Home >> Artikkelit >> Hoitajille kunnon palkat ja työehdot – pakkotyölakia vastaan!

Hoitajille kunnon palkat ja työehdot – pakkotyölakia vastaan!

19.04.2022 - 20:00
(updated: 19.04.2022 - 20:16)

SKP:n ay-ryhmä paheksuu peruspalveluministeri Aki Lindénin toimintaa ja antaa tukensa ammattiliittojen, Tehyn ja SuPerin, toimenpiteille. Lindén edistää potilasturvallisuuslakia, joka pakottaisi työtaistelutoimissa olevat hoitajat töihin suojelutyön nimissä. Kyseessä olisi siis pakkotyölaki. Tänään on selvinnyt, että laki etenee.

Lastenhoitaja ja SKP:n varapuheenjohtaja Mervi Grönfors kertoo hoitajien kokevan, että heidän ihmisoikeuksiaan loukataan, kun heiltä viedään lakko-oikeus. ”Kutsumus karisee ropisten, kun työnantaja ei edes vaivaudu neuvottelupöytään ja syyllistää hoitajia potilasturvallisuuden vaarantamisesta.”

Ammattiliitot Tehy ja SuPer ilmoittivat tänään, että huomenna 20.4. alkavaksi suunniteltu lakon toinen vaihe perutaan ja liitot alkavat valmistella joukkoirtisanoutumisia ja muita toimenpiteitä. SKP:n ay-ryhmä tukee järeämpien toimien käyttöönottoa ja arvostelee jyrkästi työnantajien ja hallituksen toimia ajaa hoitajat tähän tilanteeseen.

”Oma luottamukseni ministeri Aki Lindéniin on mennyt. Jos ministeri ja ministeriö ei kykene olemaan puolueeton työtaisteluissa, on menty todella metsään. Sappeni kiehuu työtä tekevän hoitajakentän puolesta,” kuvailee Grönfors.

Hallitus on sanonut, ettei se ryhdy työmarkkinaneuvotteluiden osapuoleksi. Siitä huolimatta Lindén on vienyt eteenpäin pakkotyölakiesitystä ja asettautunut siten Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien puolelle. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo, että tämä on vienyt työnantajapuolen loputkin halut neuvotella.

Ammattiliitot ovat perustelleet ja todistaneet, että käynnissä olleen hoitajalakon aikainen suojelutyön taso on riittävä. Tehyläisenä aktiivina Mervi Grönfors kysyy miksi potilasturvallisuus on alkanut kiinnostamaan hallitusta ja työnantajia vasta lakon myötä. ”Potilasturvalaki lakkotilanteessa ei ratkaise ongelmaa potilasturvallisuuden vaarantumisesta kokonaisuudessaan. On puututtava riittämättömään henkilöstöresurssiin aina, ei lakon aikana.”

Hallituksen on nyt korjattava linjaansa. On varmistettava lisärahoituksella julkisen sektorin mahdollisuudet korottaa palkkoja ammattiliittojen esittämällä oikeutetulla tavalla. SKP:n ay-ryhmä vaatii Sanna Marinin hallitukselta ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajilta työntekijöiden vaatimusten ottamista tosissaan sekä sote-alan tulevaisuuden pelastavista toimista sopimista ammattiliittojen kanssa.

”Nyt on totinen paikka, ratkaisu työriitaan on raha. Sininen valo ei nyt riitä!” Grönfors kiteyttää.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista