Home >> Artikkelit >> Kansainvälisenä naistenpäivänä solidaarisuutta Puolan aborttitaistelulle

Kansainvälisenä naistenpäivänä solidaarisuutta Puolan aborttitaistelulle

08.03.2021 - 12:00
(updated: 08.03.2021 - 16:47)
  • European left Free Abortion World Wide 2021

Kommunistit ympäri Euroopan osoittavat solidaarisuutta Puolan naisten aborttikamppailulle kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta. Taistelu naisten oikeudesta päättää omasta kehostaan on kansainvälinen.

Euroopan vasemmiston (EV) kansainvälisen naistenpäivän kampanja liittyy tänä vuonna naisten itsemääräämisoikeuteen ja abortin turvallisuuteen ja se kutsuu osoittamaan solidaarisuutta puolalaisnaisten taistelulle. Samalla tuetaan naistenliikkeiden vaatimuksia oikeudesta lailliseen, maksuttomaan ja turvalliseen aborttiin ympäri maailman.

Rosa Luxemburgin 150-vuotissyntymäpäivänä 5.3.2021 Tiedonantaja-festivaalin webinaarissa puhutti aborttioikeus, naisten terveys, kehon itsemääräämisoikeus ja Rosa Luxemburgin henkilöhistoria. Alustamassa oli eläkkeellä oleva ylilääkäri ja SKP:n varapuheenjohtaja Liisa Taskinen aiheella "Aborttioikeudesta Suomessa ja maailmalla". Toisen puheenvuorona kuultiin SKP:n pääsihteeri Tiina Sandbergin alustus Rosa Luxemburgista. Webinaarin tallenne on katsottavissa Tiedonantajan Youtube-kanavalla.

– Naisten oikeuksien räikeä loukkaus johtaa laittomien aborttien yleistymiseen.

– Valitettavasti edes nämä perusoikeudet eivät ole lakiin kirjattuja kaikkialla Euroopassa ja muualla maailmassa. Naisten oikeuksien räikeä loukkaus johtaa laittomien aborttien yleistymiseen ja sen vaikutus kohdistuu etenkin köyhimpiin naisiin, joiden ei ole mahdollista matkustaa muualle Eurooppaan teettämään aborttinsa siellä, kommentoi Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén naistenpäivänä.

– YK:n ihmisoikeusneuvosto on jo 2009 ottanut selkeän kannan siihen, ettei ihmisten sosiaaliturvaa ja palveluita saa leikata tai vaarantaa valtioiden heikentyneen taloustilanteen vuoksi. Aborttien määrä valtiossa ei riipu abortin saamisen helppoudesta, vaan se heijastelee ennen kaikkea sitä, miten yhteiskunta tukee äitejä ja toisaalta miten paljon panostetaan seksuaaliterveyden opetukseen ja ehkäisyvälineiden saannin helpottamiseen, Packalén jatkaa.

Lokakuusta 2020 lähtien Puolassa on järjestetty massiivisia mielenosoituksia maan uusia taantumuksellisia aborttilakeja vastaan. Puolan tilanne osoittaa, että hallitukset ovat valmiita lisäämään naisten taakkaa, paitsi poistamalla sosiaalipalvelut ja irtisanomalla niihin työllistyneet naiset, myös jopa poistamalla naisten oikeuden päättää omasta kehostaan. Puolassa abortti on sallittu enää vain, jos raskaus on alkanut insestistä tai raiskauksesta tai uhkaa naisen terveyttä tai henkeä. Linjaus lopettaa käytännössä aborttien antamisen maassa lähes kokonaan.

Euroopan vasemmisto (EV) kutsuu osoittamaan solidaarisuutta puolalaisnaisten taistelulle. Protesti kulkee Puolassa nimellä Strajk Kobiet (naisten lakko). Suomalaiset kommunistit vastaavat kutsuun ja levittävät kampanjaa nyt sosiaalisessa mediassa, kun perinteisiä naistenpäivän marsseja ei voida koronatilanteen vuoksi järjestää.

– Kehotamme vasemmistopuolueita ja poliitikkoja, ammattiliittoja ja feministejä ilmaisemaan solidaarisuutensa, sanotaan EV:n kannanotossa.

– Naiset kaikkialla maailmassa ovat osoittaneet vahvaa taistelumieltä oikeudesta lailliseen, maksuttomaan, turvalliseen ja esteettömään aborttiin.

EV myös juhlii naisten voittoa Argentiinassa, jossa abortti on juuri laillistettu.

– Taistelu naisten oikeudesta päättää omasta kehostaan on kansainvälinen. Naisilla tulee olla oikeus kaikkialla lailliseen, turvalliseen ja ilmaiseen aborttiin, vaaditaan EV:sta.
 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista