Home >> Artikkelit >> Hyvää saamelaisten kansallispäivää - 6.2.2022

Hyvää saamelaisten kansallispäivää - 6.2.2022

06.02.2022 - 08:00
(updated: 06.02.2022 - 08:18)

Saamelaisten kansallispäivää vietetään sunnuntaina 6. helmikuuta. Juhlallisuuksiin saamelaisten kulttuurikeskus Sajoksessa voi osallistua virtuaalisesti. Linkki tämän jutun lopussa. 

Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Saamelaisten oikeudet eivät toteudu kuten Yhdistyneiden kansakuntien ILO 169 sopimuksessa on suunniteltu. Sanna Marinin hallitus ei ole ratifioinut saamelaisten oikeuksia turvaavaa sopimusta tosin kuin esimerkiksi Norja. 

- Suurin este saamelaisten oikeuksien edistämisessä ja ILO 169-sopimuksen ratifioinnissa ovat business-Suomen kaivoshankkeet. Ehkä poliitikot saattaisivatkin jo luopua taantumuksellisista asenteistaan, mutta business-politiikkaan ei ihmisoikeudet tunnu mitenkään mahtuvan. Olisihan se radikaalia, jos ihmiset saisivat itse päättää omista asioistaan omilla asuinalueillaan, sanoo Suomen Kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. 

Saamenmaalla sotaharjoitukset 

High North News-uutisjulkaisun mukaan (19.1.2021) Norjassa on jo tänä vuonna tammikuussa käynnistynyt yksi aikamme suurimman sotaharjoituksen valmistelut- Cold Response. Suomi ja Ruotsi osallistuvat  “kylmään vastaiskuun”.  

Julkisessa keskustelussa ja valtamediassa ei olla paljoa puhuttu pohjoisen sotaharjoituksen valmisteluista.  

Cold Response on natomaa Norjan johtama sotaharjoitus, joka järjestetään joka toinen vuosi Naton liittolaisten ja kumppanimaiden kanssa. Tämän vuoden sotaharjoitus järjestetään maaliskuun lopulla ja huhtikuun alussa.  

Yhteensä 23 Nato-maata, yhteensä 30 jäsenestä, on jo vahvistanut osallistumisensa. Naton kumppanimaat Suomi ja Ruotsi osallistuvat Cold Response sotaharjoitukseen  

Valmiudet Nato-joukkojen vastaanottamiselle 

Suurin osa harjoituksesta tapahtuu Saamenmaalla, Pohjois-Norjassa. Etelässä harjoitellaan pääasiassa joukkojen ja logistiikan siirtämistä eli liittoutuneiden joukkojen ja henkilöllisten vastaanottamista. Maan pohjoisosissa harjoitellaan Bodøn ja Porsangermoen välillä, pääasiassa Nordkjosbotnin ja Narvikin välillä sekä E6-moottoritien varrella että rannikolla. 

Pohjoisen sotaharjoitukset ovat kasvussa. Tänä vuonna järjestettävä sotaharjoitus on yli kaksi kertaa suurempi kuin Cold Response 2020, ja sen 16 000 sotilasta kymmenestä maasta. Vuonna 2020 sotaharjoitusta rajoitti korona-pandemia. Nyt korona ei tunnu rajoittavan sotaharjoituksella haettavaa pelotetta. 

Norjalaiset sotilaat kutsuvat Cold Response sotaharjoitusta sateenvarjoharjoitukseksi, koska siinä on yhteistyössä useita toimijoita mm. Naton nopean toiminnan joukot, erittäin korkean sotilaallisen valmiuden  työryhmä ja  Brilliant Jump –joukot. Norjalaisten sotilaiden sateenvarjo on jo auki koska valmistautuminen itse sotaharjoitukseen on jo alkanut Etelä-Norjassa tammikuussa. 

Brittiläinen HMS Prince of Wales alus osallistuu Natomaan joukoissa sotaharjoitukseen. Britannian laivasto ilmoitti 11.1. Norjalaisen VG päivälehden mukaan sotaharjoitukseen odotetaan myös amerikkalaista USS Harry S. Truman tukialusta. 

USS Harry S. Truman on tällä hetkellä Välimeren itäosissa norjalaisen fregatin KNM Fridtjof Nansenin saattamana. Alukset ovat osa Yhdysvaltojen johtamaa propagandasotaa Venäjää vastaan.  

Cold Response sotaharjoitus on erittäin tärkeää osa Norjan kokonaispuolustus-strategiaa, jossa nimenomaan harjoitellaan liittoutuneiden joukkojen vastaanottamista kriisin syttyessä.  

- Koko Norjan ja Natomaiden johtama Cold Response sotaharjoitus käydään pääsääntöisesti Saamenmaalla. Aiemmista harjoituksista on valitettu koska alhaalla lentävät hävittäjät säikyttelevät poroja ja turisteja. Pohjoismaiden rauhanliikkeen eri järjestöt valmistelevat sotaharjoituksia vastustavia protesteja. Hienoa, että SKP:n aktiiveja on tässä mukana. Uskallan väittää, että jos saamelaiset itse saisivat päättä ryhtyäkö Yhdysvaltojen ja Venäjän suurvaltasotien välimaaksi, päättäisivät kyllä olla ryhtymättä. Nyt saamelaiset joutuvat pakosta propagandasodan tantereeksi, sanoo Väisänen 

Saamelaisten kansallispäivän juhlat 

Tänä vuonna saamelaisten kansallispäivän juhliin voi osallistua virtuaalisesti  Sajoksen tarjoamasta linkistä. Saamelaiskulttuurikeskus Sajos sijaitsee Saamenmaan sydämessä, Inarissa. Paikallisten ihmisten kalavarastona kutsutun Juutuanjoen ja kulttuurihistoriallisesti tärkeän Inarijärven rannalla. Tarunhohtoisen Otsamotunturin kupeessa olevaa Inaria pidetään Suomen saamelaiskultturin keskuspaikkana.

Osallistu alla olevasta linkistä Saamen kansallispäivän livejuhlaa Sajoksessa. Tilaisuus alkaa klo 16.00

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista