Home >> Artikkelit >> Kuluttajat maksavat sähkön pörssispekulaatiosta 

Kuluttajat maksavat sähkön pörssispekulaatiosta 

07.09.2022 - 13:45
(updated: 08.09.2022 - 15:48)
  • sanaparvi: sähkö, kriisi, osingot, pörssi, voitot

Sähkön hinnan kohoaminen aiheuttaa kohtuuttoman tilanteen monelle kuluttajalle ja huolestuttaa erityisesti niitä, joilla on sähkölämmitys. Sähkön hinta on kohonnut nopeasti alle 10 c KWh veloituksesta yli 50 c KWh:iin. Sähkölaskut ovat monella moninkertaistuneet, mutta pahinta on, ettei nousu ole taittumassa ja lämmityskausi on vasta tulossa. Tuhansien eurojen sähkölaskuista selviäminen on useimmille mahdotonta. 

Energian hinnan kohoaminen kiihtyi EU:n Venäjälle määräämistä pakotteista, joiden piirissä ovat niin venäläinen öljy kuin kaasukin, mutta eniten hintaa nostaa nyt pörssisähköllä käytävä kauppa. Energian tuotantokustannukset eivät ole Suomessa juurikaan nousseet ja sähköstä tuotetaan kotimaassa tällä hetkellä noin 90 prosenttia tarpeesta, mutta spekulointi nostaa sähkön hinnan pilviin. Suomen kommunistinen puolue vaatii, että tämä järjetön korotusautomaatti on purettava. Sähkö on liian tärkeä hyödyke, jotta sillä keinottelu voidaan sallia. Sen tuotannon ja jakelun on oltava pääsääntöisesti kansallista tai kunnallista.  

Sähkönsäästötalkoisiin tarvitaan mukaan myös teollisuus, jonka tilanne sähkön suhteen on vahvasti jakautunut. Teollisuuden voima (TVO) tarjoaa osakkailleen sähköä omakustannushintaan kun sen ulkopuolella sähkö ostetaan markkinahintaan. Tämä luo tilanteen, jossa TVO:n osakkailla ei ole yhtä vahvaa intressiä sähkön säästämiseen. Vaikka tämä parantaakin näiden osakkaiden kilpailukykyä, olisi tärkeää käydä keskusteluja myös niiden ja muun teollisuuden osallistumisesta säästötoimiin. Ilman teollisuuden ponnistuksia kuluttajille ja pienemmille yrityksille lankeaa maksettavaksi kohtuuton osuus sähköpörssien spekulaatioista ja talven mahdollisista pakkasjaksoista selviytymisestä tulee erittäin vaikeaa. 

Vaikka halpa sähkö on tällä hetkellä varattu vain TVO:n osakkaille, olisi mahdollista taata vastaava etu kaikille suomalaisille. Se vaatii energiantuotannon ja jakelun kansallistamista, sekä vetäytymistä sähkön pörssimarkkinoilta. Vaikka kauppaa on edelleen syytä käydä etenkin muiden pohjoismaiden kanssa, on käynyt kaikille selväksi, että energian kaltaisia strategisia aloja ei ole järkevää päästää markkinoiden armoille. Sijoittajat ovat saamassa valtavat voitot samalla kun ihmiset kamppailevat selviytyäkseen jokapäiväisistä kustannuksistaan. Tämä peli on nyt laitettava poikki, sillä mikään määrä tukea ei tule tätä ongelmaa ratkaisemaan. 

Ilmastotoimien on väitetty johtaneen energian hinnan nousuun, mutta asia on päinvastoin. SKP näkee, että ilmastotoimien ansiosta Suomi on paljon vähemmän riippuvainen fossiilisesta energiasta kuin moni muu eurooppalainen valtio. Lisäksi aiemmin toteutetut energiansäästötoimet helpottavat tilannetta vähentämällä merkittävästi lämmitysenergian tarvetta. Niistä ei siis tule nyt nousseen energian hinnan takia luopua, vaan ponnistuksia fossiilisista energiamuodoista irtautumiseksi ja energian säästämiseksi on edelleen jatkettava. 
 

SKP:n poliittinen toimikunta

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot