Home >> Artikkelit >> Tartutaan poliittiseen työhön

Tartutaan poliittiseen työhön

19.01.2022 - 15:00
(updated: 19.01.2022 - 15:05)
SKP:n keskuskomitean jäsen, psykologi Emmi Tuomi

Koronavirus pakottaa uusiin normaaleihin. Turvallisuudesta vastaavat tahot ja Sosiaali- ja terveysministeriö viestittävät, että ihmisillä on tänään liikaa kontakteja ja siksi virus leviää kaikissa ikäryhmissä turhan nopealla vauhdilla. Tästä huolimatta parhaillaan käydään aluevaaleja ja  SKP järjestää keskuskomitean kokouksen 29.-30.1. zoomissa.  

Tasapainoilua ja jaksamista

Helsinkiläinen SKP:n keskuskomitean jäsen Emmi Tuomi työskentelee  psykologina vammaisalalla. Tuomen asiakkailla on poikkeuksetta erilaisia kommunikoinnin erityisyyksiä.  

- Keskustelu etäyhteydellä tai maskin takaa ja kosketusta välttäen vaikeuttaa vuorovaikutusta, mutta nykytilanne on pakottanut löytämään uusia väyliä, koska kehityksellisiin ja mielenterveyden ongelmiin tarttuminen ei voi odottaa koronan väistymistä. Tartunnan mahdollisuuden kanssa on elettävä kaiken aikaa, kuten niin monessa työssä. Etätyöhön eristäytyminen on lopulta mahdollista vain melko pienelle joukolle. 

Emmi Tuomi tekee työtä tilanteessa jossa yhteiskunnassakin tasapainotellaan fyysisen ja psyykkisen terveyden tärkeyden välillä. Psyykkistä, mielenterveyttä on vaikeampaa mitata ja siksi fyysiseen terveydenhoitoon kiinnitetään enemmän huomiota. 

- Tämä näkökulma tulee selvimmin esiin etäkoulukeskustelussa, mutta koskee myös monia haavoittuvassa asemassa olevien aikuisten palveluita, kuten vammaisten, työttömien tai mielenterveys- ja päihdekuntoutujien päiväaikaista toimintaa, vierailuja sairaaloissa ja hoitokodeissa, elämässä kiinni pitäviä harrastuksia.  

Me tarvitsemme mahdollisuutta poistua kotoa ja olla ihmisten kanssa, ja joskus se tapahtuu somaattisen terveyden kustannuksella. Samalla nämä samat ihmisryhmät ovat erityisen alttiita sairastumaan koronan vakavaan muotoon, jolloin meidän perusterveiden velvollisuutta ottaa rokotteet ja välttää turhia tartuntoja ei voi liikaa korostaa, kertoo Tuomi. 

Tärkeä puoluetyö

Digiloikka etäyhteyksien käyttöön tuli  monelle vastentahtoisesti. Puoluetyössä kasvotusten tapaaminen on olennaista, ja kokousten taukokeskustelut usein vähintään yhtä tärkeitä kuin itse kokous.  

- Etäkokoukset ovat monen kohdalla helpottaneetkin osallistumista, mutta videoyhteys, varsinkin suurella joukolla, kuva ja ääni pätkien, houkuttelee helposti tehokkuuteen, yksinpuheluun ja nopeaan päätöksentekoon keskustelun ja yhdessä pohtimisen sijaan. 

Rohkaisenkin tovereita kokoontumaan etätapaamisiin pienemmissä ryhmissä, joissa videokuvakin saadaan toimimaan eikä ketään häiritse, jos syö voileipää ja hörppää kahvia välissä, sanoo Tuomi 

Korona-aikaan voisi olla paikallaa perustaa uusi työryhmä, keskustelukerho tai ottaa uudestaan käyttöön vanhat kunnon toveritapaamiset. 

- Tai vanha kunnon kilautus kaverille, että kun nyt tämä esityslistan kohta seitsemän ei avaudu, mitä olet mieltä? Ja luitko muuten, mitä psykologi puolueen sivuilla höpisee, väittää että kaverille kilauttamalla koronasta selviää, vinkkaa Tuomi. 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista