Home >> Artikkelit >> Hallituksen lopetettava köyhyys

Hallituksen lopetettava köyhyys

30.04.2019 - 12:15
(updated: 30.04.2019 - 12:24)
  • Miguel López, SKP:n varapuheenjohtaja,
Suomen kommunistisen puolueen varapuheenjohtaja Miguel López

Avoin kirje

Arvoisa SDP:n puheenjohtaja  

Antti Rinne, 

Ennen kaikkea, onnittelut vaalivoitosta.  

Olen varma, että Teidän johtamanne hallinto tulee olemaan terveellinen käännekohta Suomen politiikassa, etenkin jos otatte huomioon Suomen köyhälistön hallitusohjelmassanne.  

Köyhyys koskettaa Suomessa lähes 850 000 ihmistä, joista noin 100 000 on lapsia. Köyhiä eläkeläisiä on lähes 200 000. On sietämätöntä, että rikkaassa Suomessa on näin valtavasti köyhyydestä kärsiviä ihmisiä. 

Tänä vuonna pörssiyhtiöt jakavat omistajilleen ennätykselliset 13,6 miljardin euron osingot ja pelkästään yhtiöiden johtoporrasta palkitaan ainakin 436 miljoonalla eurolla.  

Riittämätön toimeentuloturva ja sekava tukien viidakko on korjattava säätämällä 1200 euron veroton perusturva. Siihen olisi oikeutettu jokainen täysi-ikäinen Suomen kansalainen ja maassa vakituisesti asuva tai oleskeluluvan saanut niissä elämäntilanteissa, joissa hänellä ei ole mahdollisuutta osallistua työelämään tai saada muutoin riittävää toimeentuloa työttömyyden, opiskelun, sairauden, vanhuuden tai muun syyn vuoksi.  

Riittävän perusturvan rinnalla tulee säilyä lapsilisät, ansiosidonnainen työttömyysturva, asumistuki ja harkinnanvaraiset tuet, joita sovitetaan tarvittavilta osin yhteen, jotta perusturvan korotus merkitsisi todellista parannusta köyhien asemaan.  

Perusturva korvaisi pääosin perustoimeentulotuen. Kunnollinen perusturvauudistus tulisi maksamaan noin 4 miljardia euroa vuoden 2017 tasossa. Uudistus voidaan rahoittaa perumalla aiempia suurituloisten verohelpotuksia, perumalla työantajien sosiaalivakuutusmaksujen alennukset, korottamalla yhteisöveroja, palauttamalla varallisuusvero, kiristämällä isojen perintöjen verotusta ja verottamalla pääomatuloja samalla tavoin kuin ansiotuloja.  

Perustulonäpertelyjen sijaan hallituskauden aikana on aloitettava perusturvan uudistus, joka poistaa köyhyyden Suomesta. Kyse ei ole vain rahasta vaan myös kansalaisten perusoikeuksista, oikeudenmukaisuudesta ja ihmisarvosta. Toverillinen halaus, 

Miguel López 

SKP:n varapuheenjohtaja

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista