Home >> Artikkelit >> Palestiinalaiset eivät ole yksin, ihmiset ovat heidän puolellaan

Palestiinalaiset eivät ole yksin, ihmiset ovat heidän puolellaan

27.11.2023 - 12:15
  • Tiina Sandberg pitää puheenvuoroa Palestiinan lippujen keskellä.

Gazassa on kuollut enemmän lapsia kuin kaikissa muissa konflikteissa yhteensä viime vuonna. Espoonkokoiselle alueelle on pudotettu yli 40 000 tonnia pommeja. Se on kymmenen kertaa enemmän kuin Dresdenin pommituksissa. Israelin iskut ovat tappaneet kaikkiaan 14 000 palestiinalaista ja ainakin 6000 on kadoksissa.

Tämä valtava siviiliväestöön kohdistettu väkivalta ei ole saanut maailman maita reagoimaan ja pysäyttämään Israelia. Sen sijaan esimerkiksi Suomi on kertonut ostavansa siltä satojen miljoonien arvoisen ilmatorjuntajärjestelmän. Suomen hallituksella ei näytä olevan moraalista ongelmaa ostaa turvallisuutta kääntämällä katse pois Gazassa tapahtuvista rikoksista ihmisyyttä kohtaan.

Suomen kommunistinen puolue tuomitsee ehdoitta Israelin hyökkäyksen Gazaan, jossa siviilien elinolosuhteet ovat käymässä täysin mahdottomiksi ruuan, veden ja lääkkeiden puutteen, sekä niiden valtavien tuhojen takia, joita Israelin pommitukset ovat aiheuttaneet. On käsittämätöntä miten maailma voi ohittaa nämä tapahtumat.

Israelin ja Hamasin tulitauko on odotettu hengähdystauko, mutta vaikuttaa siltä, että Netanyahun suunnitelma on täsmälleen se, minkä pystyi lukemaan hänen hallintonsa asiakirjoista. Hän haluaa toteuttaa väestönsiirron, tyhjentää Gazan ja ajaa palestiinalaiset pakolaisiksi Egyptiin.

Gazaan on saatava pysyvä tulitauko ja varmistettava, että alueelle saadaan välittömästi toimitettua kaikki tarvittava humanitaarinen apu ja perustettua väliaikaisia sairaaloita, sekä palautettava sairaaloiden toimintakyky.

Israelin toimet on tutkittava ja saatettava vastuuseen kaikki, Israelin ylintä johtoa myöten, jotka ovat syyllistyneet sotarikoksiin. Netanyahu kumppaneineen on saatava vastaamaan rikoksistaan ihmisyyttä vastaan Haagin Kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen. 

Myös täällä Suomessa meidän on toimittava ja vaadittava Suomen valtio katkaisemaan diplomaattiset suhteet Israeliin kunnes se suostuu taas noudattamaan kansainvälistä lakia ja ihmisoikeussopimuksia. Ohjustorjuntajärjestelmän tilaus Israelista on peruttava ja Suomen on osallistuttava humanitaariseen operaatioon riittävän avun toimittamiseksi Gazaan. Näitä vaatimuksia ovat puoltamassa kaikki ne, jotka ovat marssineet mielenosoituksissa, ne jotka ovat osallistuneet erilaisiin julkisiin keskusteluihin ja ne, jotka ovat laatineet ja allekirjoittaneet vetoomuksia Israelin hyökkäyksen pysäyttämiseksi.

Palestiinalaiset eivät ole yksi, vaikka valtiot hidastelevat toimissaan. Ihmiset toimivat, eivätkä he lopeta ennen kuin Israel on pysäytetty.

Ja samaan aikaan ihmiset edelleen kuolevat Gazassa vaikka pommit eivät juuri nyt putoa. He kuolevat koska eivät pääse hoitoon tuhoutuneisiin sairaaloihin tai koska heillä ei ole suojaa kylmyyttä vastaan tai he sairastuvat pilaantuneesta vedestä. Jokainen näistä kuolemista olisi ollut vältettävissä, kaikki ne olisi voitu estää. Särkee sydämen, ettei niin ole tehty, mutta ei ole muuta tietä kuin eteenpäin.

Jatketaan kulkemista, vaikka tie on raskas, kunnes Palestiina on jälleen vapaa.
SKP:n tervehdys Palestiinan lähetystön ja AKYS:n solidaarisuustilaisuudessa 26.11.2023

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista