Home >> Artikkelit >> Soten ja hallituksen kaatuminen hyväksi julkisille palveluille

Soten ja hallituksen kaatuminen hyväksi julkisille palveluille

08.03.2019 - 12:30
(updated: 08.03.2019 - 12:35)
 • Soten kaatuminen, hallituksen ero, JP (Juha-Pekka) Väisänen

SOTE on kaatunut perustuslaillisiin ristiriitoihin. Pääministeri, keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä on jättänyt tänään hallituksen eroanomuksen. Presidentti Sauli Niinistö on hyväksynyt hallituksen eron. Seuraaviin vaaleihin asti 14.4. Sipilän hallitus jatkaa  kuitekin toimitusministeristönä. 

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen pitää julkisten palveluiden ja joukkoliikkeiden voittona SOTE:n kaatumista. 

 • - Sote- ja maakuntauudistuksen tyrmääminen kerta toisensa jälkeen perustuslakivaliokunnassa ja nyt koko sotesuunnitelman kaatuminen ja Sipilän hallituksen kaatuminen kuvaa porvarihallituksen jääräpäistä linjaa, jossa yksityisen sotebisnes on syrjäyttänyt ihmisten perusoikeudet. Koko uudistus on valmisteltava uudelleen ja ihmisten tarpeista lähtien, sanoo Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. 
   
   

Väisäsen mielestä suurin syy perustuslaillisiin ongelmiin on ollut se, että uudistuksesta on tehty julkisten palvelujen yksityistämisen hanke. 

 • - Poliittinen eliitti on sotkenut voittoa tavoittelevat yhtiöt sellaisiin palveluihin, joiden pitää olla perusoikeus jokaiselle tuloista, asuinpaikasta tms riippumatta, kritisoi Väisänen 

SKP esittää uuden valmistelun lähtökohdaksi sotepalvelujen järjestämistä pääsääntöisesti kuntien ja maakuntien omana toimintana. Verovaroilla ei pidä tukea yksityistä bisnestä.  

 • - Kun palvelut pidetään pääosin julkisina, ei tule ongelmia myöskään EU:n kilpailulakien kanssa, viittaa Väisänen.

 • SKP:n mukaan sotea on ajanut karille myös lakiesityksiin sisältynyt menoleikkuri. Vanhusten hoivan surkea tila ja monet muut ongelmat kertovat, että palveluihin tarvitaan päinvastoin lisää rahaa ja työntekijöitä. Samalla on vähennettävä eriarvoisuutta mm. poistamalla terveyskeskusmaksut koko maassa. Rahaa löytyy esimerkiksi luopumalla taisteluhävittäjien hankinnasta ja kiristämällä pääomaverotusta.

 • - Lisäksi on syytä nähdä lähipalvelujen merkitys ja välttää suurten yksiköiden ylikorostamista. Erikoistason palveluissa isoista yksiköistä on hyötyä. Monet peruspalvelut sen sijaan ovat lähipalveluja, joista pitää myös päättää lähellä. Peruspalvelut pitää pääosin säilyttää jatkossakin kuntien vastuulla ja maakuntiin siirretään sotesta vain erikoistason palvelut, konkretisoi Väisänen 

 

Palvelujen saatavuuden ja laadun ohella SKP korostaa asukkaiden ja soten työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä.  

 

 • - Me halutaan kehittää kunnissa osallistuvaa lähidemokratiaa ja maakunnissa todellista itsehallintoa, jota ei alisteta valtiovarainministeriön komentoon, linjaa SKP:n Väisänen. 
   

Soten kaatuminen naistenpäivän lahja naisvaltaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen työntekijöille

Naistenpäiväksi sattunut Sote-hankkeen kaatuminen saa SKP:n toverit innostumaan, koska juuri toisenlaisen nyt kaatuneen soten uutta valmistelua tarvitaan ja uutta sotesuuntaa naisten tasa-arvoisempaa kehitykseen Suomessa.  

SKP:n helsinkiläiset toverit puolueen pääsihteeri Tiina Sandbergin johdolla kutsuvat nyt kaikki soten-kaatokahveille ja mukaan SKP:n naistenpäivän kiertueelle.  

Kierros alkaa Myllypuron metroaseman luona olevalta Kivensilmän aukiolta kello 10 – 11. Sieltä kierros jatkuu Vuosaaren Mosaiikkitorille klo 11.30 – 13, Meri-Rastilan torille klo 13.15 – 13.45 ja Mellunmäen metroaseman luo Hetanaukiolle klo 14 – 15.15. Naistenpäivän kiertue päättyy Kontulan ostarille noin klo 15-30 – 17.

Tervetuloa! 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista