Home >> Artikkelit >> Lakkoon ilmaston ja elämän puolesta

Lakkoon ilmaston ja elämän puolesta

27.09.2019 - 12:15
Suomen kommunistisen puolueen ympäristöryhmän vetäjä Heli Pohjanhovi

Perjantaina 20.9. alkoi kansainvälinen ilmaston superviikko, joka huipentuu tänään 27.9. järjestettävään Earth Strike –ilmastolakkoon. Se on maailmanlaajuiseksi yleislakoksi tarkoitettu mielenilmaus, joka vaatii hallituksilta ja yrityksiltä pikaisia ja tuntuvia ilmastotekoja.  

Maanantaina 23.9. yli 60 valtionjohtajaa kokoontui YK:n ilmastohuippukokoukseen. Odotetusti siellä ei saatu aikaan sitovia globaaleja päätöksiä, jotka toimisivat todellisina jarruina ilmastokatastrofin etenemiselle.  

Samana päivänä hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi raportin, jossa osoitetaan, että ilmaston lämpenemisen takia jääalueet sulavat ja merenpinta nousee nyt yli kaksi kertaa niin nopeasti kuin viime vuosisadalla, ja nousu kiihtyy ja jatkuu.  

Tämä vaikuttaa kaikkien maapallon ihmisten elämään, säähän, ruokaan, juomaveteen, energiaan, kauppaan ja kuljetuksiin, hyvinvointiin. Ilmastokriisi on näkyvin ja tuntuvin osa maailmanlaajuista ympäristökriisiä. Sitä ei voi ratkaista ilman koko kapitalistisen yhteiskuntarakenteen muuttamista, sanoo SKP:n ympäristöryhmän vetäjä Heli Pohjanhovi 

Elokapina tekee ympäristökritiikin näkyväksi 

Suomessa ilmastolakkoa ja muuta ilmastotoimintaa on noussut vetämään Elokapina, kansainvälisen Extinction Rebellion -kansalaistoimintaverkoston paikallinen ryhmä. Elokapina julistaa yhteiskuntasopimuksen rauenneeksi, koska hallitukset ovat laiminlyöneet perustuslaillisen velvollisuutensa huolehtia sekä ihmisten että ympäristön hyvinvoinnista, ja epäonnistuneet turvaamaan elinkelpoisen tulevaisuuden tuleville sukupolville. Liike haluaa herättää niin hallitukset, yritykset kuin tavalliset ihmisetkin tajuamaan, että nykymenolla meitä uhkaa sukupuutto. Ilmastoviikolla Elokapina on ollut esillä Helsingissä pyrkimällä estämään jättimäisen loistoristeilijän lähdön satamasta sekä pysäyttämällä liikenteen keskustan vilkkaassa risteyksessä puoleksitoista tunniksi.  

Ilmastolakkoliike on julkaissut konkreettiset vaatimuksensa verkkosivullaan

Heli Pohjanhovin mukaan Suomen on sitouduttava rajoittamaan kasvihuonekaasupäästöjä niin, että ilmaston kuumeneminen voidaan pysäyttää 1,5 asteeseen, lakkautettava kaikki fossiilisten polttoaineiden tuet ja siirryttävä fossiilivapaaseen yhteiskuntaan sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.  

- Ilmastolakko on jäämässä torsoksi, sillä ammattiliitot eivät lähde lakkoon eivätkä kannusta jäseniään lakkoiluun, huolimatta siitä, että ilmoittavat tukevansa lakkoa mm. jakamalla mielenosoittajille hernesoppaa. Lakko ei ole yleislakko, jos siinä on mukana vain tulevaisuudestaan huolestuneita koululaisia ja joukko ympäristöaktivisteja, kritisoi Pohjanhovi 

Kaikki maailman ihmiset, liittykää yhteen elämän ja ympäristön puolesta! #ilmastolakko tänään!  

Teollisuus ja hallitukset ryöstävät maapallon resursseja omaksi edukseen ja vaarantavat sillä koko maapallon elämän.  

- Ympäristön asia on mitä suurimmassa määrin työväen asia, ja sitä kautta heitä edustavien ammattilittojen asia. Ympäristökriisien vakavimmat seuraukset kohdistuvat kaikkien maiden vähävaraisiin ihmisiin ja maailman köyhimpiin. Tämä on pysäytettävä ja käännettävä nopeasti yhteiskuntakehityksen suunta pois elämän ehtojen kustannuksella tapahtuvasta yksityisen pääoman kartuttamisesta kohti ympäristön, ihmisten, koko elämän ehdoilla toimivaa maapalloa. Ryhdytään porukalla rakentamaan proletaarista ympäristöliikettä, kutsuu SKP:n ympäristöryhmän vetäjä vaasalainen Heli Pohjanhovi

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista