Suomen tunnustettava Palestiina
Kansainvälinen päivä solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle
YK:n yleiskokous julisti marraskuun 29. päivän kansainväliseksi päiväksi solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle vuonna 1977 (päätöslauselma 32/40B) ja vuonna 2007 vahvisti toiveensa päivän viettämisestä näkyvästi eri jäsenmaissa. Päivän vieton taustalla on marraskuun 29. päivä vuonna 1947, jolloin YK:n yleiskokous hyväksyi Palestiinan jakoa koskevan päätöslauselman. YK:n kansainvälinen päivä solidaarisuuden osoittamiseksi Palestiinan kansalle muistuttaa ns. kahden valtion ratkaisusta ja palestiinalaisten oikeuksista: kansallisesta itsenäisyydestä, itsemääräämisoikeudesta ilman ulkoista häirintää sekä palestiinalaisten oikeudesta palata koteihinsa, joista heidät on siirretty.
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) Kemin kaupunkijärjestön uusimmassa kannanotossa sanotaan, että YK:n kansainvälinen Palestiina-solidaarisuuspäivä olisi hyvä ajankohta tunnustaa Palestiinan valtio.
- Virallinen Suomi kannattaa puheissaan Palestiina-ongelman ratkaisuksi kahden valtion periaatetta, mutta on toistaiseksi tunnustanut vain yhden valtion – Israelin, sanoo SKP:n Kemin kaupunkijärjestön puheenjohtaja ja keskuskomitean jäsen Tapio Siirilä.
Siirilän mukaan Suomi alkaa olla nykyisellä linjallaan epäilyttävässä seurassa. Palestiinan valtion on tunnustanut jo YK ja 136 YK:n jäsenvaltiota.
Palestiinan kansan oikeus itsenäisyyteen on ollut neuvottelujen kohteena jo vuosikymmeniä. Israelin hallitukset ja niitä tukenut USA:n hallinto ovat estäneet kerta toisensa jälkeen itsenäisen Palestiinan valtion muodostamisen. Israelin oikeistolaiset johtajat pyrkivät päinvastoin vahvistamaan valtaamiensa alueiden miehitystä ja laajentamaan siirtokuntien rakentamista palestiinalaisalueille.
- Suomen hallituksen on tunnustettava itsenäinen Palestiinan valtio vuoden 1967 rajojen mukaisesti, Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina. Lisäksi Sipilän hallituksen on lopetettava Suomen ja Israelin välinen asekauppa, vaatii SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen.
Suomen Palestiinan suurlähettiläs Taissir A.M. Al Adjouri vieraili syyskuussa SKP:n Lapin piirijärjestön vieraana. SKP tukee Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä vierailleen Palestiinan suurlähettilään aloitetta ystävyyskaupunkien hankkimisesta Palestiinasta tai muusta yhteistyöstä Palestiinan ja Lapin kaupunkien välillä.
Palestiinalaisten siirtokuntayhdistys ja suurlähetystö järjestävät Helsingissä solidaarisuuspäivänä kulttuuri- ja keskustelutilaisuuden Kino Sherylissä. SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen osallistuu solidaarisuustapahtumaan, jossa katsotaan elokuvaohjaaja Emtiaz Diabin dokumentti ”Nun Wa Zaytun”.