Home >> Artikkelit >> Lippujen sota unohtaa työväen

Lippujen sota unohtaa työväen

31.10.2017 - 11:30
(updated: 31.10.2017 - 11:41)
Euroopan vasemmiston toverit Anna Camposampiero Italiasta ja Tiina Sandberg Suomesta, Madridissa mielenosoituksessa 3. tasavallan puolesta 2013.

Katalonian ja Espanjan hallinnot ovat ajautuneet keskenään totaaliseen umpikujaan, jossa kummankaan niin Katalonian presidentti Carles Puigdemontin kuin Espanjan pääminsteri Mariano Rajoynkin on mahdotonta perääntyä kasvojaan menettämättä. Tilannetta yritetään ratkoa tai ainakin hankkia lisäaikaa järjestämällä paikallisvaalit joulukuussa, mutta niissäkään ei ratkea varsinainen ongelma.

- Espanjalaisten tai katalonialaisten suurin ongelma ei ole se, minkä lipun alla he ovat. Oleellista on se, että tämä välien selvittely peittää tehokkaasti alleen ne ongelmat, joita oikeasti pitäisi ratkoa. Pääministeri Rajoy voi nyt tämän poikkeustilanteen varjolla rauhassa jatkaa leikkauspolitiikkaa ja heikentää ihmisten sosiaalisia oikeuksia, toteaa Espanjan tilannetta seuraava SKP:n kansainvälisen työryhmän jäsen Tiina Sandberg.

- Olen samaa mieltä Espanjan kommunistien (PCE) kanssa siinä, että nykyinen hallintomalli on Espanjassa purettava ja sen tilalle on luotava tasavalta, jossa pyritään ensisijaisesti turvaamaan ihmisten perustarpeet, kuten riittävä palkka, terveydenhuolto ja oikeus asumiseen, sanoo Sandberg

Tiina Sandberg näkee, että vaikka PCE:n linjaama kolmannen tasavallan tie Espanjan uudistamiseksi on pitkä, on se ainoa tapa päästä perille. Ilman perustuslain muutoksia ei Katalonian itsenäisyyskään ole mahdollinen. Rakentamalla muutos työväen etujen kautta vältetään myös tilanne, jossa ei muutu mikään muu kuin porvarien etuja vaalivan valtion nimi ja lippu.

- Ei Rajoyn eikä Pudgemontin, vaan Espanjan työläisten puolesta, päättää Sandberg.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista