Home >> Artikkelit >> Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen! SKP:n vappuohjelma 2021 

Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen! SKP:n vappuohjelma 2021 

30.04.2021 - 13:45
(updated: 30.04.2021 - 13:58)
  • Taisteleva työväen vappu skp.fi 202

 

Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!

Suomen kommunistiselle puolueelle vappu tarkoittaa kansainvälistä työväen ja opiskelijoiden mielenosoituspäivää! SKP kampanjoi tänä vappuna Natoa vastaan, aseistariisunnan ja rauhankulttuurin puolesta. Puolueen päävaatimus on siirtää hävittäjämiljardit kuntapalveluihin. SKP sanoo selkeästi: Kyllä solidaarisuudelle! Ei militarismille, Ei rasismille sekä Ei fasismille. 

 

Vappupäivän ohjelma

 

9:00

Puheenjohtaja JP Väisäsen vappupuhe SKP:n Youtube-kanavalla

 

11:00-12:00

Taisteleva Työväen Vappu – livestriimi! Youtubessa on SKP:n, Tiedonantajan ja Kommunistinuorten valtakunnallinen vappulähetys.

Muusikko Merikukka Kiviharju esiintyy, SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg ja Kommunistinuorten Mikael Jurvanen pitävät vappupuheet. Lisäksi kuullaan kansainvälisiä tervehdyksiä! Striimin juontaa Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén

 

12:00 alkaen
 

Helsingin punainen vappu 2021!

Videotallenteet aamun kunniakäynneiltä punaisten hautamuistomerkillä Haagassa ja valtakunnallisella punaisten muistomerkillä Eläintarhan puistossa, Stadionintiellä. Haagassa puhuu eläkeläisaktiivi Olli Salin ja Stadionintiellä terminaalimies Hannu Aaltonen. Tiedonantajan vappulehti -video (musiikki Maria Aleksandra).

13:00 Vappupuhe Pakilan työväentalolta SKP:n Helsingin piirin puheenjohtaja Yrjö Hakanen. Solidaarisuusterveiset Wael Cheblak. Lisäksi valokuvia ja historiaa Pakilan työväentalon yli 100 vuoden vaiheista.

14:00-15:00 Työväenlaulujen livestriimaus Pakilan työväentalolta. Virtuaalista yhteislaulutapahtumaa vetää Seppo ja Valtteri Bruunin kokoama ohjelmaryhmä. Toivomuksia lauluista ja vapputerveisiä voi lähettää yhteislaulutapahtuman facebook-sivun keskustelupalstalla.

Yhteislaulutapahtuman järjestävät Pakilan demokraattinen kulttuurisäätiö ja SKP:n Maunula-Pakilan osastoyhteistyössä DSL:n opintokeskuksen kanssa. 

 

15:00 –16:30

Puhetta vapusta! SKP:n ay-ryhmän ja SKP:n Uudenmaan piirin vappukeskustelu lähetetään 1.5.2021 klo 15 alkaen YouTubessa ja Facebookissa

Jukka Ahokas, SKP:n Uudenmaan piirisihteeri 

- Vapun syvempää historiaa 

Anni Kivistö, Kommunistinuorten varapuheenjohtaja 

- Punaisempi vappu ay-liikkeessä 

Martti Vaskonen, JHL:n edustajiston jäsen 

- Tämän päivän taistelujen merkitys työelämässä 

Keskustelua vetää Jiri Mäntysalo

Tervetuloa mukaan!

 

Kapitalismi oksettaa SKP:n puheenjohtajaa   

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen puhuu 1.5. “Taistelevan työväen vappuna” kello 9.00 SKP:n Youtube-kanavalla. https://youtu.be/Htmn46a4fLU  


Kapitalismi oksettaa Väisästä, koska se on vain orjuuttanut työläistä. Väisänen vetoaa vappuna presidentti Niinistöön ja Sanna Marinin hallitukseen, että he luopuisivat militarismista, Nato-yhteistyöstä ja HX-hankkeesta.  

Väisänen kehuu ihmisen biologista järjestelmää hyväksi, koska automaattireaktiona ihminen irvistää ja yökkää kaikelle pahalle. Samasta syystä ja SKP:n rauhanryhmän järjestämän Naton vastaisen kampanjan kutsumana Väisänen irvistää Natolle.  

  

Sosialismin rakentamisen prosessi 

Puheenjohtaja Väisänen nostaa omassa puheessaan kärjeksi vaatimuksen toisenlaisen yhteiskunnan ja toisenlaiset rakenteet. 
 
- Aletaan rakentaa ihmisten ja luonnon lähtökodista uutta osallistumiseen ja yhdenvertaisuuteen, kaikesta riistosta ja syrjinnästä vapaata ja radikaalisti paremman tulevaisuuden rakentamiseen perustuvaa uutta järjestelmää.  
 
- Me kommunistit olemme luonnollisesti kutsuneet tätä prosessia sosialismin rakentamiseksi ja sitä se meille on edelleen. Kysymys ei kuitenkaan ole ainoastaan prosessin nimestä, vaan enemmänkin prosessiin mukaan kutsumisesta, vaikuttamisesta ja yhteistyöstä. Ihmiset sitten itse päättävät, miksi sitä kutsuvat. Ihmiset itse antavat sille itselleen sopivan nimen. 
 
- Nykyinen systeemi ja rakenne - kapitalismi - ei ole ihmistä kaivannut sen enemmän prosessin suunnitteluun, kuin nimen antamiseenkaan. Orjaksi, pakkotyövoimaksi ja riiston välineeksi olemme kyllä kelvanneet. Lyhyesti. Porvarit - Tämä kapitalisminne oksettaa!, sanoo Väisänen  

SKP:n vapun kärkivaatimus on siirtää hävittäjämiljardit kuntapalveluihin. Puheenjohtaja Väisäsen mielestä valtionjohdon pitää muuttaa poliittista linjaansa, militarismia ja Natoa suosivaa politiikkaa, kohti rauhan rakentamista ja toimia, joilla edistetään vakautta ja turvallisuutta Suomessa ja lähialueilla 

- Vaadimme Sanna Marinin hallitusta siirtämään hävittäjämiljardit kuntapalveluihin. Nyt on rauhanrakentamisen aika. Nyt ei saa kärjistää jännitteitä tarpeettomalla Nato-yhteistyöllä.  

Valtion ulko- ja turvallisuus politiikkaa pitää muuttaa.  Hallituksen poliittista linjaa, militarismia ja Natoa suosivaa politiikkaa on muutettava kohti rauhan rakentamista ja toimia, joilla edistetään vakautta ja turvallisuutta Suomessa ja lähialueilla.  
 
- Meillä ihmisillä on erinomainen biologinen järjestelmä. Jos laitamme  suuhun jotain sopimatonta, irvistämme ja yökkäämme. Nyt on faktojen aika. Annetaan ihmisten puhua. Tehdään se arvio. Makutesti. Olemme jo monen viime hallitusten ajan maistaneet Natoyhteistyötä, harjoitelleet sotaa Naton johdolla ja katsoneet mihin Nato-identifioituminen johtaa. Suurvaltapoliittisten ristiriitojen kärjistymiseen meidän omilla rajoilla. Sapelien kalisteluksi. Nato saa meidät ajattelemaan että meidän naapurit eivät olisikaan enää naapureita vaan vihollisia. Nato-yhteistyö on nostamassa arkibudjettimme sota-aikojen asevarusteluksi. Natopolitiikka johtaa siihen, että Suomi alkaa ajatella kuin sotilas.  
 
- Herra tasavallan presidentti Sauli Niinistö, rouva pääministeri Sanna Marin, me suomalaiset olemme jo kokeilleet ja maistaneet tätä teidän Natoa ihan tarpeeksi. 
 
- Tänä vappuna, tässä nyt ja näin - Irvistän sille, irvistän Natolle, koska rauhan maistuu paremmalta. Voimme valita toisin. Haluan ja uskon että valtaosa työläisistä ja kaikista suomalaisista haluaa tehdä työtä rauhan puolesta. 
 
- Presidentti, pääministeri, hallitus - luopukaa militarismista, Nato-yhteistyöstä ja HX-hankkeesta, sanoo Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. 

 

Sandberg ennustaa loppua uusliberalismille

Vappupuheessaan Malmin hautausmaan Punaisten muistomerkillä SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg nostaa esille maailmanpolitiikan muutokset ja sen, miten ne vapun alla heijastuivat Suomenkin hallitusneuvotteluihin.  

Sandbergin toteaa, että hallituskriisin olennaisin asia ei ollut kiista muutamista sadoista miljoonista vaan todellinen vääntö käytiin isommista linjakysymyksistä. 
 
- Tästä kertoo esimerkiksi se, miten suurena asiana pientä raamien ylitystä pidettiin oikeistossa. Juhana Vartiainen, joka kovasti mielii asettelemaan myös helsinkiläisille yhä kiristyviä raameja kaulaan, kiirehti toteamaan, että nyt oli käsillä erittäin merkittävä hetki. Mikäli raamit voitaisiin rikkoa kerran, niin ne voitaisiin rikkoa useamminkin ja sellainen vallattomuus voisi johtaa poliittisen kentän siirtymään laajemminkin. 
 
Sandberg pitää sangen mahdollisena, että Vartiaisen huolella oli vankat perusteet. Merkkejä politiikan muutoksesta näkyy nimittäin muuallakin. 
 
- Hallituksen riiheen eväitä tuonut Aalto yliopiston Minna Halme arvioi Yhdysvaltain olevan jo siirtymän partaalla. Uusliberalismin haittavaikutukset ovat siellä jo niin näkyvät, että niistä on huolestuttu jo Bidenin hallinnossakin. Jos sieltä alkaa siirtymä, on varmaa, että se saavuttaa Suomenkin. 

Puheessaan Sandberg nosti myös tärkeään rooliin kapitalismin ja ympäristökriisin välisen suhteen. Hänen mukaansa olemme tilanteessa, jossa ympäristö asettaa lopulta kapitalismille sellaiset rajat, joita ei voi ylittää. 
 
- Täältä Suomesta käsin voi ajatella, että ei koske meitä, meillä on rikkautta puskurina. Mutta rikkauksilla ei voi ostaa kaikkea. Luonto ei välitä siitä onko ihmisellä tai valtiolla paljon rahaa. Rahalla voi ostaa asioita vain ihmisten luomassa mallissa, sillä ei voi ostaa tuhottua luontoa takaisin, eikä elinympäristön romahdus katso sitä tapahtuuko se rikkaassa vai köyhässä maassa. Ympäristö tulee siis asettamaan absoluuttiset rajat kapitalismille. Me ihmiset voimme kuitenkin vielä päättää tuhoudummeko mieluummin kapitalismin mukana, vai valitsemmeko toisen tien. 
 
Puheensa Sandberg päättää kuitenkin tapansa mukaan toiveikkaasti. Ihmisillä on mahdollisuus yhdistää voimansa ja vaatia parempaa.  
 
- Vappuna pitää puhua liikkeistä, toiminnasta ja suunnasta. Ihmisten yhteisistä kamppailuista ja voitoista. Vaikka tämä paikka on täynnä menetyksiä ja uhrauksia, kasvaa täälläkin toivo. Toivo paremmasta ja toivo siitä, että yhdessä toimivat ihmiset voivat muuttaa maailmaa. 

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista