Home >> Artikkelit >> Sote tuli, mitäs nyt?

Sote tuli, mitäs nyt?

23.06.2021 - 15:00
(updated: 08.12.2021 - 16:52)
  • Ihmisiäa osittamassa mieltään Sipilän sotehanketta vastaan.

Sote-uudistus on hyväksytty eduskunnassa äänin 105 - 77. Esitys hyväksyttiin hallituspuolueiden edustajien äänin ja oppositio vastusti ehdotusta. Terveydenhoito sekä palo- ja pelastustoimi siirtyvät nyt kunnilta 21 hyvinvointialueen ja viiden yhteistyöalueen vastuulle.

SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg on kampanjoinut useampaa sote-esitystä vastaan. Hänestä pahimmilta tuhoilta onnistuttiin välttymään, mutta toisaalta isointa ongelmaa ei edes yritetty ratkaista.

- On selvää, että tämä esitys oli parempi kuin Juha Sipilän ajama malli, jossa olisi ollut mukana kokoomuksen lempilapsi valinnanvapaus. Sehän olisi lisännyt valinnan vapautta käytännössä terveysbisneksen pyörittäjille. On erittäin tärkeää, että pakkoyhtiöittämisiltä vältyttiin.

Leikkauspolitiikan jääminen tähänkin esitykseen saa sen sijaan moitteita.

- Valitettavasti hallitus piti kiinni ajatuksesta, että terveydenhuollon kuluja on laskettava, vaikka ne ovat Suomessa jo kymmenyksen muita Pohjoismaita alemmat. Esitykseen leivottiin mm. sisään leikkuri, joka huomioi palvelutarpeen kasvun jatkossa vain 80 prosenttisesti. Se tarkoittaa väistämättä leikkauksia palvelutasoon, painottaa Sandberg.

- Rahoituksen korjaaminen olisi riittänyt korjaamaan monta ongelmaa jo nykymallissakin ja sen jälkeen olisi ollut helpompi käydä keskustelua muista muutostarpeista. Minusta hallitukselta loppui rohkeus kesken ja tuloksena on nyt huono kompromissi, joka jättää isoimman ongelman korjaamatta.

Sotella valtava vaikutus työntekijöiden arkeen

Sote-uudistus vaikuttaa valtavaan joukkoon työntekijöitä. Kunnista siirtyy hyvinvointialueiden työntekijöiksi vuonna 2023 liikkeenluovutuksilla noin 172 900 henkilöä. Sandberg näkee, että tämän ryhmän asiat ovat kaikkea muuta kuin järjestyksessä.

- Sosiaali- ja terveyspalveluissa riittää valitettavia esimerkkejä, joissa paljon yksinkertaisemmat uudistukset ovat tehneet työntekijöiden tilanteesta sietämättömän. Asiakkaista nyt puhumattakaan. Toimeentulotuen siirto Kelan maksettavaksi ei onnistunut ollenkaan ja Apotti-ohjelman käyttöönosotosta jouduttiin pahimmilla alueilla luopumaan sekaannusten vuoksi. Vaikka Sote-uudistuksen on määrä olla voimassa vasta 1.1.2023 lähtien on asetettu aikatalu äärimmäisen tiukka. 

Sandberg yhtyy muun muassa Superin Silja Paavolan ja Tehyn Millariikka Rytkösen vaatimuksiin siitä, että henkilöstön on nyt päästävä mukaan todella vaikuttamaan uudistuksen kulkuun. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista