Home >> Artikkelit >> Hyvää 150-vuotissyntymäpäivää, Rosa Luxemburg!

Hyvää 150-vuotissyntymäpäivää, Rosa Luxemburg!

05.03.2021 - 18:00
(updated: 05.03.2021 - 18:16)
  • Rosa Luxemburg
Tiedonantaja valitsi omaan Rosa Luxemburg -juhlavuoden kampanjakuvaansa naisen tunnetun lauseen "Sosialismi tai barbaria!"

Taisteleva teoreetikko ja rohkea vallankumouksellinen Rosa Luxemburg täyttää tänään 150 vuotta! SKP juhlii syntymäpäivää yhdessä Tiedonantajan kanssa.

Lue Tiedonantajan uusin Luxemburg -artikkeli sosialismin kansainvälisyydestä täältä.

Tänään järjestetyn webinaarin tallenne on katseltavissa Tiedonantajan Youtube-kanavalla maanantaina.

Aikaisemmin Tiedonantaja on julkaissut artikkelin myös Luxemburgin kumouksellisesta perinnöstä.

Tsekkaa myös Tiedonantajan uudet Rosa Luxemburg tukituotteet.

Otteita Tiedonantajan artikkeleista:

– Harvassa ovat ne marxilaiset ajattelijat, jotka ovat olleet yhtä omistautuneita sosialismin kansainvälisyyden ohjelmalle, kuin Luxemburg. Hän oli juutalainen, puolalainen ja saksalainen, mutta hänen yksi ja ainoa ”kotimaansa” oli sosialistinen internationaali.

– Luxemburgin ajattelu kuuluu V. I. Leninin ja Lev Trotskin tavoin Toisen internationaalin marxismin yhä ajankohtaiseen perintöön. He kokivat ensimmäistä kertaa käytännössä työväenliikkeen välttämättä kapitalisminsisäisen toiminnan ja vallankumouksellisten perusintressien välisen jännitteen ja käsittelivät sitä materialistis-dialektisesti.

– Toisin kuin monille muille hänen aikansa sosialisteille, Luxemburgille internationalismi ei rajoittunut vain Euroopan maiden sisälle. Hän vastusti jo varhaisessa vaiheessa aktiivisesti eurooppalaista kolonialismia, eikä peitellyt sympatiaansa siirtomaa-ajan kansoille. Tämä piti sisällään luonnollisesti Saksan siirtomaa-ajan sodat.

– Mitä merkitystä Luxemburgin internationalismilla on tänä päivänä? 2000-luvun alun historialliset tilanteet ovat toki erilaisia verrattuna 1900-luvun alun tilanteisiin, jolloin hän kirjoitti valtaosan teksteistään. Joissakin ratkaisevissa seikoissa hänen internationalistinen viestinsä on tänään yhtä merkityksellinen tai merkityksellisempi, kuin hänen elinaikanaan.

– Hänen sosialistinen internationalisminsa säilyy korvaamattomana moraalisena ja poliittisena kompassina tämän muukalaisvastaisen myrskyn keskellä. Onneksi marxilaisten internationalistien lisäksi on muitakin, jotka vastustavat itsepäisesti rasistista ja nationalistista aaltoa. Monet ihmiset ympäri maailman, jotka humanistiset, uskonnolliset ja moraaliset arvot ovat saaneet liikkeelle osoittavat solidaarisuutta vainotuille vähemmistöille ja maahanmuuttajille. Ay-aktiivit, feministit ja muut sosiaaliset liikkeet ovat kiireisiä kokoamaan ihmisiä kaikista roduista ja kansallisuuksista yhteen, yhteiseen taisteluun riistoa ja sortoa vastaan.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista