Home >> Artikkelit >> HX-hävittäjähanke on törkeä kansan kusetus

HX-hävittäjähanke on törkeä kansan kusetus

23.11.2021 - 11:30
(updated: 23.11.2021 - 11:42)
  • Ei hävittäjille -mielenosoitus Helsinki 28.10.2021 kuva  Emma Grönqvist
Hävittäjähankintaa vastustettiin mielenosoituksessa Kolmen sepän patsaalla Helsingissä 28. lokakuuta. Kuva Emma Grönqvist

Eduskuntaa on johdettu harhaan HX-hävittäjähankkeen valmistelussa. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan kenraalit ovat tarkoituksella esittäneet virheellisiä tietoja uusien hävittäjien kustannuksista, nykyisten hävittäjien korvaamisen kiireellisyydestä ja uusien ilma-aseiden roolista maanpuolustuksessa. 

Eduskunnalta virheellisiin taustatietoihin perustuneet  9,4 miljardin euron tilausvaltuudet eivät riitä kattamaan koneiden hankinnan kaikkia kustannuksia. Indeksitarkistukset, elinkaaripäivitykset ja koneiden aseistaminen nostavat hintaa useammalla miljardilla. Tarkkoja tietoja kokonaiskustannuksista, joihin kuuluvat myös käyttö- ja ylläpitokustannukset, ei ole kerrottu eduskunnalle. Tämä on suoraviivainen petos Eduskuntaa ja Suomen työväenluokkaa kohtaa. Suomalaisten verorahoilla ei pidä rahoittaa kansainvälisen aseteollisuuden voittoja tai lietsoa sotaa Itämeren alueella. 

Julkisuuteen on sittemmin tullut vertailutietoja vastaavien koneiden käyttö- ja ylläpitokustannuksista. Jos kaikilla koneilla lennetään, ne voivat olla jopa kaksi tai kolme kertaa suuremmat, kuin kenraalit ovat esittäneet. Tämä tietäisi myös huomattavaa lisäystä hävittäjien ilmastopäästöihin, jotka ovat joka tapauksessa erittäin merkittäviä. 

F-35-hävittäjien hiilidioksidipäästöt ovat jopa 60 % suuremmat kuin Hornet-hävittäjien, jotka nekin ovat suuret.  Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2035. Siihen on laskettava myös kaikki armeijan ja puolustuslaitoksen toiminnan päästöt Pariisin ilmastosopimuksen vapaaehtoislausuman mukaisesti. 

 
Asekauppa pysäytettävä 

Suomen kommunistinen puolue yhtyy koko suomalaisen rauhanliikkeen aloitteeseen ja esittää, että Suomen historian suurin asekauppa tulee arvioida uudelleen. SKP vaatii Sanna Marinin hallitusta ja eduskuntaa perumaan aikaisemmat, puutteellisiin tietoihin perustuvat valtuudet hankkia HX-hävittäjät. 

SKP:n mielestä militarismin ja asevarustelun kiihdyttämisen sijaan tarvitaan rauhanpolitiikkaa, ympäristötekoja ja ihmisten arjen tarpeisen turvaamista. Suomen on palattava puolueettomuuden ja liittoutumattomuuden politiikkaan ja irtisanottava isäntämaasopimus Naton kanssa.

 

SKP:n poliittinen toimikunta 22.11.2021

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista