Home >> Artikkelit >> Turvapaikanhakijat eivät ole ongelma

Turvapaikanhakijat eivät ole ongelma

16.03.2020 - 12:00
(updated: 16.03.2020 - 12:19)
  • Tervetuloa on teonsana

Valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa vietetään viikolla 12. YK:n rasisminvastainen päivä on samalla viikolla, 21.3. 

Suomen kommunistinen puolue puolustaa kaikkien oikeutta hakea turvapaikkaa. Turvapaikanhakijat eivät ole ongelma vaan politiikka, joka asettaa ihmiset toisiaan vastaan,  muuttaa pakolaiset sotilaiksi ja neuvottelukortiksi geopoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Erdoganin hallitus hyödyntää jälleen pakolaisten hätää. EU on luottanut Turkin kanssa tehtyyn taloudelliseen sopimukseen siirtolaisten pitämisestä Turkin alueella ja samalla näyttänyt kyvyttömyytensä vastata maahanmuuton kollektiivisesti ja yhteisvastuullisesti.  

Syyrian ja koko Lähi-idän verenvuodatuksen tekijät ovat muuttaneet pakolaiset sotilaiksi ja neuvottelukortiksi palvellakseen geopoliittisia tavoitteitaan. SKP tekee selväksi, että vihollisemme eivät ole pakolaiset, vaan juuri ne ihmisvihamieliset ja militaristiset voimat, jotka aiheuttavat pakolaisuutta ​​ja asettavat ihmisisä toisiaan vastaan. 

EU on osatekijä pakolaisuutta aiheuttavassa kansainvälisessä ahneutta ja imperialismia tukevassa politiikassa, joka on aiheuttanut kansojen pakkoliikkuvuutta  ja tehnyt miljoonista ihmisistä pakolaisia. 

EU:n sisällä jo usean vuoden ajan vastuu siirtolaisuudesta ja täysi vastuu pakolaisten vastaanottamisesta on  jätetty vain harvoille maille. EU:n oikeistolaiset ja populistiset kansallismieliset voimat ja hallitukset estävät ihmisoikeuksiakunnoittavan pakolaisjärjestelmän toteuttamista turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi kaikissa jäsenvaltioissa  

Tänään solidaarisuus turvapaikanhakijoiden  kanssa, mutta myös solidaarisuus ja yhteisvastuu ihmisoikeuksista EU:n jäsenvaltioiden välillä ei ole koskaan ollut kiireellisempää. 

Sanna Marinin hallituksella on myös vastuuta siitä, miten se vastaa kansainvälisten ihmisoikeusten toteutumiseen.  Hallituksen vastuu on vakavampi Suomen  turvapaikkahakemusten tutkinnassa. Suomessa hakemuksen tutkiminen kestää hakijoiden näkökulmasta liian kauan.  Tästä ei vastaa kukaan muu kuin itse hallitus, joka ei ole pystynyt palkkaamaan turvapaikkaviranomaista riittävästi.  

Missä ja miten näkyy se Vihreiden, sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton lupaama muutos turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksiin ja politiikan suunnan muuttamiseen? 

Marinin hallituksen ja sisäministeri Ohisalon aikana pakkopalauttaminen turvattomiin maihin on jatkunut vaikka pakkopalautukset oli poliittisilla puheilla luvattu lopettaa. 

Pääministeri Sanna Marin kertoo julkisuudessa Suomen voivan laittaa tarvittaessa rajat kiinni ja käyttää Kreikan tavoin harkinta-aikaa siirtolaisten maahanmuutolle 

SKP pitää pääministeri Marinin lausuntoa Suomen rajojen sulkemisesta turvapaikanhakijoilta väärämittaisena tilanteessa, jossa sellaista toimintaa ei ole Suomen rajoilla nähtävissä. SKP vaatii, että Sanna Marinin hallitus lopettaa pakkopalautukset.

Pakkopalautusten sijaan kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneille pitää alkaa myöntää väliaikaisia oleskelu ja työlupia. Suomen on osallistuttava muiden EU jäsenmaiden kanssa yhteisvastuullisesti eri maista EU:n alueella saapuvien turvapaikanhakijoiden asialliseen hoitamiseen ja vastattava, että kaikkien ihmisten ihmisoikeudet toteutuvat kaikissa olosuhteissa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista