Home >> Artikkelit >> Punainen PRIDE-julistus nostaa esille työelämän

Punainen PRIDE-julistus nostaa esille työelämän

10.09.2020 - 14:45

Eurooppalaiset järjestöt julkaisevat Helsinki PRIDE:illa toimintahälytyksen parempien HLBTI-työntekijöiden oikeuksien puolesta. Euroopan vasemmiston HLBTI-työryhmä, Punainen sateenkaari (SKP) ja Eurooppalaisen ammatillisen yhteisjärjestön (EAY) rasismin ja syrjimättömyyden työryhmä* ovat kirjoittaneet yhteisen julkilausuman "Punaisen PRIDE-julkilausuman - Red Pride Declaration". Helsinki PRIDE-julistus luetaan ääneen perjantaina 11.9.  Helsingin keskustassa Kolmen Sepän patsaalla . Lukeminen suoratoistetaan Euroopan vasemmiston FB-sivulla klo 15.00 (HELSINKI) 

Helsinki PRIDE 2020:n pääteema on ”Roolimallit”. Sama teema on ollut myös organisaatioiden yhteistyön keskipisteessä. Perjantaiksi suunniteltu fyysinen paneelikeskustelu oli peruttava Covid-19-matkarajoitusten vuoksi. 

Eurooppalaisten järjestöjen HLBTI-aktivistit ovat viime talvesta lähtien kokoontuneet työnimellä ”Työväenluokan sankari - tasa-arvo roolimallina” suunnittelemaan keskustelua julkisesta työväenluokan kamppailusta, jokapäiväisistä sankareista, eurooppalaisesta queer-todellisuudesta ja taistelusta paremman työelämän puolesta. 

 

- Yhteisenä tavoitteenamme on ollut tehdä queer-todellisuudesta ja  työelämän taisteluista näkyvämpää, antaa ääni sateenkaarityöläisille, näyttää HLBTI-yhteisön työntekijöiden haasteita ja oikeuksia jokapäiväisessä elämässä eri Euroopan maissa sekä tarjota uusia ideoita ja poliittisia välineitä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen taistelulle , sanoo JP (Juha-Pekka) Väisänen, Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja ja  Punainen Sateenkaaren aktivisti. 

Loppu syrjinnälle

Punaisessa PRIDE-julistuksessa todetaan, että HLBTI-työntekijät kärsivät intersektionaalisesta syrjinnästä: työelämän aseman ja muun muassa "seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin ja / tai sukupuolen ilmaisun tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi".     

 

- Näiden ongelmien ratkaiseminen edellyttää kansainvälistä solidaarisuutta, jota työväenliike on jo opettanut meille monien vuosien ajan. Tämän solidaarisuuden on ymmärrettävä, että sateenkaarikansa; homot, lesbot, biseksuaalit, transihmiset ja muun sukupuoliset – me olemme aktiivinen ja tärkeä osa työväenliikettä, poliittisia puolueita ja että vaatimuksemme on oltava puolueiden asialistalla paikallisesti ja kansainvälisesti, Väisänen sanoo. 

 

Lausunnossa todetaan, että eurooppalaisen kansalaisyhteiskunnan, Euroopan vasemmiston (EV) ja EAY: n jäsenjärjestöjen erilaiset progressiiviset voimat yhdessä voivat tarjota innovatiivisia ratkaisuja ymmärtämällä, että julkilausumassa mainitut kriisit liittyvät toisiinsa: kapitalismi tuhoaa ympäristön, säätelee ihmisten suhdetta omaan itseen ja ruumiillisuuteen sekä seksuaalisuutta, hyväksikäyttää seksuaalivähemmistöjä ja muita vähemmistöjä kuten maahanmuuttajat, edistää kansainvälisiä sotia, jotka puolestaan ​​tuottavat Eurooppaan muuttoliikkeitä, mukaan lukien HLBTI-maahanmuuttajat. Tämä monimutkainen visio on välttämätön paremman tulevaisuuden ja hyvien työpaikkojen luomiseksi kaikille ja monimuotoisuuden hyväksymiseksi kaikkialla. 

- Tämä solidaarisuus on paljon vahvempaa ja tehokkaampaa, kun järjestäydymme kansainvälisesti. Nykyinen kapitalistinen talousjärjestelmä on globaali. Siksi  tähän järjestelmään on syytä reagoida myös kansainvälisesti. Tämän takia ehdotamme kansainvälistä toimintahälytystä nykyisen tilanteen muuttamiseksi, koska nykytilanne sortaa HLBTI-työntekijöitä. Parempi tulevaisuus rakennetaan yhdessä. Tarvitsemme edistyksellisiä uusia roolimalleja, jotka ovat osallistavia, luokkatietoisen feministisiä, seksuaalisesti ja muut vähemmistöidentiteetit kuten syntyperä huomioon ottaen monimuotoisia ja työntekijäkeskeisiä, Väisänen toteaa 

 * HLBTI- lesbot, homot, bi-, trans- ja intersukupuoliset 

* the European Trade Union Confederation (ETUC) Working Group on Racism and non- discrimination

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista