Home >> Artikkelit >> Laitetaan politiikkaa aluevaaleihin

Laitetaan politiikkaa aluevaaleihin

25.08.2021 - 14:45
(updated: 08.12.2021 - 16:52)
  • Tiina Sandberg poseeraa.

On ollut kammottavaa seurata sitä täydellistä hiljaisuutta, joka ympäröi seuraavia valtakunnallisia vaalejamme, eli aluevaaleja, jotka käydään 23. tammikuuta 2022. Näissä vaaleissa valitaan ne syntipukit, joiden niskaan tuhoontuomitun soteuudistuksen epäonnistumiset kaadetaan.

Ei ole mikään ihme, ettei vaalikuume ole nousussa. Kukaan, keskustaa lukuunottamatta (käy omia erillismaakuntavaaleja), ei ole vielä vaivautunut ottamaan lusikkaa kauniiseen käteen ja ryhtymään hämmentämään sotesoppaa. Itsekin aloitin urakan tosissani vasta tänään.

Ensitöikseni halusin selvittää missä muut menevät ja kuvittelin näkeväni horisonttiin katoavia selkiä, mutta kävikin ilmi, että nopeimmat ovat julkaisseet sivuillaan lomakkeen, jolla voi asettua aluevaaleissa ehdolle. Meilläkin on muuten nyt sellainen. Sen voi täyttää osoitteessa www.skp.fi/ehdokkaaksi-aluevaaleissa-2022

Mutta tämä nyt on tämmöistä tekniikkaa. Oikeasti kiinnostavat kysymyksetkin jäävät käsittelemättä. Ilmeisesti kaikki ovat niin helpottuneita siitä, että saatiin ylipäänsä jonkinlainen lopputulos, että jää miettimättä mitä oikeastaan saatiin.

Se nyt ainakin on selvää, että saatiin automaattinen leikkuri, jossa eduskunta ja kuntapoliitikot voivat jatkossa vapaasti piestä aluevaltuuston valtuutettuja kun palveluiden järjestäminen ei onnistu. Tässä uudistuksessa jätettiin tietoisesti ratkaisematta keskeisin julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ongelma. Nimittäin raha. Jatkossa tätä niukkuutta jakaa aluevaltuusto. Jota syytetään myös siitä kun palvelut karkaavat kauemmaksi ja siitä, että alkuvaiheen kaaoksessa ihmisten hoitoketjut ja tuki katkeilevat. Syntipukille on aina tarvetta.

Kuitenkin tämän sekoilun jalkoihin jää se kaikkein tärkein, eli lain ja moraalin asettama tavoite terveyserojen kaventamisesta, palveluiden takaamisesta sitä tarvitseville ja ihmislähtöinen asenne. Demokratiakaan ei olisi pahitteeksi, eikä sitä ainakaan nykyisellä mallilla ole mitenkään taattu.

Jonkun on alettava nostaa näitä tavoitteita esiin, eikä olisi ollenkaan hassumpi juttu, mikäli tämä joku olisi SKP. Meillä on selvät tavoitteet ja suunnitelmat sote-politiikasta. Olemme tottuneet ottamaan kuraa niskaan siitä hyvästä, että asetumme heikompien puolelle ja onnistumme vaikuttamaan poliittiseen keskusteluun ja muuttamaan sen suuntaa jopa yhdellä valtuutetulla.

Eiköhän aleta nämä vaalit.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista