Home >> Artikkelit >> Jiri Mäntysalon vappupuhe - Aktivismia vappuna ja vuoden ympäri 

Jiri Mäntysalon vappupuhe - Aktivismia vappuna ja vuoden ympäri 

30.04.2020 - 18:00
(updated: 30.04.2020 - 18:04)
  • SKP:n Jri Mäntysalo

Jiri Mäntysalo on Kommunistinuorten puheenjohtaja, SKP:n keskuskomitean jäsen  ja Euroopan vasemmiston AY-ryhmän jäsen.

 

Hyvät toverit 

Tämä vappu vietetään tyypillistä erilaisemmissa merkeissä. Tämänhetkinen koronavirustilanne estää meitä tänä vuonna osallistumasta muun muassa vappumarsseille ja fyysisiin vapputapahtumiin. 

Mikään vappumarssi ei ole kuitenkaan ollut marssi vain marssimisen ilosta, vaan vappuna on yhdessä nostettu kuuluviin viesti parempien työehtojen ja -olojen vaatimuksesta. Tämän monen marssin pääviestin lisäksi muut aiheelliset vaatimukset ovat liittyneet esimerkiksi köyhyyttä, eriarvoisuutta ja asunnottomuutta vastaan toimimiseen sekä ympäristökriisin torjumiseen. Kaikki ajankohtaisia myös tänään. Ja näitä kaikkia varten on tänä aikana löydettävissä vaihtoehtoiset vaikuttamisen väylät. 

Vappuna viesti on totta kai aina solidaarinen. Juuri nyt haluan osoittaa solidaarisuutta etenkin niille työläisille, jotka ovat työskennelleet yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittisissä töissä muun muassa sote- ja puhtausalalla koronakriisin aikanakin. Teidän työnne vastuullisuudessaan ja merkityksellisyydessään on todella tärkeää. Kiitos kuuluu siis teille, vaikka monet teistä työskentelevätkin pienellä palkalla. Koska olen työväenluokan puolella, niin haluan esittää konkreettisena vaatimuksena toimeentulo-ongelmien korjaamista. Me tarvitsemme lisää kokoaikaisia ja vakituisia työpaikkoja, reilun minimipalkan sekä kohtuulliseen elämiseen riittävän perusturvan heille, jotka eivät omalla työllään siihen yllä. Tässä korjaustyössä julkisella sektorilla ja yhteiskunnalla on iso rooli. 

Aina kiinnostavia puheenaiheita ovat rauhankysymykset ja ympäristö, jotka eivät ole mitään kaukaisia asioita vaan kytkeytyvät molemmat oleellisesti siihen, mitä täällä Suomessa tehdään. Vaikka Sanna Marinin johtama hallitus on vasemmistolaisin pitkään aikaan, niin silti samainen hallitus on valmistelemassa ja toteuttamassa Suomen historian suurimpia asehankintoja. Todellisilta kustannuksiltaan reilut 30 miljardia maksamaan tulevat HX-hävittäjät ovat viemässä maatamme jälleen kohti Natoa. 

Erityisen ihmeellistä on se, että monikaan nykyisistä valtakunnan poliitikoista ei kysy, mistä otetaan rahat näin massiivisiin hankintoihin, joihin ei sitä paitsi Suomella ole mitään tarvetta. Kun taasen kommunistit ja muu vasemmisto esittävät tarvittavia toimia, joilla vähennetään köyhyyttä ja parannetaan hyvinvointia, on oikeistolaisilla ynnä muilla liberaaleilla usein ensimmäisenä heittona juuri tämä, miten rahoitus järjestetään. Kaikkeen, mitä SKP on esittänyt, löytyy rahoitus. Sen sijaan kukaan ei ole kertonut, miten turhat ja järjettömän kalliit hävittäjähankinnat kustannetaan muuta kuin kyykyttämällä lisää köyhiä ja työläisiä. 

Solidaarisuutta kaivataan myös maailmalla. Yhdysvaltojen julman ja täysin rikollisen imperialismin kohteiksi joutuneet kansat esimerkiksi Kuubassa, Venezuelassa ja Iranissa vain muutaman mainitakseni, kokevat arjessaan pakotteiden vaikutuksia. Palestiinalaisten ja länsisaharalaisten oikeus omaan valtioon ja suvereniteettiin tulee viimein tunnustaa myös Suomessa. 

Todelliset punaiset vapputoimitsijat toimivat aatteen, arvojen ja yhteisten tavoitteiden puolesta tänään ja huomenna, riippumatta siitä onko vappu vai arkipäivä. Meille kommunisteille ja edistyksellisesti ajatteleville vasemmistolaisille vappu ei ole päivä, joka tunnetaan simasta ja serpentiineistä, vaikka niillekin oma paikkansa vapun vietossa löytyy. Työväen vappu on punainen ja kansainvälinen. Se tunnustaa ihmisen tärkeän roolin osana yhteiskuntaa ja työväenluokkaa eikä tyydy siihen, mitä annetaan, vaan vaatii loppua epäoikeudenmukaisuudelle, sorrolle ja riistolle. Se vaatii loppua kapitalismille ja väyliä auki systeeminmuutokselle. Ja me yhdessä teemme tämän työväen punaisen vapun. 

 

*** 

Toverit, 

Virus tai mikään muukaan ei tule ikinä estämään toimintaa paremman yhteiskunnan eteen. Suoraa toimintaa ja aktivismia voidaan harjoittaa monilla tavoin myös tänä aikana, kun fyysiset tilaisuudet ja tapahtumat eivät ole nyt vaihtoehtona. Juuri nyt iso osa tästä työstä on luonnollisesti siirtynyt nettiin ja sosiaaliseen mediaan, mutta vähintäänkin yhtä tärkeä merkitys on sillä, että jaamme vapun kansainvälistä ja solidaarista sanomaa myös esimerkiksi jutellessamme puhelimitse ystäville ja tovereille. 

Nostetaan esiin reilut vaatimukset köyhyyden poistamisesta perusturvaa korottamalla, työttömyyden vähentämisestä lyhentämällä työaikaa ja luomalla uusia työpaikkoja julkiselle sektorille sekä tehokkaampien ympäristötoimien toteuttamisesta, ja niin, siitä systeeminmuutoksesta, sillä jos näitä edellä mainittuja asioita ryhdytään totettamaan, vaatii se kapitalistisen tuotantotavan ja voitontavoittelun hylkäämistä. Se jos mikä olisikin upeaa. 

Jokaiselle löytyy oma tekemisen paikka ja luokkatietoinen aktivismi voi ja pitää olla monipuolista. Tekemisen muotoja kyllä riittää. Olkoon tämä vappupuheeni yksi, vaikkakin pieni, esimerkki siitä. 

Oikein hyvää vappua! 

 

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista