt rahahuolissaan kansainvälistä valuuttarahasto IMF:ää, joka antoi maalle 4,3 miljardin dollarin lainan lisäksi listan ”suosituksista toimenpiteiksi”.
- Ecuadorilaisten raivo nousi siitä, että elinkustannukset uhkaavat nousta merkittävästi. Uutisoinnissa on tässäkin tapauksessa korostettu polttoaineen hinnan korotuksia, mutta se johtaa hieman harhaan. Kyse ei ole siitä, miten paljon maksaa tankillinen bensaa, vaan siitä että tämä nostaa suoraan joukkoliikenteen maksuja vähintään kolmanneksella. Köyhille ja toimeentulonsa kanssa kamppaileville se on paljon, toteaa SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg.
Sandberg on asunut Ecuadorissa ja hänellä on muutenkin tiukat siteet tähän Etelä-Amerikan valtioon. Hän on myös seurannut maan tilannetta Euroopan vasemmiston Etelä-Amerikan työryhmän jäsenenä.
- Jo jonkin aikaa tilanne Ecuadorissa on kiristynyt. Morenon kannatus on painunut noin 20 prosentin tienoille ja se on todella vähän. Kun maassa on pitkä historia vallankaappauksista ja kansannousujen takia eronneista presidenteistä, ei nyt syntynyt vastarinta ole ollenkaan odottamatonta.
Kriisi eskaloitui vauhdilla
Kuluneen viikon aikana tilanne on kehittynyt nopeasti. Ensin presidentti Moreno ilmoitti tiistaina hallituksensa ”paketin”, johon kuuluivat korotukset polttoaineiden hintaan ja elinkustannuksiin, sekä joukko uusliberaaleja toimenpiteitä palveluiden ja valtion toiminnan yksityistämiseksi. Tämä sai välittömästi maan liikennesektorin liitot julistamaan maan pysäyttävän lakon torstaille ja perjantaille, mihin Moreno puolestaan reagoi julistamalla maahan poikkeustilan.
Poikkeustila ei ole estänyt ecuadorilaisia lähtemästä laajasti liikkeelle vastustamaan uusliberaalia politiikkaa ja elinkustannusten korottamista. Viikonlopun aikana levottomuuksia on ollut etenkin rannikolla, pääkaupunki Quitossa ja Andien alkuperäiskansojen asuttamissa maakunnissa. Myös liikennesektorin lakot ovat jatkuneet, vaikka jotkut yksityiset ammattiliitot ovatkin lopettaneet omat lakkonsa.
- Erityisen kiinnostavaa ja merkittävää tällä hetkellä on se, että maan alkuperäiskansoja edustava CONAIE on julistanut oman poikkeustilan hallitsemissaan maakunnissa ja mobilisoinut vähintään kymmeniä tuhansia ihmistä liikkeelle hallitusta vastaan. Aiemmin tällä liikkeellä on ollut voimaa muuttaa maan poliittista suuntaa ja kaataa hallituksia sekä vaihtaa presidenttejä, kertoo Sandberg.
Alkuperäisasukkaat ovat katkaiseet suurimman osan teistä Andien alueella ja marssivat kohti Quitoa ja Guayaguilia. Ensimmäinen on maan pääkaupunki ja toinen maan suurin kaupunki, johon presidentti Moreno on paennut. Hallitus varautuu mielenosoituksiin ajamalla kaduille tankkeja ja mobilisoimalla armeijan puolustamaan hallintoa.
Tällä hetkellä mielenosoittajilla ei ole yhteistä linjaa siinä, kenet he haluaisivat nostaa maan presidentiksi, mikäli saavat Morenon luopumaan vallasta. Eräs mahdollinen kandidaatti olisi nyt vankilassa korruptiosyytteiden takia istuva entinen Allianza Paizin varapresidentti Jorge Glas, jota vastaan esitetyt syytteet näyttävät olevan kaatumassa. Mikäli Glas onnistuisi saamaan itselleen laajan kannatuksen, merkitsisi se maan paluuta vasemmistopolitiikkaan, mutta tässä vaiheessa on myös mahdollista, että muutkin tahot nousevat tavoittelemaan presidentin paikkaa. Ecuadorin tilannetta kannattaa joka tapauksessa pitää tarkasti silmällä.