Home >> Artikkelit >> Postin linjan on muututtava

Postin linjan on muututtava

02.09.2019 - 13:30
  • Jiri Mäntysalo on aktiivinen ay-politiikan seuraaja ja toimija.

Posti Oyj ilmoitti  siirtävänsä noin 700 työntekijää ja toimihenkilöä halvemman ja joustavamman työehtosopimuksen piiriin. Se alentaa palkkoja keskimäärin 30 % ja pahimmillaan jopa 50 %. Postin työntekijät tyrmistyivät ja asettuivat vastarintaan epäoikeudenmukaisten palkan leikkausten edessä.

Posti- ja logistiikkaunioni PAU:n vastatoimena julistama postin käsittelyn ja lajittelun lakko alkoi sunnuntaina illalla kello 22. Lakkoa on laajennettu koskemaan myös kaikkia postin trukkikuskeja. 

SKP:n Ay-ryhmän aktiivi Jiri Mäntysalo on tyrmistynyt Posti Oyj:n toimista ja etenkin siitä, miten samaan aikaan voidaan polkea työntekijöiden palkkoja ja korottaa johdon palkkioita. 

- Jatkuva Postin toimintojen siirtäminen uusiin yhtiöihin työnantajalle halvempien työehtosopimusten toivossa on loputtava. Myös työntekijää on ajateltava, sillä jollain hänenkin on elantonsa ansaittava. Jos keskimäärin reilut 2000 euroa kuukaudessa tienaavan palkka on vaarassa alentua 30 tai jopa 50 prosenttia, niin ei kauaa tarvitse miettiä ymmärtääkseen, että työehtoshoppailu vaikuttaa todella rankalla kädellä postilaisten arkeen, jyrähtää Mäntysalo.

Epäoikeudenmukaista toimintaa

Palkkojen leikkaaminen on käsittämätöntä kun ottaa huomioon, että valtion kokonaan omistama Posti on jatkuvasti heikentänyt työntekijöidensä palkkoja samalla kun Postin toimitusjohtajan kuukausipalkkaa on nostettu 82 000 euroon ja 8 hengen johtoryhmän palkkoihin kuluu yhteensä vuodessa liki 5 miljoonaa euroa rahaa.

- Posti ei isoista puheista huolimatta ole missään lohduttomassa taloudellisessa ahdingossa, vaan yhtiö tekee voittoa ja jakaa osinkoja, arvioi Mäntysalo. - Lisäksi ottaen huomioon sen, kuinka vahvasti etenkin pakettipalveluiden volyymi on kasvanut ja kasvaa edelleen (viime vuonna kasvua oli 10 prosenttia ja liikevaihdossa n. 12 miljoonaa), niin tällä kasvulla on varaa kustantaa vähemmällä volyymilla toimivien perinteisten postipalvelujen, kuten yleispalvelukirjeiden jakelun, säilyminen myös tulevaisuudessa ilman, että postimaksuja tarvitsee nostaa.

Mäntysalolla on myös selkeä näkemys siitä, miten Postin suuntaa tulisi muuttaa. Posti on otettava takaisin valtion haltuun ja yhtiömuotoinen toiminta, jolla on selvä yhteys 90-luvulta lähtien huonontuneeseen postipalveluiden laatuun ja saatavuuteen, on päätettävä. Postilaki on uudistettava turvaamaan yleispalveluun kuuluvan postin jakaminen viisipäiväisenä viikossa sekä kaikki kilpailuttaminen ja muu yksityisen sektorin toiminta postialalla on lopetettava tai sitä on vähintäänkin rajoitettava. 

- Me kommunistit totta kai tuemme Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n julistamia työtaisteluja, joilla postityöntekijät ilmaisevat tyytymättömyytensä työnantajan haluihin maksimoida voittoja duunareiden toimeentulon kustannuksella, päättää Mäntysalo.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista