Home >> Artikkelit >> Sotatoimet ja miehitys lopetettava Länsi-Saharassa 

Sotatoimet ja miehitys lopetettava Länsi-Saharassa 

15.11.2020 - 10:30

Marokko on perjantaina (13.11.) aloittanut sotilasoperaation YK:n valvomalla Guergueratin vyöhykkeellä Länsi-Saharassa lähellä Mauritanian rajaa.  

Siviiliväestöön kohdistuneilla sotatoimilla Marokko on rikkonut Länsi-Saharan vapautusliikkeen Polisarion kanssa sopimaansa tulitaukosopimusta. Sopimus Länsi-Saharan ja Marokon välillä tulitauosta on vuodelta 1991.  

Konfliktin uudelleenkärjistymisen taustalla on Marokon miehitys ja vuosikymmeniä kestäneen pakolaisleirielämän olosuhteissa varsinkin nuorten Sahrawien keskuudessa kasvanut näköalattomuus.   

Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa yli 40 vuotta vuodesta 1975.  YK  on tuominnut Marokko miehitystoimet ja vuoden 1991 tulitauon yhteydessä ilmaissut tuen Polisarion kansanäänestyksestä liittyen Länsi-Saharan itsenäisyyspyrkimyksiin 

Guerguerat 

Länsi-Saharan vapautusliike Polisarion mukaan Marokko käyttää laittomasti Guergueratia  kaupankäyntiin ja rajanylityspaikkana.  

Sahrawi aktivistit ovat viimeisten viikkojen ajan osoittaneet mieltä  ja häirinneet liikennettä Marokolle tärkeällä kauppareitillä Guergueratissa 

Guergueratin kiista sai alkunsa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta. Polisarion näkökulmasta päätöslauselma asettuu tukemaan marokkolaisia miehittäjiä. Polisarion mukaan YK on päätöslauselman kautta hylännyt suunnitelman Länsi-Saharan itsenäisyysäänestyksestä.   

Vaatimus rauhasta, vapaudesta ja omasta valtiosta 

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisäsen on osallistunut Polisarion kansainvälisiin kokouksiin ja on aktiivisesti mukana Suomessa järjestettävässä Länsi-Saharan solidaarisuustoiminnassa. 

- Suomen Rauhanpuolustajat, Kansainvälinen solidaarisuus KV-Solid, PAND Taiteilijat rauhan puolesta ja Spartacus-säätiö ovat juuri valmistelemassa 19.-20.12 Helsingissä Kaapelitehtaalle Länsi-Saharan solidaarisuusviikonloppua. Konfliktin kiristyminen tekee viikonlopun solidaarisuustoimista entistä tärkeimpiä ja mahdollistaa syvemmän tiedon välittämisen ja keskustelun asiasta. Toivon kansalaisyhteiskunnan laajaa osallistumista ja solidaarisuutta Länsi-Saharalle, sanoo Väisänen 

Väisäsen mukaan Marokko estää systemaattisesti Länsi-Saharan toiminnan itsenäisenä kansakuntana ja suvereenina maana. Väisänen sanoo, että Marokko riistää rajojensa ulkopuolella etelässä, Länsi-Saharassa luonnonvaroja ja pyrkii lisäksi hegemonisesti kaappaamaan myös Sahrawi-kulttuurin järjestämällä tilaisuuksia ja festivaaleja joissa luodaan yksisilmäistä ja propagandistista kuva Sahrawi-kulttuurista osana marokkolaista kulttuuria.  

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen vaatii Marokon viranomaisia vetäytymään valloittamiltaan alueilta Länsi-Saharasta, lopettamaan perjantaina aloittamat sotatoimet ja kaiken länsisaharalaisiin kohdistuvan alistamisen, väkivallan ja joukkomurhat.  

- Marokon miehitysarmeija ryhtyi perjantaina avaamaan Polisarion tukkimaa tietä Guergueratissa lähellä Mauritanian rajaa. Kyseessä oli sotatoimi eikä mielenosoitukseen liittyvät järjestyksen palauttamisen toimet. Marokolla on nyt iso rikos niskassaan kun se sotatoimilla lopettaa  jo miltei 30 vuotta kestäneen tulitauon ja alkaa lietsoa sotaa. On selvää, että tuomitsen Marokon sotilaallisen hyökkäyksen Saharan siviilejä vastaan GuergueratissaOn  päivän selvää, että tuen Polisarion vastausta ja vaatimusta rauhasta, vapaudesta ja itsenäisyydestä. 

YK:n on toimittava tämän räikeä tulitauon rikkominen  ja kaikilla mahdollisilla toimilla pyrittävä palauttamaan tulitauko alueelle. Yhdistyneiden Kansakuntien Länsi-Saharan kansanäänestystä valvovan valtuuskunnan  (MINURSO  - United Nations Missoin for the Referendun in Western Sahara)  on noudatettava loppuun asti toimeksiantoaan ja varmistettava, että yli kolmekymmentä vuotta sitten sovittu kansanäänestys Sahrawi kansan itsemääräämisoikeudesta myös toteutuu. 

Marokon asevoimien hyökkäys Saharan siviiliväestöön ja Marokon kuningaskunnan rauhansopimusten rikkominen on torjuttava kansainvälisestiVaadin Sanna Marinin  hallitusta, Eduskunnan Länsi-Saharan ystävyysryhmää  ja EU: ta  tuomitsemaan Marokon miehityksen ja aseelliset hyökkäykset Länsi-Saharassa, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen 

  

Suomen kommunistisen puolue tukee Länsi-Saharan vapautusrintama Polisarion demokraattisia ja rauhanomaisia toimia Sahrawi-kansan taistelussa itsenäisyydestä.  (SKP:n edustajakokous 2015) 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista