Home >> Artikkelit >> Hyvinvointipalvelut taattava, hävittäjähankinta peruttava 

Hyvinvointipalvelut taattava, hävittäjähankinta peruttava 

30.11.2020 - 21:30
(updated: 30.11.2020 - 21:31)
Mervi Grönfors on SKP:n rauhanryhmän puheenjohtaja
Suomen kommunistinen puolue (SKP) korostaa rauhan ja kansainvälisen turvallisuuden merkitystä. Ilman rauhaa ei ole kehitystä eikä inhimillistä elämää. SKP:n rauhanryhmä vaatii Sanna Marinin hallitusta vähentämään Suomen asevarustelumenoja ja ohjaamaan säästyvät varat vanhustenhoidon, sotesektorin ja koulutuksen vahvistamiseen. 
 
Uskottava puolustus 
 
Suomen tarvitsemaa uskottavaa puolustusta ei saavuteta aseteollisuuden lobbaamalla hävittäjähankinnalla. Ilmatorjunta ja tutkaverkosto olisivat kustannuksiltaan halvempi ja tehokkaampi keino toteuttaa ilmatilan puolustusta ja valvontaa. Nämä aseet olisivat nimenomaisesti puolustusaseita, joita ei voida käyttää hyökkäystoimenpiteisiin kuten hävittäjiä. Ympäristöarvojen kannalta hävittäjähankinta ei vastaa hallitusohjelman tavoitteita. 
 
Lievennetään jännitteitä 
 
Puolustukseen keskittyvä maanpuolustus on tehokkaampaa, se maksaa vähemmän ja se vie Suomea suuntaan, jossa jännitteet lähialueillamme lientyvät sen sijaan, että ne edelleen kiristyisivät.  
 
On syytä pohtia Suomen valitseman puolustuspoliittisen strategian järkevyyttä ylipäätään. Onko tavoitteena Suomen puolustaminen, vai jatketaanko matkaa kohti hyökkäysvoimia? Ollaanko Suomea hivuttamassa sotilasliiton jäseneksi painottamalla hankinnassa kenraalien suosimaa Nato-yhteensopivaa yhdysvaltalaista konetta?  
 
Kohti puolueetonta rauhanpolitiikkaa 
 
On vähintäänkin perusteltua kyseenalaistaa hävittäjien kilpailuttamisen puolueettomuus suomalaiskenraaleiden toimiessa aseteollisuuden palkkaamina hankkeen puolestapuhujina. 
 
SKP:n rauhanryhmä vaatii, että hävittäjähankinnan valmistelu keskeytetään ja hankinta arvioidaan uudelleen. Valmistelu itsessään on maksanut ja maksaa jatkuvasti veronmaksajille miljoonia. Suomen on irtisanottava isäntämaasopimus, jättäydyttävä pois sotaharjoituksista ja torjuttava materiaaliriippuvuus Natoon. Rauhanryhmä vaatii Suomea noudattamaan puolueetonta rauhanpolitiikkaa. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista