Home >> Artikkelit >> Kiinan ristiriitainen Sampo

Kiinan ristiriitainen Sampo

12.03.2019 - 13:00
(updated: 13.03.2019 - 12:44)
  • Marxipaanit, Riitta Häkälä, JP (Juha-Pekka) Väisänen, 70-vuotta sosialismia Kiinassa,
Taiteilijoiden Riitta Häkälä ja JP (Juha-Pekka) Väisäsen muodostama poliittisen taiteen performanssiryhmä Marxipaanit luki Marxia Kiinan muurilla

Kiinan kommunistisen puolueen (CPC) tutkimusyksikkö, puolueen keskuskomitea, Renmin yliopiston Marx-opintojen Akatemia “Xi Jinpingin ajatuksesta uuden aikakauden kiinalaispiirteisestä sosialismista” ja Renmin yliopisto yhteistyössä järjestivät Kiinan pääkaupungissa Pekingissä Renmin yliopistolla 28. Helmikuuta kansainvälisen “Yhteisesti jaettavan ihmiskunnan tulevaisuuden maailmanyhteisön rakentaminen ja maailman sosialismin kehitys” foorumin.  

Kaikille avoimeen maailmanyhteisö- ja sosialismifoorumiin osallistui opiskelijoita Renmin yliopistosta sekä poliittisten puolueiden edustajia Perusta, Chilestä, Brasiliasta, Argentiinasta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Isosta Britanniasta, Norjasta ja Ruotsista. Suomesta foorumissa puhui SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. 15 kiinalaista asiantuntijaa mm Kiinan akatemiasta, kommunistisen puolueen tutkimusyksiköstä ja koulusta sekä kansainvälisten opintojen instituutista osallistui foorumin keskusteluihin. 

Hot topics – sosialismi, marxismi ja dialogipolitiikka 

Renmin yliopistokomitean sihteeri Jin Nuo lainasi foorumin avauspuheenvuorossaan Charles Dickensin tarinaa kahdesta kaupungista (Tale of Two Cities) ja korosti, että mekin elämme tänään Dickensin kuvaamassa tilanteessa. Elämme Jin Nuon mukaan samaan aikaan hyvää ja mahdotonta aikaa, jolloin kaikki mahdollinen ja kaikki mahdoton näyttäytyy edessämme. Sihteeri Nuo nosti analyysissään esille kommunistien tieteellisen maailmankuvan ja marxilaisuuden, joka ohjaa kommunisteja suunnistamaan oikein ääripäiden ajassa.  

  • - Sosialismi, marxismi ja vaihtoehdot kapitalismille ovat tänään maailman puhutuimpia aiheita. Olemme kiinnostavia. Kiinalainen vanha viisaus ihmiskunnan yhdessä jaettavasta tulevaisuudesta, puoleen 18. edustajakokous päätökset, Presidentti Xi Jinpingin ajatus maailmanyhteisöstä, kansainvälisestä dialogipolitiikasta ja kaiken läpäisevästä marxilaisuudesta ovat tämän päivän kuumia teemoja – “hot topics”, sanoi sihteeri Jin Nuo avatessaan foorumia. 

 

Rauhantyö sosialismin ytimessä 

Sosialismin keskeinen idea on rauhantyössä, kansainvälisessä dialogipolitiikassa ja sellaisen maailman yhteisön rakentamisessa, joka toimii ihmiskunnan yhteisesti jaetun tulevaisuuden puolesta. Siinä missä eräät kapitalististen maiden johtajat julistavat sotia ja pahanakseleita, leimaavat tyytymättömän kadulla protestoivan kansan terroristeiksi, kutsuu Kiinan kommunistisen puolueen johto ja presidentti mukaan dialogipolitiikkaan tulevaisuuden sosialismista ja uudesta maailmanyhteisöstä.  

Kiinan sosiaalitieteiden akatemian ja filosofian instituutin johtaja Feng Yanli  esitti Pekingin foorumissa, että meidän olisi syytä kiinnostua ja tutkia pohjoismaiden hyvinvointivaltioiden saavutuksia. Johtaja kritisoi samalla kehittyneitä maita itsekeskeisestä politiikasta. Feng Yanlin mukaan rikkaat maat ajattelevat, että kriiseistä voisi selvitä rakentamalla vain pelkästään rikkaille jonkinlaisen pelastusveneen. Fen Yanlin korosti lisäksi,ettei eikä maailmaan saada rauhaa, jos vain maksimoidaan yksittäiset ja vain omat intressit. 

  • - Vasta kun ymmärrämme, että olemme kaikki maailman maat ja ihmiset samassa veneessä voimme todella alkaa rakentaa tarvittavaa uutta maailmanyhteisöä ja ihmiskunnan yhteisesti jaettavaa tulevaisuutta, vakuuttaa Kiinan akatemian filosofian instituutin johtaja Feng Yanli 

Ajatus rauhasta, tulevaisuuden sosialismista ja uudesta maailmanyhteisöstä on Kiinan kommunistisen puolueen 18. Edustajakokouksen johtopäätöksiä, joita foorumi avaa ja laajentaa kansainvälisesti ja mm yliopisto-opiskelijoiden parissa. 

  • - Me Kiinassa haluamme toteuttaa omaa sosialismia, jolla on meidän omat kiinalaiset piirteet. Emme ole sen enempää viemässä kuin tuomassa - sisään tai ulos mitään ideologiaa tai toimintamallia. Haluamme dialogia. Jokaisen maan tulisi tarkastella omaa konkreettista tilannetta ja arvioida tulevaisuuden rakentaminen ja sen tavoitteen niin että paikalliset päämäärät ja tavoitteet muovaavat sen erityispiirteet, sanoo Foorumissa puhunut Li Wen Kiinan sosiaalitieteiden Akatemiasta. 

SKP mukana dialogipolitiikassa 

Suomen kommunistinen puolue on ollut mukana eri maiden puolueiden dialogissa presidentti Xi Jinpingin Pekingiin koollekutsumasta huippukokouksesta alkaen vuodesta 2017. Vuonna 2018 Shenzhenissä järjestettiin Karl Marxin ajankohtaisuudesta kansainvälinen työpaja ja Pekingissä keskuskomitean kansainvälisen jaoston tapaaminen. Euroopan vasemmiston delegaatiot joihin SKP on osallistunut, ovat vierailleet Kiinassa vuosina 2014 ja 2017.  Kiinan juhliessa 2019 70 juhlavuottansa kiinalaispiirteisen sosialismin temaattinen tapaaminen oli looginen jatke kansainvälisille tapaamisille. 

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen esitti Kiinan kommunistisen puolueen tutkimusyksikön puheenjohtajalle Luan Jianzhangille, että uusia dialogitapaamisia suunnitellessa otettaisiin huomioon feminismin, osallistuvan demokratian ja työaikaan liittyvät kysymykset. 

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen puhui Renmin yliopiston tilaisuudessa ja korosti puheessaan Kiinan kommunistisen puolueen dialogipolitiikan aloitteellista merkitystä kansainvälisen luokkataistelun järjestämisessä. 

  • - Muutos tulevaisuuteen, jossa ei ole työläisten eikä ympäristön riistoa on kiireellisen tarpeellinen. Ajatusten ja kokemusten vaihto, verkostuminen ja kiinalaispiirteisen sosialismin 70 vuotisen todellisuuden analysointi on globaalisti tärkeää, sanoi Väisänen puheessaan   

JP (Juha-Pekka) Väisäsen puheessa Pekingissä kuultiin SKP:n tavoitteista toisenlaisen Suomen, Euroopan ja paremman maailman saavuttamiseksi. 

  • - Me SKP:ssä ajattelemme, että nyt tarvitaan joukkovoimaista osallistumisen uutta kulttuuria, työtä ja toimintaa toisenlaisen Suomen, Euroopan ja paremman maailman rakentamiseksi. Muutostyön täytyy pitää sisällään kommunistien ajattelun oikeudenmukaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja jakamisesta. Yhteistyössä pitää olla mukana feministinen ajatus taistelun yhdistämisestä ja tasa-arvoisista oikeuksista kaikille sukupuolille ja  ihmisille mukaan lukien erilaiset vähemmistöjen vapautumiseen tähtäävät joukkoliikkeet kuten esimerkiksi HLBTQI-liike. Tulevaisuuden rakentamisen täytyy pitää sisältää ympäristötietoisen ajattelun, jonka vaatimuksena on planeettamme muuttaminen universaaliksi yhteiseksi hyväksi.  Tärkeää muutoksessa on pitää mukana myös erilaisia ihmisiä mukaan kutsuva pluralistinen visio siitä, että kaikilla ihmisillä on oikeus alkaa itse päättää ihmisiä itseään koskevista asioista paikallisesti ja maailmanlaajuisesti, listasi SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen tavoitteita Pekingin puheessaan. 

 

Väisäsen englannin kielinen puhe on luettavissa SKP:n sivuilta olla olevasta linkistä. 

Yes for Socialism of the Future

Kiinalaispiirteinen sosialismi köyhyyttä vastaan 

Kansainvälisen dialogiseminaarin lisäksi delegaatio kävi poliittista keskustelua  kahdenkeskisesti eri puolueiden välillä, Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean eräiden jäsenten, kansainvälisen jaoston ja mm Pekingin puoluekoulun ja Nanhun Punaisen Veneen Akatemian professorien kanssa. 

Puoluekoulun tapaamisessa delegaatio tapasi laitoksen johtajan Dong Quing:n ja professorit Gong Weibin:n ja Li Xuzhang:in. Tapaaminen yllätti delegaation avoimuudella ja elävyydellä. Professori Gong Weibin kertoi avoimesti omasta köyhästä taustastaan ja miten hän lapsuudessaan söi vain perunoita ja näki nälkää. Kiinan kehitys on kuin professori Weibin tarina matkasta köyhyydestä hyvinvointiin ja lukutaidottomuudesta koulutukseen ja sivistykseen. 

  • - Kiinalaispiirteisen sosialismin tärkeimpiä tavoitteita on aina ollut köyhyyden vastainen työ. Yksi merkittävä sosialistisen Kiinan saavutus on pian käsillä ja saavutettavissa. Ensi vuonna 2020 tavoitteemme on lopettaa absoluuttinen köyhyys Kiinassa ja  turvata ruoka ja vaatteet kaikille. Tämän jälkeenkin teemme työtä köyhyyden erilaisten ilmiöiden kanssa koska emme ole sinisilmäisiä. Fakta on kuitenkin se, että Kiina on vastannut YK:nkin mukaan maailmanlaajuisesti 70 %:lla maailman köyhyyden vähentämisestä. Olemme vuodesta 1978 tähän päivään (2018) nostaneet yli 700 miljoonaa ihmistä pois köyhyydestä. Elinajan odotus on meillä Kiinassa noussut vuodesta 1949 35-vuoden iästä tämän päivän 76,7 vuoden ikään. Kehityksemme on ollut päätä huimaavaa. Tämä luonnollisesti on tuonut mukanaan kaiken sen mikä liittyy ikääntyvien ihmisten palveluiden järjestämiseen, kertoo Kiinan kehityksestä silmin nähden innostuneena Kiinan kommunistisen puolueen Pekingin puoluekoulun professori Gong Weibin. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista